Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών.

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, ο Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Λουκιανός Κηλαηδόνης φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Γεννήθηκε στην Κυψέλη (Αθήνα) στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Υπήρξε παραγωγικότατος στην καριέρα του και πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Στη Βουλιαγμένη», «Το ματς», «Χαμηλή πτήση», «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο», «Πού βαδίζουμε, κύριοι» κ.ά.).

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000). Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή όπου ο όρος μπιτς πάρτι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

Ο Κηλαηδόνης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, με την οποία είχε δύο κόρες. Οι δυο τους το 1999 δημιούργησαν τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν επί σειρά ετών.

1783: Αμερικανική Επανάσταση: οι γαλλικές και ισπανικές δυνάμεις αίρουν τη μεγάλη πολιορκία του Γιβραλτάρ.
1863: Το HMS Orpheus βυθίζεται ανοιχτά των ακτών του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία με απολογισμό 189 νεκρούς.
1898: Υπόθεση Ντρέιφους: ο Εμίλ Ζολά προσάγεται σε δίκη για δυσφήμιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ».
1937: Συλλαμβάνεται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έπειτα από υπόμνημα διαμαρτυρίας στον βασιλιά Γεώργιο Β’ για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.
1940: Κάνει πρεμιέρα η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουόλτ Ντίσνεϊ, «Πινόκιο».
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό ολοκληρώνει την εκκένωση των αυτοκρατορικών ιαπωνικών στρατευμάτων από το Γκουανταλκανάλ, δίνοντας τέλος στις προσπάθειες των Ιαπώνων να ανακαταλάβουν το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις.
1946: Το ΕΑΜ αποφασίζει να μη μετάσχει στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε η κυβέρνηση Σοφούλη, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή Ζαχαριάδη, και στρέφεται στην ένοπλη εξέγερση.
1951: Πόλεμος της Κορέας: περισσότεροι από 700 ύποπτοι ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό σφαγιάζονται από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις.
1962: Εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απαγορεύουν όλες τις κουβανικές εισαγωγές και εξαγωγές.
1963: Παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σαρώνει την παραλία του Αιγίου μέχρι βάθους τριακοσίων μέτρων από την ακτή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες, ενώ στη Μακεδονία και στη Θράκη τεράστιοι όγκοι νερού και πάγου κατέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία προκαλώντας πλημμύρες.
1966: Εκδίδεται ύστερα από διαδικασία 33 μηνών το πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σε δίκη για τη δολοφονία παραπέμπονται ο μοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης ως ηθικός αυτουργός και οι Σπύρος Γκοτζαμάνης - Μανώλης Εμμανουηλίδης ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπονται οι αξιωματικοί Κωνσταντίνος Μήτσου, Ευθύμιος Καμουτσής κ.ά.
1979: Ο Πλούτωνας κινείται εντός της τροχιάς του Ποσειδώνα για πρώτη φορά από τότε που ανακαλύφθηκε.
1991: Ταραχές: ο IRA πραγματοποιεί επίθεση με όλμους στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο, στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης.
1992: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οδηγώντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2008: Ο μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδειάς Ιερώνυμος εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη, Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα.