Η παραγγελιά του Νίκου Κοεμτζή (vids)
Απόκριες, 25 Φεβρουαρίου 1973. Ο Νίκος Κοεμτζής έχει μόλις βγει από τη φυλακή όπου εξέτισε ποινή για μικροκλοπές. Μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Δήμο, και την παρέα τους βγαίνουν να διασκεδάσουν. Πάνε στο θρυλικό νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα».
Η νύχτα περνούσε μέσα από διάφορες εντάσεις εξαιτίας και ενός τσακωμού που είχε προηγηθεί μεταξύ του Ν. Κοεμτζή και της τότε συντρόφου του, Σοφίας Χαρατζή. Ο Νίκος ζητάει από τον Δήμο, στον οποίο είχε τρομερή αδυναμία, να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο για πάρτη του. Ο μικρός πάει στην ορχήστρα και ζητάει τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη.
Ο Κώστας Καρουσάκης, που τραγουδούσε εκείνη την ώρα, αρνείται ευγενικά λέγοντας πως αφενός δεν γνωρίζει το τραγούδι και αφετέρου, επειδή το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο, δεν θα δεχόταν παραγγελιές. Ο Δήμος κατεβαίνει από την πίστα απειλώντας πως «θα τα σπάσουν όλα». Στη συνέχεια το μικρόφωνο παίρνει ο Τάκης Αθανασιάδης, στον οποίο πάει ο Δήμος και του ζητάει τις «Βεργούλες» ή ένα παλιό ρεμπέτικο τραγούδι «Στη ζούλα μ’ ανεκάλυψαν».
Τότε, και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Δημήτρης Σχίζας δίνει εντολή να εκτελεστεί η παραγγελιά και καλεί τον κόσμο να κατέβει από την πίστα.
Ο «άγραφος νόμος» της νύχτας λέει πως στην παραγγελιά χορεύεις μόνος. Μια παρέα αστυνομικών, όμως, που διασκεδάζει στο ίδιο μαγαζί, έχει διαφορετική άποψη. Και εκείνη την εποχή η αστυνομία ήταν ο «νόμος». Οι αστυνομικοί σηκώνονται και παρενοχλούν τον Δήμο την ώρα που εκείνος χορεύει. Εκείνος αντιδρά και εκείνοι τον σπρώχνουν, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στα σπασμένα πιάτα, να τραυματιστεί και να σκιστεί το σακάκι του.
Ο Νίκος σηκώνεται, ανοίγει τη φαλτσέτα του και σαν σε αμόκ ανεβαίνει πάνω στην πίστα και «θερίζει» όποιον έβρισκε μπροστά του. Αποτέλεσμα; Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες. Από εκείνο το μακελειό έχασαν τη ζωή τους ο υπενωμοτάρχης Μανώλης Χριστοδουλάκης, 28 ετών, ο αστυφύλακας Δημήτρης-Μιχαήλ Πέγιας, 31 ετών, (αμφότεροι υπηρετούσαν στο Α/Τ Άνω Λιοσίων και ήταν εκτός υπηρεσίας), αλλά και ο φανοποιός Γιάννης Κούρτης, 34 ετών, που επίσης διασκέδαζε με την παρέα των αστυνομικών.
Λίγα 24ωρα μετά το μακελειό ο Κοεμτζής συλλαμβάνεται στη Δάφνη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό. Όταν τον περικύκλωσαν οι αστυνομικοί, εκείνος έβγαλε μαχαίρι και τους απειλούσε πως, αν δεν τον σκοτώσουν, θα τους σκοτώσει. Ο αστυνομικός Κίμων Σωτηρόπουλος τον πυροβόλησε στο πόδι και η καταδίωξη έληξε.
