Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Τεμπονέρα

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα τον Γενάρη του 1991.

Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Τεμπονέρα

Ο Νίκος Τεμπονέρας (γεννημένος το 1953) ήταν καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο όταν δολοφονήθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ έπειτα από συμπλοκή σε Λύκειο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων το 1991.

Στις αρχές του ‘90 ο χώρος της παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων της χώρας βρισκόταν υπό κατάληψη.

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και πολιτικά οξυμένη, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Αγανακτισμένοι γονείς και κάποια δυναμικά στελέχη της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν τον τερματισμό των καταλήψεων, έστω και διά της βίας.

Γύρω στις 22.30 της 8ης Ιανουαρίου 1991, μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδηρολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, o οποίος προηγουμένως έτρεξε να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του. Ως δράστες της δολοφονίας κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Αλέκος Μαραγκός. Συνελήφθησαν και οι δύο και προφυλακίστηκαν. Στις 10 Ιανουαρίου 1991 πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο πήραν μέρος γύρω στα 100.000 άτομα. Ήταν επεισοδιακό και είχε τραγική κατάληξη (τέσσερις νεκροί από φωτιά σε πολυκατάστημα).

Ο Αλέκος Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα για τη δολοφονία του καθηγητή και στο εδώλιο κάθισε ως φυσικός αυτουργός ο Ιωάννης Καλαμπόκας. Πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ποινή η οποία μετατράπηκε σε 17 χρόνια. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1895: Συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Πεδίον του Άρεως κατά της βαριάς φορολογίας των ακινήτων που επέβαλε η κυβέρνηση Τρικούπη.
1912: Ιδρύεται στη Νότια Αφρική το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, που θα παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο στην ανατροπή του Απαρτχάιντ.
1958: Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο θέατρο «Ολύμπια», επί της οδού Ακαδημίας, έδρα της Λυρικής Σκηνής μέχρι το 2017. Πρώτη παράσταση η «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι.
1961: Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού».
1973: Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Επτά κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο για τη διάρρηξη στα γραφεία του δημοκρατικού κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ.
1989: Στον αγώνα Λάρισα - Ηρακλής (3-1) ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Ηρακλή προκαλεί διπλό κάταγμα σε κνήμη και περόνη στον Κώστα Κολομητρούση της Λάρισας και αργότερα τιμωρείται με ρεκόρ αποκλεισμού 16 αγωνιστικών.
1992: Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται έκτος καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών σε δημοψήφισμα του περιοδικού «FIBA Basketball Magazine» με 251 ψήφους. Οι πρώτοι πέντε είναι οι Μπέλοφ 317, Πέτροβιτς 280, Σαμπόνις 277, Κότσιτς 273 και Κούκοτς 264.
1999: Μετά το σκάνδαλο των αποκαλύψεων ότι τα μέλη της ΔΟΕ δωροδοκήθηκαν για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το Σολτ Λέικ των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Φρανκ Τζόκλικ και ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής παραιτούνται. Τα ποσά των δωροδοκιών κυμαίνονταν από 5.000 έως 70.000 δολάρια.
2015: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Παπαντωνίου, ο οποίος αγωνιζόταν ως μέσος. Έγινε ευρύτερα γνωστός αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού την περίοδο 1945-1958. Με την Εθνική αγωνίστηκε συνολικά 15 φορές, την περίοδο μεταξύ 1948-1956. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 1948 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Τουρκίας, υπό τις οδηγίες του Κώστα Νεγρεπόντη.