Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: 79 χρόνια από τη γέννηση του θρύλου του Μάντσεστερ

Σαν σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1941, γεννιέται στη Γλασκόβη ο σερ Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον, ο άνθρωπος που έμελλε να συνδέσει το όνομά του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περισσότερο από κάθε άλλον στην Ιστορία του συλλόγου.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: 79 χρόνια από τη γέννηση του θρύλου του Μάντσεστερ

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε αρκετές σκοτσέζικες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Ντανφέρμλιν Αθλέτικ και της Ρέιντζερς. Ενώ ήταν στην Ντανφέρμλιν, έγινε ο καλύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Σκοτίας κατά τη σεζόν 1965-66. Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας εργάστηκε ως προπονητής ξεκινώντας με την Ιστ Στέρλινγκσαϊρ και τη Σεντ Μίρεν. Έπειτα ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ως προπονητής της Αμπερντίν (1978-1986), με την οποία κέρδισε τρία πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1983.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ήταν ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σκοτίας, αμέσως μετά τον θάνατο του Τζον Στάιν, και οδήγησε την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Όμως το ορόσημο της καριέρας του έμελλε να είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία ανέλαβε τον Νοέμβριο του 1986. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στους «κόκκινους διαβόλους» κέρδισε 38 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων 13 τίτλων στην Πρέμιερ Λιγκ, πέντε FA Cups και δυο τίτλους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 2009 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος προπονητής για το 2008 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου. Τον Δεκέμβριο του 2010 ξεπέρασε το ρεκόρ του σερ Ματ Μπάσμπι και έγινε ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια προπονητής της Μάντσεστερ. Μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν 2012-13 συνταξιοδοτήθηκε ως προπονητής, κλείνοντας την καριέρα του με την κατάκτηση και της Πρέμιερ Λιγκ την ίδια χρονιά. Αυτό το πρωτάθλημα είναι και το τελευταίο που έχουν κατακτήσει μέχρι και σήμερα οι «κόκκινοι διάβολοι», οι οποίοι σχεδόν επτά χρόνια μετά την αποχώρηση του σπουδαίου τεχνικού ψάχνουν ακόμα τον δρόμο τους...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1687: Σαλπάρουν οι πρώτοι Ουγενότοι από την Ολλανδία για το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.
1775: Αμερικανική Επανάσταση, μάχη του Κεμπέκ: οι βρετανικές δυνάμεις αποκρούουν επίθεση του ηπειρωτικού στρατού.
1790: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Εφημερίς».
1853: Ο Μπέντζαμιν Χόκινς και ο σερ Ρίτσαρντ Όουεν παραθέτουν δείπνο μέσα σε ένα μοντέλο ιγκουανόδοντα στο νότιο Λονδίνο.
1857: Η βασίλισσα Βικτώρια επιλέγει την Οττάβα για πρωτεύουσα του Καναδά.
1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει πράξη με την οποία η Δυτική Βιρτζίνια εισέρχεται στην Ένωση, διαιρώντας έτσι τη Βιρτζίνια στα δύο.
1879: Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια τον λαμπτήρα πυράκτωσης.
1956: Η τηλεόραση της Ρουμανίας πραγματοποιεί την πρώτη της μετάδοση στο Βουκουρέστι.
1957: Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, καθώς και πτέρυγα του αρχαίου ανακτόρου ηλικίας 3.000 ετών.
1963: Διαλύεται επίσημα η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία θα δημιουργηθούν στη συνέχεια η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία.
1963: Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, ενώ έχει ήδη γνωστοποιηθεί από την προηγούμενη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου.
1965: Ο Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, αρχηγός του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, και οι στρατιωτικοί αξιωματικοί του πραγματοποιούν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νταβίντ Ντακό.
1968: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Tupolev Tu-144, του πρώτου πολιτικού υπερηχητικού μεταφορικού μέσου.
1981: Πραξικόπημα στην Γκάνα καταργεί την κυβέρνηση και την αντικαθιστά με το προσωρινό συμβούλιο Εθνικής Άμυνας.
1986: Από εμπρησμό σε ξενοδοχείο στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο σκοτώνονται 97 άτομα και τραυματίζονται 140.
1989: Ξεκινά τις εκπομπές του ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.
1999: Ο Μπορίς Γέλτσιν, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας, παραιτείται και ονομάζει υπηρεσιακό πρόεδρο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
2019: Το κέντρο της Γουχάν παραδέχτηκε ότι υπήρχε ένα σύμπλεγμα άγνωστης πνευμονίας στην αγορά θαλασσινών Χουανάν. Μετέπειτα προκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού.