Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, το αεροπλάνο, που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 ένα αεροπλάνο, που μετέφερε πίσω στην πατρίδα την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Η πτήση τσάρτερ της «British Airways» προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου το ελικοφόρο «Airspeed Ambassador» προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σε ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και 2 φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά τραύματά του σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Η είδηση «πάγωσε» τον φίλαθλο κόσμο, όχι μόνο στο νησί. Η νεανική και ταλαντούχα ομάδα της Μάντσεστερ, εξ ου και το προσωνύμιο «μπέμπηδες», βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η «British Airways» τον απέλυσε αμέσως και χρειάστηκαν 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία. Όμως ο Θέιν είχε εγκαταλείψει τους ουρανούς και ασχολούταν με κάτι πιο γήινο, την εκτροφή πουλερικών.

Το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το δυστύχημα φάνταζε δυσοίωνο, χωρίς 10 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της (εκτός από τους 8 νεκρούς, 2 ακόμη αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση λόγω των σοβαρών τραυμάτων τους) και με τον Μπάσμπι στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο. Όμως οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φτάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Ο προπονητής της ομάδας, Ματ Μπάσμπι, που εν τω μεταξύ είχε αναρρώσει από τα σοβαρά τραύματά του, ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-59) τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «μπέμπηδων». Το 1967 η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τους διασωθέντες από το δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1. Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, όπως έμεινε στην ιστορία, βοήθησε να καλλιεργηθεί ο μύθος της ομάδας και σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία από τις δημοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1820: Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

1833: Ο Όθων γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.

1885: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

1918: Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα») που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1930: Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Γηραιάς Ηπείρου για εκείνο το έτος.

1960: Τερματίζεται ο διετής «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ της Μαρίας Κάλλας και της Σκάλας του Μιλάνου.

1982: Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

1993: Πεθαίνει από AIDS ο μαύρος τενίστας Άρθουρ Ας, νικητής του Γουίμπλετον το 1974, όταν κατέβαλε στον τελικό τον Τζίμι Κόνορς, φαβορί του αγώνα.

2000: Ο 40χρονος Ντιέγκο Μαραντόνα, ως επίσημος καλεσμένος και όχι ως παίκτης, δίνει την έναρξη του τελικού Κυπέλλου στην Κούβα, όπου βρίσκεται για αποτοξίνωση από την κοκαΐνη.

2009: Πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 62 ετών, ο Νίκος Φλώρος, ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς φωτορεπόρτερ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110