Η πρεμιέρα του Κινγκ Κονγκ

Ήρωας του φανταστικού κινηματογράφου, που αποτέλεσε το πρότυπο για τις ταινίες με πρωταγωνιστές τέρατα διαφόρων ειδών και μεγεθών, ο Κινγκ Κονγκ είναι ένας υπερφυσικός γορίλας, που δημιούργησαν ο Άγγλος συγγραφέας Έντγκαρ Γουάλας (1875-1932) και o Αμερικανός σκηνοθέτης Μίριαν Κούπερ (1893-1973).

Η πρεμιέρα του Κινγκ Κονγκ

Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη ταινία του Μίριαν Κούπερ, που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαρτίου 1933.

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ο βασιλιάς Κονγκ ζει στο φανταστικό νησί Σκαλ του Ειρηνικού Ωκεανού, μαζί με άλλα υπερμεγέθη όντα και λατρεύεται σαν θεός από τους ντόπιους. Εκεί τον ανακαλύπτει ένα αμερικανικό κινηματογραφικό συνεργείο, τον αιχμαλωτίζει και τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να τον εκθέσει ως το «Όγδοο θαύμα της ανθρωπότητας».

Ο Κονγκ, όμως, είναι ερωτευμένος με την ξανθιά ηθοποιό Αν Ντάροου, η οποία συνόδευε το συνεργείο στο εξωτικό νησί. Όταν νιώθει ότι η αγαπημένη του απειλείται, δραπετεύει από τα δεσμά του και, αφού την απαγάγει, βρίσκει καταφύγιο στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης εκείνη την εποχή, για να την προστατεύσει. Οι αρχές θα παρεξηγήσουν τις προθέσεις του και θα στείλουν εναντίον του ένα ολόκληρο σμήνος αεροπλάνων, που θα τον εξουδετερώσουν.

Η ταινία, που είναι μια τολμηρή διασκευή του μύθου της «Πεντάμορφης και του τέρατος», έμεινε στην Ιστορία του κινηματογράφου για τα εκπληκτικά εφέ του Γουίλις Ο’ Μπράιαν (1886-1962), τις σκηνές καταστροφής, με αποκορύφωμα εκείνη στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, και τους ερωτικούς συμβολισμούς της. Η εικόνα της μικροσκοπικής Αν (την υποδύεται η Φέι Ρέι) μέσα στην τεράστια παλάμη του γορίλα και το τρυφερό γδύσιμό της από τα ακροδάχτυλα του γορίλα θεωρούνται από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίας.

Με την πάροδο των ετών ο Κινγκ Κονγκ έγινε ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της μεγάλης οθόνης. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητες ταινίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα, ακόμη και για θεατρικό έργο. Οι δημιουργοί τους τον αντιμετώπισαν είτε ως ένα αφηνιασμένο τέρας είτε ως έναν τραγικό αντιήρωα.

ME MIA MATIA...

1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Σάμο, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1919: Ιδρύεται από τον Λένιν η Γ’ Κομμουνιστική Διεθνής, γνωστή και ως Κόμιντερν, η οποία συσπειρώνει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που ακολουθούν τη γραμμή της Μόσχας.

1969: Πραγματοποιείται στην Τουλούζη της Γαλλίας η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αγγλογαλλικού Κονκόρντ.

1972: Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακαρίου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.

1990: Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

2003: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 46 ετών ο Νορβηγός μέσος Ρόγκερ Άλμπερτσεν, που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό από το 1982 μέχρι το 1985 και μετά πήγε στη Ρόζενμποργκ, όπου έκλεισε την καριέρα του.

2013: Ο Γιώργος Κολοκυθάς πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 68 ετών. Ως παίκτης είχε αγωνιστεί στον Σπόρτιγκ και στον Παναθηναϊκό.

2019: Ο 33χρονος Κώστας Μπανιώτης κατακτά το αργυρό μετάλλιο με άλμα στα 2,26 μ. στον τελικό του ύψους, κατά τη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Γλασκόβη.