Η μοιραία πτήση του Ωνάση

Στις 23 Ιανουαρίου 1973Αλέξανδρος Ωνάσης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Η μοιραία πτήση του Ωνάση

Σαν σήμερα το 1973 ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 25 ετών…

Πάθος του η ταχύτητα και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αλέξανδρος είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η μοιραία μέρα για τον νεαρό Ωνάση υπήρξε η Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7.00 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου λόγω βαρέων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μόλις 25 ετών.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του ήταν νεκρός. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι ο γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, όπως υποστήριζε, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.

Αμέσως φούντωσε και η συνωμοσιολογία. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό και δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ μετά τον θάνατο του γιου του. Στη μνήμη του μοναχογιού του ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» με έδρα το Βαντούζ του Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Από τα κέρδη της οικονομικής αυτοκρατορίας Ωνάση το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

ME MIA MATIA...

1556: O καταστροφικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία πλήττει την επαρχία Σαντζί της Κίνας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 830.000 άνθρωποι.

1897: Τούρκοι άτακτοι, γνωστοί και ως Βασιβουζούκοι, πυρπολούν χωριά της περιοχής των Χανίων και προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων τους.

1931: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Λευκωσίας που αγωνίστηκε και στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις φορές τη δεκαετία του ’70.

1939: Ο 37χρονος «Μότσαρτ των γηπέδων», ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής της Αυστρίας (600 γκολ σε 700 εμφανίσεις με τη φανέλα της Αούστρια Βιέννης), Ματίας Ζίντερλαν, βρίσκεται νεκρός μαζί με τη σύντροφό του Καμίλα Καστανιόλα στο σπίτι της στη Βιέννη.

1956: Οι Κύπριοι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1992: Αεροσκάφος HU-16 Albatross της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, σκοτώνοντας τα τρία μέλη του πληρώματος.

1996: Η Ελλάδα υποβάλλει επισήμως στη Λωζάννη υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

2007: Η σιαγόνα ενός ρινόκερου που έζησε πριν από 5-9 εκατομμύρια χρόνια εντοπίζεται στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης.

2014: Πεθαίνει ο παλαίμαχος επιθετικός Παναγιώτης (Τάκης) Παπαδημητρίου σε ηλικία 65 ετών. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού, έχοντας φορέσει την πράσινη φανέλα για δέκα χρόνια.

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Βαγγέλης Πανάκης, ο οποίος αγωνίστηκε ως αριστερός ακραίος επιθετικός στον Παναθηναϊκό το διάστημα 1951-65 και σε 91 αγώνες πέτυχε 57 γκολ και θεωρούταν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα.