Όταν «έφυγε» ο θρυλικός «Σαρλό»

25 Δεκεμβρίου 1977... Ο παγκόσμιος κινηματογράφος βυθίζεται στο πένθος, καθώς αποχαιρετά την πρώτη -χρονικά- παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα του μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό».

Όταν «έφυγε» ο θρυλικός «Σαρλό»

Ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν σε ηλικία 88 ετών πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στο Βεβέ της Ελβετίας. Από το 1912 υποδυόμενος τον θρυλικό «Σαρλό» έσπασε κάθε ρεκόρ εισιτηρίων στον βουβό κινηματογράφο σε όλο τον πλανήτη, έχοντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή, του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και του συνθέτη των τραγουδιών των ταινιών του. Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 16 Απριλίου 1889. Ο πατέρας του, που ήταν αλκοολικός, παράτησε τη μητέρα του, τον Τσάρλι και τον αδελφό του, Σίντνεϊ, με αποτέλεσμα η μητέρα του έχοντας δουλέψει ως ράφτρα να μένει άνεργη και να αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν αναγκαζόταν να ζει κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά κατάφερε από τα 5 του χρόνια να βγει στη σκηνή! Το 1903 άρχισε να ασχολείται πιο ενεργά, κάνοντας τον μεθυσμένο σε μία παράσταση, ενώ είχε και ρόλο στον «Σέρλοκ Χολμς» που ανέβηκε το 1905 στα θέατρα του Λονδίνου. Το 1910, συμμετέχοντας σε τσίρκο, έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ και κάπως έτσι ξεκίνησε το όνειρό του, ερμηνεύοντας τον θρυλικό «Σαρλό» που ήταν δική του ιδέα. Το 1940 έκανε την πρώτη μη βωβή ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ», με τον Τσάπλιν να ειρωνεύεται τον Χίτλερ και να μπαίνει στις καρδιές όλου του κόσμου με έναν εντυπωσιακό περιφρονητικό μονόλογο για τον ναζισμό. Το 1952, λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του, το αμερικανό υπουργείο Δικαιοσύνης και ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο έκανε άρση της βίζας του και κατ’ επέκταση δεν μπορούσε να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Έως τον θάνατό του ταξίδεψε άλλη μία φορά στις ΗΠΑ το 1972 για να παραλάβει το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη. Τη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα σε διάρκεια στην ιστορία βραβείων!

0: Σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Μικρό, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με ερευνητές, ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 4 π.Χ.

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

1642: Γεννήθηκε ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρολόγος Ισαάκ Νεύτων ή Νιούτον.

1878: Γεννήθηκε ο Λουίς Σεβρολέτ, Ελβετοαμερικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

1890: Πέθανε ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν που ανέσκαψε την αρχαία Τροία και τις Μυκήνες.

1948: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού Τάκης Συνετόπουλος.

1955: Γεννήθηκε ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

1966: Πέθανε ο χαρτοπαίκτης Νίκος Δάνδολος, ο γνωστός «Nick the Greek» που έκανε θραύση στις ΗΠΑ.

1989: Καταδικάστηκαν σε θάνατο ο ανατραπείς κομμουνιστής ηγέτης της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα.

1991: Ο Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

1995: Κρίση Ιμίων. Το τουρκικό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

2006: Πέθανε ο «νονός» της σόουλ μουσικής, Τζέιμς Μπράουν.

2016: Πέθανε ο Άγγλος τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ.