Η πρώτη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Έξι άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους δίδυμους ουρανοξύστες.

Η πρώτη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1993, οκτώ χρόνια πριν από τις επιθέσεις των αεροπλάνων που κατέστρεψαν τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, έγινε η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στα επιβλητικά κτίρια, με δράστες μέλη ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Εκείνη την ημέρα, στο υπόγειο πάρκινγκ των Δίδυμων Πύργων, η ομάδα που αποτελούταν από επτά τρομοκράτες τοποθέτησε 550 κιλά εκρηκτικών μέσα σε ένα νοικιασμένο φορτηγάκι και προγραμμάτισε την ώρα της έκρηξης. Ύστερα έφυγαν από το κτίριο χωρίς να τραβήξουν την προσοχή. Στις 12.18 το μεσημέρι, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα για γεύμα, το παγιδευμένο φορτηγάκι εξερράγη, δημιουργώντας έναν κρατήρα βάθους 40 μέτρων στο έδαφος. Τα κτίρια σείστηκαν από τα θεμέλια μέχρι τον τελευταίο όροφο. Σε ολόκληρη την αμερικανική μεγαλούπολη επικράτησε πανικός.

Ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν 6 νεκροί (ανάμεσά τους και μία έγκυος) και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες. Ογδόντα οκτώ πυροσβέστες και 35 αστυνομικοί έσπευσαν να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της εκκένωσης των κτιρίων. Μαζί με μια ειδική ομάδα που γνώριζε το κτίριο, οι αρχές έπρεπε να ελέγξουν και να εκκενώσουν περίπου 743.000 τετραγωνικά μέτρα. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατά την εκκένωση που κράτησε συνολικά τέσσερις ώρες.

Τα 210 ασανσέρ των πύργων εκκενώθηκαν, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην οροφή (107ο πάτωμα) πήραν οδηγία να κατέβουν με τα πόδια. Ήταν η μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν η πόλη δέχθηκε ένα πιο ηχηρό και πιο φονικό χτύπημα από την τρομοκρατία…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1918: Περισσότερα από 600 άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν καταρρέει η κερκίδα στο Χονγκ Κονγκ Τζόκεϊ Κλαμπ.

1933: Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναδεικνύονται ισόπαλοι 4-4 για το πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 1-0, 2-1 και 4-2, αλλά οι «Ενωσίτες» κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ο Φέρντιναντ Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Φολκσβάγκεν.

1960: Αεροσκάφος της Alitalia συντρίβεται, λίγο μετά την απογείωσή του, σε νεκροταφείο στην Ιρλανδία, σκοτώνοντας τους 34 από τους 52 επιβαίνοντες.

1967: Ο Βασίλης Κυριακού σημειώνει 5 γκολ στον εκτός έδρας αγώνα του Απόλλωνα Αθηνών εναντίον του Αιγάλεω (2-6) για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

1969: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ζήτα» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

1986: Πεθαίνει η Ελληνίδα επιστήμονας Αμαλία Φλέμινγκ.

1995: O τραπεζικός οίκος Barings, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών που συνήψε στη Σιγκαπούρη ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε και έχασε στην αγορά παραγώγων 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα αγοραστεί για 1 λίρα από την ING.

2014: Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «Το Ποτάμι».