Η πρεμιέρα του «Δράκου»

Σαν σήμερα, στις 5 Μαρτίου του 1956, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Βασισμένη σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θεωρείται ακόμα και σήμερα μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η πρεμιέρα του «Δράκου»

Γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 1956, αντιμετώπισε εμπορική αποτυχία αλλά και επιθετικότητα μεγάλης μερίδας του Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εφημερίδες της εποχής «Εστία» και «Αυγή» κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική, ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο «Δράκος» αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις πιο σημαντικές ταινίες στην Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική επένδυση, έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Η ταινία είναι βαθιά υπαρξιακή. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης (Νίκος Κούνδουρος) τη χαρακτηρίζει «εγκεφαλική» σε συνέντευξή του στον Λάκη Παπαστάθη, στην εκπομπή «Παρασκήνιο». Επίσης, έχει συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τον 20ό αιώνα.

Η πλοκή
Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος, ο Θωμάς (Ντίνος Ηλιόπουλος), ετοιμάζεται να περάσει μόνος τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει με έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος». Λόγω της παρεξήγησης, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ. Μες στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, μία συμμορία του υποκόσμου (οι άνθρωποι του καμπαρέ) τον αντιμετωπίζει ως τον… γνήσιο Δράκο και μία χορεύτρια, η λεγόμενη Κάρμεν (Μαρίκα Λεκάκη), τον συμπαθεί και τον προστατεύει. Εκεί ο Θωμάς γνωρίζει τη Ρούλα (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου), το «μωρό» όπως την αποκαλούν, ένα νεαρό κορίτσι, ορφανό μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά, που το περιμάζεψε η Κάρμεν και το οδήγησε στο καμπαρέ.

Ο Θωμάς και το «μωρό» περνούν μαζί την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας ευτυχισμένοι και ξέγνοιαστοι, μακριά από το νοσηρό κλίμα του καμπαρέ. Το ίδιο βράδυ ο Θωμάς συλλαμβάνεται από την αστυνομία, η οποία θεωρεί ότι έχει συλλάβει τον αληθινό «Δράκο». Η συνέχεια της πλοκής είναι καθηλωτική...



ME MIA MATIA...
1913: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50ή επέτειο από της αναρρήσεώς του στον θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
1940: Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα». Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής ο Κωστής Μπαστιάς, τότε γενικός διευθυντής Κρατικών Σκηνών της κυβέρνησης Μεταξά.
1959: Ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν καταδικάζεται σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας (Υπόθεση Μέρτεν).
1962: Στο πλαίσιο του Ανένδοτου Αγώνα, διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στην οποία θα μιλήσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Εκεί προβάλλεται για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4» (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που ορίζει ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»). Μετά τη συγκέντρωση ακολουθεί διαδήλωση, που καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
1966: Αεροσκάφος της BOAC συντρίβεται στο όρος Φούτζι στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 124 άτομα.
1970: Είναι η πρώτη φορά που ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό για απόπειρα δωροδοκίας. Η ομάδα της Παναχαϊκής μηδενίζεται στον αγώνα με τον Άρη όπως και σε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της, καθώς η ΕΠΟ κρίνει ότι η καταγγελία του Τάκη Λουκανίδη είναι βάσιμη. Ο άσος του Άρη είχε καταγγείλει ότι άνθρωποι των Αχαιών είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν τον συμπαίκτη του, Συρόπουλο, προσφέροντάς του 40.000 δρχ. για να έχουν μειωμένη απόδοση τόσο αυτός όσο και οι συμπαίκτες του στο μεταξύ τους παιχνίδι, που έληξε 0-0.
1993: Η IAAF αποκλείει διά βίου τον σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, που βρέθηκε ξανά θετικός κατά την τελευταία του εμφάνιση σε μίτινγκ στο Βέλγιο. Ο Καναδός είχε επιστρέψει μετά από διετή αποκλεισμό μετά τη Σεούλ.

1995: Το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του America’s Cup σημειώνεται όταν ένα σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στις άγριες θάλασσες του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται.

2016: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού κερδίζει 3-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου και κατακτά το τρόπαιο.

2018: Ο 62χρονος Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) από το 2001, πεθαίνει από καρκίνο νοσηλευόμενος από τον περασμένο Δεκέμβριο στην ιδιωτική κλινική «Ευαγγελίστρια» στο κέντρο της Λευκωσίας. Έξι μήνες νωρίτερα, στις 28/8/2017, είχε φύγει από τη ζωή η 33χρονη κόρη του, Έλμα, από την ίδια ασθένεια.