Το γεγονός έγινε ταινία "Παραγγελιά" του Παύλου Τάσιου με τον Αντώνη Αντωνίου στο ρόλο του Νίκου Κοεμτζή, αφηγήτρια την Κατερίνα Γώγου και τον Αντώνη Καφετζόπουλου στου μικρού αδελφού, ενώ ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε το "Μακρύ ζεϊμπέκικο" για τον Νίκο". Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Πατρών στις 29 Μαρτίου του 1996 μετά από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης.
Λόγω της εποχής, των οικογενειακών του φρονημάτων και του ποινικού του ιστορικού αρχικά πέρασε πολύ άσχημα μέσα στη φυλακή, αλλά αργότερα ο γνωστός αρχιφύλακας του Κορυδαλλού Αντώνης Αραβαντινός δήλωσε πως ο Κοεμτζής ήταν «ο μεγάλος του δάσκαλος» στη φυλακή.
Μετά την αποφυλάκισή του πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα. Το βιβλίο ξεκινά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Αιγίνιο Πιερίας και την κακοποίηση που υπέστη ο πατέρας του απλώς επειδή ήταν κομμουνιστής, όπως και ο ανάπηρος βετεράνος παππούς του, από τους χωροφύλακες, προτού μιλήσει για τις δικές του περιπέτειες και τα σκληρά χρόνια της φυλακής.
Το 2009, μετά από μια βραδιά παρουσίασης του βιβλίου του, ο Δήμος Αθηναίων του έδωσε άδεια να το πουλάει στο κέντρο. Έγραψε επίσης ποιήματα από τα οποία φαίνεται, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι μετάνιωσε για την πράξη του. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι, σε ηλικία 73 ετών. Ο θάνατός του προήλθε από έμφραγμα, που έπαθε την ώρα που πουλούσε βιβλία στο τραπεζάκι του: οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που έφτασαν με μοτοσικλέτες, ειδοποίησαν ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στην Πολυκλινική. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την ανακοπή.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1833: Με Βασιλικό Διάταγμα, που εκδίδεται από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, καταργείται ο στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.
1911: Ο βουλευτής Νικόλαος Μπουφίδης από το βήμα της Βουλής καταφέρεται εναντίον του Κωστή Παλαμά για την υπεράσπιση της δημοτικής γλώσσας και ζητά την απόλυσή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1965: Αιματηρές συμπλοκές με 42 τραυματίες μεταξύ καπνοπαραγωγών και Χωροφυλακής ξεσπούν στις Σέρρες, εξαιτίας του αποκλεισμού από τους αγρότες της οδού Σερρών - Δράμας, στο ύψος της Πεντάπολης. Οι διαδηλωτές ζητούν αύξηση των τιμών του καπνού κατά 20%, αίτημα που δεν ικανοποιεί η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Η Χωροφυλακή προβαίνει σε 28 συλλήψεις.
1982: Ρεκόρ ταχύτητας από χιονιστικό όχημα με 239 χλμ./ώρα.
1994: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, πρώην πρωταθλητής Ελλάδας με τον τίτλο του μετρ και συγγραφέας του δίτομου έργου «Το σκάκι», που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1967. Κατείχε το ρεκόρ στο τυφλό σκάκι στην Ελλάδα σε έξι σκακιέρες, ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας που ξεπέρασε τους 2.400 βαθμούς ELO.
2000: Το σουηδικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (Ny Demokrati) κηρύσσει πτώχευση και διαλύεται.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών στην Αδελαΐδα ο Αυστραλός Ντόναλντ Μπράντμαν, ο μεγαλύτερος παίκτης κρίκετ του 20ού αιώνα.
2014: Ο 49χρονος, εννέα φορές πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής και μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Γερμανίας στους Αγώνες της Σεούλ, Γιούργκεν Μπρούμερ, βάζει τέλος στη ζωή του πηδώντας από μία γέφυρα ύψους 55 μέτρων σε αυτοκινητόδρομο της Στουτγκάρδης. Νωρίτερα είχε σκοτώσει τον 15χρονο γιο του, Σάιμον, ο οποίος είχε μείνει παραπληγικός μετά από τροχαίο.