Ένας χρόνος χωρίς τον… μεγάλο Μικρούτσικο

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που έφυγε από ζωή ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο μεγάλος μουσουργός κατέληξε σε ηλικία 72 ετών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Ένας χρόνος χωρίς τον… μεγάλο Μικρούτσικο

Εμβληματική μορφή της μουσικής, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του. Το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένο, άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εποχή. Το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από τη δουλειά του στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα είχε γράψει τα εξής συγκινητικά λόγια: «Αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουν, αντί για δώρο φέτος, να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε συμμετάσχει ή είχαν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λιλ, Λιόν, Ρεν, Μονπελιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λωζάνη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κονστάντσα, Νόργουιτς, Λουιζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κονγκ, Μιλάνο, Λισαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβιδέο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάουλο, Κάιρο κ.α.).

Τα έργα του εκτελέστηκαν απ’ όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και από μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού, όπως Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, της Κρακοβίας, της Λιέγης, της Οζάκα, Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Καρλσρούης, Καμεράτα των Βερσαλλιών, Συμφωνιέτα του Μπόρνμουθ, Μούζικα Πολυφώνικα, Χορωδία Άρνολντ Σένμπεργκ της Βιέννης και πολλές άλλες.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Συνέθεσε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινήθηκε στον χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.
1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
1919: Ο όμιλος των Ελληνίδων σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες.
1935: Η «Πράβδα» δημοσιεύει γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση.
1955: Προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη λίρα», από τις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.
1964: Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.
1966: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 29 ετών ο πλέι μέικερ της ΑΕΚ, Γιώργος Μόσχος. Προς τιμήν του η «Ένωση» θα δώσει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.
1973: Ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».
1990: Σε δημοσκόπηση ιταλικής εφημερίδας οι αναγνώστες ψηφίζουν τον Ντιέγκο Μαραντόνα ως τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ιταλία, μπροστά από τον Τζορτζ Μπους, τον Σαντάμ Χουσεΐν και τη Μαντόνα!
2014: Έντεκα άτομα χάνουν τη ζωή τους και 19 αγνοούνται όταν το MS Norman Atlantic πιάνει φωτιά στο στενό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα, εντός των ιταλικών υδάτων.