Η τέχνη έχασε την Ντόλλυ της

Η Ντόλλυ Γουλανδρή (πατρικό όνομα Αικατερίνη Κουμάνταρου) ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή και ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Η τέχνη έχασε την Ντόλλυ της

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1921 και ήταν κόρη του Ιωάννη Κουμάνταρου, γόνου γνωστής οικογένειας εφοπλιστών, και της Φλώρας Νομικού. Από το 1960 άρχισε να δημιουργεί συλλογή αρχαίων αντικειμένων, την οποία και δώρισε στο Ίδρυμα Γουλανδρή που ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της το 1985.

Το Ίδρυμα Γουλανδρή σκοπό έχει τη μελέτη, τη διάδοση και την προβολή του πολιτισμού του Αιγαίου. Επίσης, ίδρυσε το 1986 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 3.000 αντικείμενα. Για την προσφορά της στον πολιτισμό τιμήθηκε το 2003 από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων με το βραβείο ΥΠΑΤΙΑ.

Απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2008 στην Αθήνα σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στον ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά και ενταφιάστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Για τον θάνατό της ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός πολιτισμός έχασε μια σημαντική προσωπικότητα. Η Ντόλλυ Γουλανδρή δημιούργησε ένα από τα πλέον σύγχρονα και σημαντικά μουσεία της Ελλάδας».

Ήταν παντρεμένη με τον μεγάλο Ολυμπιακό, Νίκο Γουλανδρή, και μαζί απέκτησαν ένα παιδί, τον Πέτρο.

ME MIA MATIA...

1857: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1932: Πεθαίνει ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου (1870-1932), ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, Λύσσανδρο (1811-1885), διάσημο αρχιτέκτονα στην Ευρώπη, που σχεδίασε το Πολυτεχνείο και το Αρσάκειο, ήταν ευεργέτες της πόλης της Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν τους δίνεται το όνομά τους στο μεγαλύτερο στάδιο της Βόρειας Ελλάδας.

1951: Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και τέως υπουργός Μεταφορών Πάνος Χατζηπάνος καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απιστία κατά του Δημοσίου, σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων.

1961: Συντρίβεται στο Βέλγιο η πτήση 548 της Sabena, σκοτώνοντας 75 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ, μαζί με αρκετούς προπονητές και μέλη της οικογενείας τους.

1987: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι όπου κόπηκαν 74.252 εισιτήρια!

1989: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

1993: Πεθαίνει ο Γιώργος Κασιμάτης, που διετέλεσε γγ Αθλητισμού και στον οποίο ο μαζικός αθλητισμός οφείλει πολλά.

2003: Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Άλεξ Φεργκιουσον, κλοτσάει από θυμό για την κακή απόδοση της ομάδας του εναντίον της Άρσεναλ ένα παπούτσι μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας, πετυχαίνοντας και σκίζοντας κατά λάθος το αριστερό φρύδι του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Πέντε μήνες μετά ο Μπέκαμ θα εγκαταλείψει την ομάδα για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανάρτησης και ανταλλαγής βίντεο YouTube.

2012: Ο Σισέρο Σουμπίνιο του Λεβαδειακού σκοράρει δύο γκολ εναντίον του Παναιτωλικού σε αγώνα της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, που έχει αναβληθεί από τις 22/10. Τότε όμως ο παίκτης έπαιζε στον ΟΦΗ και μάλιστα στον αγώνα της ίδιας αγωνιστικής είχε σκοράρει ένα γκολ εναντίον της ΑΕΚ. Έτσι δημιουργεί ένα ίσως «παγκόσμιο παράδοξο», αφού έχει αγωνιστεί και έχει σκοράρει την ίδια αγωνιστική με δύο διαφορετικές ομάδες.