Ένας χρόνος χωρίς την Κική Δημουλά

Το απόγευμα του Σαββάτου της 22ας Φεβρουαρίου του 2020 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.

Ένας χρόνος χωρίς την Κική Δημουλά

Εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στις 2 Φεβρουαρίου, με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, και στις 12 Φεβρουαρίου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η σπουδαία ποιήτρια, ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένη Κική Δημουλά ήταν γνωστή και ιδιαίτερη αγαπητή για την αναγνωρισιμότητα της ποίησής της, που άνθισε στο έδαφος της καθημερινότητας, της γυναίκας, της συναισθηματικής απώλειας, της ματαίωσης.

Γεννήθηκε και κατοικούσε στην Αθήνα, ενώ το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Τιμήθηκε το 1972 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα ιταλικά, στα πολωνικά, στα βουλγαρικά, στα γερμανικά και στα σουηδικά.

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

«Ένας αυτοσχέδιος άνθρωπος είμαι, ο εαυτός μου με ανάγκασε να είμαι» είχε πει κατά την αναγόρευσή της το 2015 σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Μιλώντας εκείνη τη βραδιά με θέμα την «Πλάνη», είχε ομολογήσει ότι οφείλει σε αυτήν την έννοια επειδή «είναι αυτή που κατατρόπωσε το τελεσίδικο ρήμα "Αποκλείεται", αυτή που μετατρέπει τις δύσμορφες καταστάσεις σε καλλίμορφες, αυτή που ανατρέπει τη θνητότητα όσων αγαπήσαμε».

ME MIA MATIA...

1630: Ο Ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους Βρετανούς αποίκους το ποπ κορν.

1848: Ξεσπά η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση στη Γαλλία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

1860: Παίζεται το πρώτο οργανωμένο παιχνίδι μπέιζμπολ στο Σαν Φρανσίσκο.

1917: Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’.

1956: Ο πρώτος αγώνας που γίνεται κάτω από το φως των προβολέων στην Αγγλία είναι το Νιούκαστλ - Πόρτσμουθ (2-0).

1993: H «Ορχήστρα των χρωμάτων», υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι, δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο-μανιφέστο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού, με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».

1997: Στη Σκοτία, Βρετανοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ύπαρξη της Ντόλι, ενός κλωνοποιημένου ενήλικου προβάτου.

2015: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα Ελλάδας, με εισβολή οπαδών του «τριφυλλιού» στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά οι «πράσινοι» θα επικρατήσουν 2-1.

2016: Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων αποκόμισαν καθαρά κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την παράνομη μεταφορά προσφύγων, όπως ανακοινώνει η Europol.