Η συντριβή του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη (vid)

Στις 17 Δεκεμβρίου 1997 μια αεροπορική τραγωδία, η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρο το πανελλήνιο.

Η συντριβή του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη (vid)

Ένα αεροπλάνο τύπου Γιάκοβλεφ Yak-42 των αερογραμμών Aerosvit από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία» και συνετρίβη στη δύσβατη δασική περιοχή Ντίτσιος των Πιερίων, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Από τη συντριβή του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους συνολικά 72 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και 42 Έλληνες, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από την περιοχή της Κοζάνης (οι περισσότεροι από την Αιανή), εργάζονταν σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στην Ουκρανία και επέστρεφαν στην Ελλάδα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο εντοπισμός του μοιραίου αεροσκάφους έγινε ύστερα από τρεις μέρες στις δύσβατες πλαγιές και χαράδρες των Πιερίων και ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με χιόνι και ομίχλη, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες, πολλοί εθελοντές, ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Το ουκρανικό Υak-42 κατευθυνόταν για προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, όταν ο πιλότος ζήτησε βοήθεια από το ραντάρ για την τελική προσέγγιση. Όταν τον ενημέρωσαν ότι το αεροδρόμιο δεν διαθέτει ραντάρ προσέγγισης, ο πιλότος απάντησε ότι είναι σε διαδικασία προσέγγισης, έχει βρει το σωστό ίχνος και κατεβαίνει προς τα 3.500 πόδια.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το πλήρωμα του ουκρανικού αεροσκάφους είχε χαθεί και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους ελεγκτές λόγω κακής γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Κάνοντας κύκλους και προσπαθώντας να ξαναβρούν το αεροδρόμιο, οι δύο χειριστές μετά από 18 λεπτά άσκοπων κύκλων «κάρφωσαν» το αεροσκάφος στα Πιέρια Όρη, αφού το αεροπλάνο κατά την πτώση του «θέρισε» δάσος από οξιές του βουνού…
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1865: Κάνει πρεμιέρα η «Ημιτελής Συμφωνία» του Σούμπερτ.
1903: Στις 10.35 στη Βόρεια Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διαρκεί ένα λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας).
1915: Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελλόριζο, στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό τους (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).
1962: Πεθαίνει ο Ντίνος Ανδριανόπουλος, ο τρίτος της θρυλικής πεντάδας, ακριβώς με το άκουσμα από το ραδιόφωνο του δεύτερου γκολ των «ερυθρολεύκων» επί του Πιερικού (1-2) στην Κατερίνη.
1967: Ιδρύεται η Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος», μετέπειτα ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος», η νεολαιΐστικη οργάνωση του ΚΚΕ (εσ.).
1973: Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία για πρώτη φορά δεν συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τις ψυχικές ασθένειες την ομοφυλοφιλία.
1989: Προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «The Simpsons».
1996: Η Τορίνο γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια με έναν περίεργο τρόπο, όταν παρουσιάζει σε έκθεση στο φουαγιέ του Teatro Regio απομεινάρια από το δυστύχημα της 4/5/1949, όπως ποδοσφαιρικά παπούτσια, κατεστραμμένες βαλίτσες, συντρίμμια, την προπέλα του αεροπλάνου και φωτογραφίες.