Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο άνθρωπός μας…

Ο Γουόλτερ Έλιας Ντίσνεϊ ήταν Αμερικανός animator, επιχειρηματίας, ηθοποιός φωνής και παραγωγός ταινιών. Θεωρείται πρωτοπόρος στη βιομηχανία του αμερικανικού animation.

Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο άνθρωπός μας…

Μαζί με τον αδερφό του, Ρόι Ντίσνεϊ, ίδρυσαν το Disney Brothers Studio (νυν The Walt Disney Company). Ως παραγωγός ταινιών κατέχει ρεκόρ για τα περισσότερα Βραβεία Ακαδημίας που απέσπασε ποτέ ένας άνθρωπος, έχοντας κερδίσει συνολικά 26 Όσκαρ από 59 υποψηφιότητες. Κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες, δύο εκ των οποίων στην κατηγορία Σπουδαίο Επίτευγμα και ένα Βραβείο Έμμυ, μεταξύ άλλων τιμών. Αρκετές από τις ταινίες του συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Ο πιο διάσημος χαρακτήρας του ήταν ο Μίκι Μάους. Δημιουργία του Ντίσνεϊ και του animator, Ουμπ Άιουερκς, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από ένα οικόσιτο ποντίκι που είχε ο πρώτος την περίοδο που εργαζόταν στο στούντιο Laugh-O-Gram. Ο Ντίσνεϊ έδωσε τη φωνή του στον χαρακτήρα μέχρι το 1947!

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ νυμφεύθηκε την εικαστική καλλιτέχνιδα Λίλιαν Μπάουντς, η οποία εργαζόταν στο τμήμα «μελάνι και ζωγραφική» του Disney Studio. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1925 στο Αϊντάχο.

Απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Είχε δηλώσει: «Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϊ να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες», αφήνοντας μια άτυπη διαθήκη στους κληρονόμους του. