Ο κυρ-Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα

Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού,  Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 ετών.

Ο κυρ-Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα

Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε έναν άνθρωπο-σύμβολο της Ιστορίας του συλλόγου. Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών (100 ετών). Ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και από τις σημαντικότερες μορφές στην Ιστορία του συλλόγου. Αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα και έμεινε γνωστός ως «Ζαμόρα» από το διάσημο Ισπανό ομόλογό του, τον Ρικάρντο Ζαμόρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής. Το 1944 τελείωσε η καριέρα του ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν αποσύρθηκε από τον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού συνέχισε ως διαιτητής.

Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Ελλάδας και 7 πρωταθλήματα Πειραιά, ενώ το 1967 ίδρυσε την ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Έδινε συχνά το «παρών» στον ετήσιο αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός και στον αγώνα του 2008 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, σε ηλικία 99 ετών, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ ηλικίας ποδοσφαιριστή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας των πέντε Ανδριανοπουλαίων και παρέμεινε αναντικατάστατος σε όλη την προπολεμική περίοδο μέχρι το 1940. Αγωνίστηκε επί σειρά ετών και στην εθνική ομάδα και μαζί με τους δύο διεθνείς τερματοφύλακες της ΑΕΚ, τον Ρίμπα και τον Δελαβίνια, θεωρούνται οι κορυφαίοι του ελληνικού ποδοσφαίρου στη θέση αυτή, την προπολεμική περίοδο.

«Όλη μου η ζωή είναι ο Ολυμπιακός και όταν θα κλείσω τα μάτια μου θέλω να λένε όλοι "ο κυρ-Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα". Αυτά που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια στον σύλλογο με κρατάνε στη ζωή και μου δίνουν αναπνοή» θα πει με δακρυσμένα τα μάτια την ημέρα που γινόταν 100 ετών και ο Ολυμπιακός τον τίμησε για την -περισσότερα από 80 χρόνια- προσφορά του και για την κληρονομιά που δημιούργησε στους νεότερους!

Το πιο σπουδαίο όμως έργο στον μακρύ βίο του δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Αυτό θα ερχόταν το 1967 και θα διαρκούσε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Εκείνη τη χρονιά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (και συμπαίκτης κάποτε) Γιώργος Ανδριανόπουλος σε συνεννόηση με τον τότε προπονητή Μάρτον Μπούκοβι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια κίνηση-τομή για το μέλλον του συλλόγου αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Την ίδρυση της ακαδημίας της ποδοσφαιρικής ομάδας (τα τσικό, όπως τα έλεγαν τότε, και τα εφηβικά). Και όταν ο Γραμματικόπουλος κλήθηκε από τον Ανδριανόπουλο για να γίνει αυτός που θα δημιουργούσε την ακαδημία και θα την οργάνωνε, όχι απλώς ανταποκρίθηκε αλλά αφοσιώθηκε με πάθος και αντιμετώπισε ως «ιερή αποστολή» τα νέα καθήκοντά του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1894: Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δεσμευόμενος να συνεισφέρει 10 δρχ. από το υστέρημά του από τις 1/1/1895 έως τον Ιούνιο του 1896 ώστε να συμβάλλει και αυτός στον κοινό στόχο.

1903: Πυρκαγιά σε θέατρο στο Σικάγο σκοτώνει τουλάχιστον 602 άτομα.

1944: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. Ο ΕΛΑΣ τον παίρνει όμηρο, αλλά κάπου στη Θήβα δραπετεύει. Επιστρέφει στην Αθήνα, ξυπόλυτος, με πληγές και με κρυοπαγήματα στα πόδια, φοβερά εξαντλημένος.

1963: Με εισήγηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 16 Φεβρουαρίου 1964. Η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ανατίθεται στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο.

1963: Χαράσσεται η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία. Έξι τουρκοκυπριακοί θύλακοι στη Μεγαλόνησο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές.

1966: Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση - συνέργεια οι Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για διατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).

1970: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.

1972: Πόλεμος του Βιετνάμ: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σταματούν τον βαρύ βομβαρδισμό του βορείου Βιετνάμ.

1975: Λήγει η δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. Δεκαεπτά κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Δεκατρείς αθωώνονται.

1979: Ο Ηρακλής συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 6-0 στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης με σκόρερ τους Χατζηπαναγή, Χατζηελευθερίου, Γκέσιο, Καλαμπάκα, Παπαϊωάννου και Βούλγαρη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα των «πρασίνων» στην Ιστορία της Α’ Εθνικής.

1980: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γιάννης Χέλμης. Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Εθνικού και του Ολυμπιακού και μετέπειτα προπονητής. Γεννήθηκε το 1912 και ήταν αδελφός του Βαγγέλη Χέλμη.

2006: Έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο «Μπαράχας» της Μαδρίτης.

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Θέμης Χολέβας, μέλος μαζί με τους Μανιά, Παπαδήμα, Στεφανίδη και Ρουμπάνη της πεντάδας του Πανελληνίου που κατέκτησε αήττητος το 1953 το πρωτάθλημα μπάσκετ.