Φίνος, ο «πατέρας του ελληνικού κινηματογράφου»

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου του 1977, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Φιλοποίμην Φίνος. Ο «πατέρας του ελληνικού κινηματογράφου» πέθανε αρνούμενος να υπηρετήσει στιγμή την τηλεόραση, η οποία όπως δήλωνε πάντα ο ίδιος τού προκαλούσε αποστροφή.

Φίνος, ο «πατέρας του ελληνικού κινηματογράφου»

Τελευταία παραγωγή του ήταν η ταινία «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977), με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή αποτέλεσε την «ταφόπλακα» της ήδη χρεοκοπημένης Φίνος Φιλμ. Ήταν αυτός που έδωσε ώθηση στην καριέρα της Ειρήνης Παππά, ωστόσο ποτέ δεν πίστεψε ότι η Μελίνα Μερκούρη θα μπορούσε να γίνει αστέρας της μεγάλης οθόνης εξαιτίας του μεγάλου στόματός της! Έτσι, έχασε την ευκαιρία να βγάλει την εταιρεία του εκτός των συνόρων όταν αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει τη συμπαραγωγή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» (1960).

Γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο ίδιος σπούδασε νομικά. Το όνειρό του όμως ήταν να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Το 1939 πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και ίδρυσε στο Καλαμάκι τα Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο. Την επόμενη χρονιά έκανε την πρώτη και τελευταία σκηνοθετική του απόπειρα με την ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού», με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Λήδα Μιράντα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα για τον Φίνο. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του.

Ο ίδιος συνελήφθη, ενώ όλος ο εξοπλισμός του λεηλατήθηκε και τα «Επίκαιρα» που γύριζε επί Κατοχής κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω... Το 1943 ίδρυσε τη Φίνος Φιλμ, αρχικά στην οδό Στουρνάρα, και το 1957 εγκατέστησε οριστικά τα κινηματογραφικά του εργαστήρια στην οδό Χίου 53. Το 1964 παρήγαγε τον πρώτο, ελληνικό, στερεοφωνικό ήχο με τα «Κορίτσια για φίλημα», που προβλήθηκε στερεοφωνικά μόνο στο «Αττικόν», τη μοναδική αίθουσα με την ανάλογη τεχνική υποδομή. Το 1971 εγκαινίασε στην Παιανία τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των Βαλκανίων. Στο ενεργητικό του καταγράφηκαν 175 ταινίες!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1785: Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, από τους ιδρυτές-πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, σε επιστολή προς την κόρη του εκφράζει την αντίθεσή του για την επιλογή του αετού ως συμβόλου των ΗΠΑ. Ο ίδιος προτιμούσε τη γαλοπούλα.
1821: Αρχίζει η Διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.
1932: Η αγροτική εξέγερση, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις.
1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του Παλλαϊκού Μετώπου, λαμβάνοντας 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Η σχετική πλειοψηφία στους Φιλελευθέρους με 126 έδρες και ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα με 72. Ζυμώσεις για τον σχηματισμό βιώσιμου σχήματος.
1951: Ο Νίκος Φώσκολος κάνει την πρώτη του ραδιοφωνική μετάδοση σε αγώνα ποδοσφαίρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 θα γράψει το πρώτο του σενάριο για τον κινηματογράφο («Η Κρυστάλλω») και μετά την εισβολή της τηλεόρασης τον «Άγνωστο πόλεμο» και αργότερα τη «Λάμψη».
1994: Αποτυχημένη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
1996: Ο πυγμάχος Ντέιβ Σουλτζ πυροβολείται θανάσιμα στη βίλα του Τζον E. Ντι Πον σε προάστιο της Φιλαδέλφειας. O Ντι Πον θα παραδοθεί 48 ώρες αργότερα.
1996: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
2001: Σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.0000 ανθρώπινες απώλειες.
2008: Έρευνα δείχνει ότι σε κάθε Ευρωπαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 αναλογούν σχεδόν 500 κιλά σκουπίδια, κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.
2015: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο.
2020: Ο 41χρονος θρυλικός μπασκετμπολίστας Κόμπι Μπράιαντ σκοτώνεται σε συντριβή ελικοπτέρου στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια. Στο ελικόπτερο συνολικά επέβαιναν εννιά άτομα και είναι όλοι νεκροί. Ανάμεσά τους και η πρωτότοκη κόρη του, Τζιάνα, 13 ετών, που ήταν επίσης μπασκετμπολίστρια.