«Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι»: Η Ντίσνεϊ φέρνει την επανάσταση
Η πρώτη στον κόσμο μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι», κάνει πρεμιέρα, σαν σήμερα, το 1937, στο θέατρο Carthay Circle
Σαν σήμερα, το 1937, κάνει πρεμιέρα «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» (Snow White and the Seven Dwarfs), η οποία αποτελεί την πρώτη στον κόσμο μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων.
Είναι βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι των αδερφών Γκριμ και αποτέλεσε το πρωτότυπο μοντέλο ταινιών (μιούζικαλ κινούμενα σχέδια) που καθιέρωσε την εταιρεία παραγωγής Ντίσνεϊ (Walt Disney Productions).
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Carthay Circle στις 21 Δεκεμβρίου 1937, ακολουθούμενη από ευρεία κυκλοφορία στις 4 Φεβρουαρίου 1938. Απετέλεσε κριτική και εμπορική επιτυχία με έσοδα 8 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την αρχική της κυκλοφορία, κάτι που σύντομα την έκανε την ταινία με τα περισσότερα έσοδα για εκείνη την περίοδο.
Στην 11η απονομή των Βραβείων Όσκαρ ο Ουόλτ Ντίσνεϊ βραβεύτηκε με Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ και η ταινία ήταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής την προηγούμενη χρονιά. Το 1989 η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών θεώρησε την ταινία «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική» και την επέλεξε για τη διατήρησή της στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου. Βρίσκεται επίσης στη λίστα με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, το οποίο επίσης ονόμασε την ταινία ως μία από τις 10 καλύτερες αμερικανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών το 2008.
Η ανάληψη παραμυθιών από την Ντίσνεϊ είχε σημαντικό πολιτιστικό αντίκτυπο και έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δημοφιλών θεματικών πάρκων, βιντεοπαιχνιδιών και μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Η δημοτικότητα της ταινίας οδήγησε στο να επανακυκλοφορήσει στις αίθουσες αρκετές φορές μέχρι την κυκλοφορία της σε home video τη δεκαετία του 1990. Η ταινία μεταγλωττίστηκε και στα ελληνικά το 1974.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1872: Αποστολή Τσάλεντζερ: το HMS Τσάλεντζερ, με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Τζορτζ Ναΐαρς, σαλπάρει από το Πόρτσμουθ.
1879: Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Σπίτι της κούκλας» του Ερρίκου Ίψεν στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
1907: Ο Χιλιανός στρατός σκοτώνει πάνω από 2.200 απεργούς εργάτες των ορυχείων νιτρικού νάτριου στο Ικίκε της Χιλής.
1919: Η Αμερικανίδα αναρχική Έμα Γκόλντμαν απελαύνεται στη Ρωσία.
1923: Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Νεπάλ υπογράφουν επίσημη συμφωνία φιλίας, η οποία διαδέχεται τη συνθήκη που υπεγράφη το 1816.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: υπογράφεται στην Ταϊλάνδη επίσημη συνθήκη συμμαχίας μεταξύ Ταϊλάνδης και Ιαπωνίας.
1944: Μάχη της Άρτας: δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ που εδρεύουν στην Άρτα.
1946: Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι σκοτώνουν 1.330 άτομα στην Ιαπωνία.
1963: Ξεσπούν διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, με τελικό αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 25.000 Τουρκοκυπρίων.
1965: Υιοθετείται η Διεθνής Σύμβαση για την κατάργηση κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων.
1967: Ο Λούις Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, πεθαίνει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, έχοντας ζήσει 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
1968: Πρόγραμμα «Απόλλων»: Εκτοξεύεται το «Απόλλων 8» από το Διαστημικό Κέντρο «Κένεντι», θέτοντας το πλήρωμά του σε σεληνιακή τροχιά, στην πρώτη επίσκεψη ανθρώπων σε άλλο ουράνιο σώμα.
1970: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Grumman F-14 Tomcat.
1973: Αρχίζει η διάσκεψη της Γενεύης για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση.
1988: Βόμβα εκρήγνυται επί της πτήσης 103 της Pan American πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, σκοτώνοντας 270 άτομα. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η πιο θανατηφόρα αεροπορική καταστροφή που συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία.
1988: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Antonov An-225, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο.
1995: Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Βηθλεέμ ύστερα από 28 χρόνια κατοχής.
2007: Στη συνθήκη του Σένγκεν προσχωρούν εννιά νέα κράτη-μέλη: Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία.