Γεννιέται η «ψυχή» των Motörhead

Την Παραμονή Χριστουγέννων του 1945 γεννιέται ο Ίαν Φρέιζερ Κίλμιστερμ, ευρύτερα γνωστός ως Λέμι, η «ψυχή» των Motörhead

Γεννιέται η «ψυχή» των Motörhead

Σαν σήμερα το 1945 γεννιέται στο Μπάρσλεμ του Στάφορντσαϊρ ο Άγγλος μπασίστας, τραγουδιστής και συνθέτης, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του χέβι μέταλ συγκροτήματος Motörhead, Ίαν Φρέιζερ Κίλμιστερ, ευρύτερα γνωστός ως Λέμι. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν τριών μηνών και αναγκάστηκε να μείνει με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Λίγα χρόνια αργότερα η μητέρα του παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή της Πλίμουθ Αργκάιλ Τζορτζ Ουίλις και ο Κίλμιστερ αναγκάστηκε να μείνει με τον πατριό του και τα δύο του παιδιά. Το παρατσούκλι «Lemmy» το απέκτησε στο σχολείο λόγω της φράσης «lend me» («δάνεισέ μου») που χρησιμοποιούσε για να ζητάει δανεικά χρήματα. Σε εφηβική ηλικία ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, αφού είδε τους Beatles ζωντανά. Λάτρης του Τζίμι Χέντριξ, έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του τον Αύγουστο του 1971, όταν ενσωματώθηκε ως μπασίστας στους Hawkwind, σημαντικό συγκρότημα του λεγόμενου space-rock εκείνη την εποχή. Τον Ιούνιο του 1975 έβαλε τη δική του σφραγίδα στο χαρντ ροκ, σχηματίζοντας τους Motörhead. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του παρέμεινε η μοναδική σταθερά τους, αφού το συγκρότημα υπέστη πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του. Xάρη στο ιδιαίτερο στιλ του έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής, καθώς χρησιμοποιούσε το μπάσο για να δημιουργήσει έναν διαστρεβλωμένο και δυνατό ήχο με παγκόσμιο ρεκόρ των 130 ντεσιμπέλ σε ζωντανή συναυλία. Επρόκειτο για φυσιογνωμία που δεν πέρναγε απαρατήρητη, με φαβορίτες, προτεταμένες ελιές στο πρόσωπο, το χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο του, την ολόμαυρη αμφίεσή του και τη χαρακτηριστική τραχιά φωνή του. Ήταν ένας μουσικός που τα έδινε όλα επί σκηνής και για αυτόν τον λόγο είχε φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μικρόφωνο στις εμφανίσεις του ήταν τοποθετημένο πάνω από το κεφάλι του ώστε να τραγουδά κοιτώντας προς τα πάνω.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1814: Υπογράφεται η Συνθήκη της Γάνδης, με την οποία τερματίζεται ο αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812.

1818: Ακούγεται για πρώτη φορά η «Άγια Νύχτα» στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Όμπερντορφ της Αυστρίας.

1851: Πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

1865: Ιδρύεται η Κου Κλουξ Κλαν.

1871: Κάνει πρεμιέρα στο Κάιρο της Αιγύπτου η όπερα «Αΐντα».

1906: Ο Ρέτζιναλντ Φέσεντεν μεταδίδει την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή. Η εκπομπή περιλαμβάνει μία ανάγνωση ποίησης, ένα σόλο βιολί και μία ομιλία.

1913: Στο Μίσιγκαν 73 άτομα (συμπεριλαμβανομένων 59 παιδιών) σκοτώνονται σε χριστουγεννιάτικο πάρτι όταν κάποιος φώναξε λανθασμένα «φωτιά!».

1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η «Ανακωχή των Χριστουγέννων».

1924: Η Αλβανία γίνεται δημοκρατία.

1929: Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Αργεντινής, Ιπόλιτο Ιριγόγεν.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βεγγάζη.

1947: Ξεκινά η μάχη της Κόνιτσας μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του Εθνικού Στρατού.

1953: Σιδηροδρομική γέφυρα στο Βόρειο Νησί (Νέα Ζηλανδία) καταστρέφεται από λαχάρ και καταρρέει κάτω από επιβατική αμαξοστοιχία, σκοτώνοντας 151 ανθρώπους.

1960: Ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνει τη μελοποίηση του «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

1963: Την παραίτησή του υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος εισηγείται τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, μετά την αποτυχία του κόμματός του να εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Η κυβέρνησή του έλαβε 167 επί συνόλου 297 εδρών, μεταξύ των οποίων 28 από βουλευτές της ΕΔΑ και δύο από τους αποχωρήσαντες από την ΕΡΕ Χρήστο Γραμματίδη και Φώτιο Κατσιάμπα.

1964: Οι Βιετκόνγκ βομβαρδίζουν ξενοδοχείο στη Σαϊγκόν, στο Νότιο Βιετνάμ, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να χτυπήσουν μία αμερικανική εγκατάσταση στην αυστηρά φρουρούμενη πρωτεύουσα.

1966: Ένα Canadair CL-44 ναυλωμένο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συντρίβεται σε ένα μικρό χωριό στο Νότιο Βιετνάμ, σκοτώνοντας τους 4 επιβαίνοντες και 107 άτομα στο έδαφος.

1968: Το πλήρωμα του «Απόλλων 8» γίνεται το πρώτο που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη σελήνη. Εκτέλεσε δέκα σεληνιακές τροχιές και μετέδωσε ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες.