Αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση

Ο Μπαντ Ντουάιερ ήταν ένας αξιοσέβαστος πολιτικός στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, αλλά το 1986 η ζωή του άλλαξε δραματικά όταν βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο.

Αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση

Κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια, προκειμένου να διευκολύνει έναν τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας. Ο τοπικός εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης πέντε ετών αν παραδεχόταν ότι δωροδοκήθηκε και συνέβαλε με τη συνεργασία του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου. Ο Ντουάιερ αρνήθηκε και δικάστηκε. Κρίθηκε ένοχος παθητικής δωροδοκίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, το ποσό δηλαδή που φέρεται να έλαβε.

Στις 22 Ιανουαρίου 1987 ο Μπαντ Ντουάιερ προγραμμάτισε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Πενσιλβάνια, Χάρισμπεργκ. Οι δημοσιογράφοι υπέθεσαν ότι θα τους ανακοίνωνε την παραίτησή του από την υπηρεσία, καθώς την επομένη έπρεπε να παρουσιαστεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Η συνέντευξη θα επεφύλασσε απρόσμενες και τραγικές εκπλήξεις. Γύρω στις 11 το πρωί ο Ντουάιερ παρουσιάστηκε στην αίθουσα της συνέντευξης φανερά νευρικός και ταραγμένος.

Μόλις τελείωσε την ομιλία του και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους παριστάμενους δημοσιογράφους έβγαλε τρεις φακέλους από την τσάντα του και τους παρέδωσε σε έναν υφιστάμενό του. Από τον τέταρτο και μεγαλύτερο φάκελο που κρατούσε τράβηξε ένα Μάγκνουμ 357. Όλοι μέσα στην αίθουσα πάγωσαν. Αυτός, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, τους είπε: «Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα». Κάποιοι που κατάλαβαν το τι επρόκειτο να συμβεί κινήθηκαν για να τον μεταπείσουν.

Μάταια όμως. Ο Ντουάιερ με μια γρήγορη κίνηση έβαλε την κάννη του Μάγκνουμ στο στόμα του και πυροβόλησε μπροστά σε πέντε τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν ζωντανά τη συνέντευξή του. Οι θεατές των πρωινών εκπομπών είδαν σε απευθείας μετάδοση την αυτοκτονία, η οποία δημιούργησε μείζον δημοσιογραφικό ζήτημα και καταστάσεις διλημματικού χαρακτήρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια θα έπρεπε να δείξουν ή να μη δείξουν την αποτρόπαια σκηνή και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

Όσον αφορά τα επακόλουθα της αυτοκτονίας Ντουάιερ, οι τρεις φάκελοι που άφησε ο αυτόχειρας πολιτικός προορίζονταν ο ένας για την οικογένειά του, όπου ανέφερε και τους λόγους της αυτοκτονίας του, ο δεύτερος περιείχε μία κάρτα δωρητή σώματος και ο τρίτος ένα γράμμα για τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της πολιτείας.

To video διατίθεται μόνο στο youtube και μπορείτε να το δείτε εδώ

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Ντόιτσε Μπανκ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
1905: Ματωμένη Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη. Έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης του 1905.
1915: Κάνει πρεμιέρα στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον» η ταινία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη «Γκόλφω», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.
1927: Μεταδίδεται η πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Άρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.
1938: Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.
1972: Έπειτα από δέκα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, τα σύνορα της ΕΟΚ διευρύνονται με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.
1973: Boeing 707 εκρήγνυται κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Κάνο στη Νιγηρία, σκοτώνοντας 176 άτομα.
1980: Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή της πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για τη στρατιωτική επιδρομή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
1984: Ο Macintosh, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον χρήστη, παρουσιάζεται σε διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Σούπερ Μπόουλ.
2008: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ από το 1997 και γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αναλαμβάνει γενικός σύμβουλος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, ως διευθυντής ομοσπονδιών.