YouTube: 16 χρόνια από την ίδρυσή του!

Σαν σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου 2005, ιδρύεται το YouTube, ο δημοφιλής ιστότοπος ο οποίος επιτρέπει κοινοποίηση, αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών βίντεο και ψηφιακών ταινιών.

YouTube: 16 χρόνια από την ίδρυσή του!

Το YouTube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στιβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Σύμφωνα με μία εκδοχή για τη δημιουργία της πλατφόρμας, ο Χάρλεϊ και ο Τσεν ανέπτυξαν την ιδέα για το YouTube στις αρχές του 2005, αφού είχαν δυσκολία να μοιραστούν ένα βίντεο από έναν πυροβολισμό σε πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Καρίμ, ο οποίος δεν είχε παραστεί, αρνήθηκε ότι το περιστατικό είχε συμβεί, υποστηρίζοντας ότι η έμπνευση για το YouTube προήλθε από το περιστατικό του 2004 με την Τζάνετ Τζάκσον, όταν το στήθος της είχε φανεί πάνω στη σκηνή, και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ο Καρίμ, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο για αυτά τα περιστατικά, οδηγήθηκε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο.

Ο Χάρλεϊ και ο Τσεν, πάντως, είχαν δηλώσει ότι η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο από μια διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών, επηρεασμένη από την ιστοσελίδα Hot or Not. Τελικά αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε σύντομα για πρακτικούς λόγους.

Το YouTube ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα εκκίνησης μιας νέας τεχνολογίας και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από 11,5 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων της Sequoia Capital από τον Νοέμβριο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2006. Στα πρώτα βήματά του τα κεντρικά γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και πάνω από ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο Σαν Μάτε, στην Καλιφόρνια.

Η ονομασία του τομέα www.youtube.com ενεργοποιήθηκε τη 14η Φεβρουαρίου του 2005 και ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε κατά τους επόμενους μήνες. Το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο «Me at the zoo», δείχνει τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στον ζωολογικό κήπο στο Σαν Ντιέγκο. Αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005 και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές.

Τον Νοέμβριο του 2006 το YouTube ονομάστηκε από το περιοδικό «Time» ως «Η εφεύρεση του 2006». Τον Οκτώβριο του 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισ. δολαρίων και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google.


1349: Εκατοντάδες Εβραίοι καίγονται από τον όχλο στο Στρασβούργο, ενώ οι υπόλοιποι απομακρύνονται βίαια από την πόλη.
1502: Ισπανική Ιερά Εξέταση: οι καθολικοί μονάρχες εκδίδουν ένα διάταγμα αναγκάζοντας τους μουσουλμάνους στη Γρανάδα να ασπαστούν τον Καθολικισμό ή να εγκαταλείψουν την Ισπανία.
1804: Ο Καραγιώργης Πέτροβιτς ηγείται της πρώτης σερβικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καταθέτει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.
1919: Αρχίζει ο Πολωνοσοβιετικός Πόλεμος
1929: Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: επτά άτομα, έξι εκ των οποίων ήταν γκάνγκστερ αντίπαλοι της συμμορίας του Αλ Καπόνε, δολοφονούνται στο Σικάγο.
1956: Αρχίζει στη Μόσχα το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Την τελευταία νύχτα της συνεδρίασης ο Νικίτα Χρουστσόφ καταδικάζει τα εγκλήματα του Ιωσήφ Στάλιν σε μία μυστική ομιλία.
1962: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκλέγεται ο μητροπολίτης Καβάλας Χρυσόστομος νικώντας κατά κράτος στην ψηφοφορία τον κυριότερο αντίπαλό του, αρχιμανδρίτη και πανεπιστημιακό Ιερώνυμο Κοτσώνη.
1979: Στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απαγάγουν τον πρέσβη των ΗΠΑ, Άντολφ Νταμπς, ο οποίος αργότερα σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ απαγωγέων και αστυνομικών.
1981: Στην Ιταλία φονικός σεισμός πλήττει την περιοχή της Νάπολης, σκοτώνοντας 2.916 άτομα.
1991: Η «Καταιγίδα της ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατρητική βόμβα, που πέφτει από αμερικάνικο αεροπλάνο, διαπερνά καταφύγιο με αμάχους στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.
1991: Στη Βραζιλία 157 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
1992: Ο 16χρονος Φινλανδός Τόνι Νιέμινεν γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όταν κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό ski jumping.
1993: 120 χώρες υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
1994: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
1995: Μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε στην Καστοριά, θεωρείται το παλιότερο οργανωμένο κείμενο στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια.
1995: Στις ΗΠΑ η ταινία «Φόρεστ Γκαμπ» συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και ακολουθούν με επτά «Οι σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ» και το «Pulp Fiction».
1999: Η Σεν Μίτσελ Γιουνάιτεντ από τις Σεϋχέλλες γίνεται η πρώτη ομάδα της χώρας που προκρίνεται σε οποιαδήποτε διασυλλογική διοργάνωση νικώντας τη Φάιερ Μπριγκέιτ από τον Μαυρίκιο για το αφρικανικό Κύπελλο Κυπελλούχων.
1999: Ο Νορβηγός Λέιζ Kλίους γίνεται ο πρώτος αθλητής που κερδίζει πέντε μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι στο Βέιλ του Κολοράντο.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Βαλεντίνος, Βαλεντίων, Βαλεντίνο, Ντίνος, Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα, Χλόη.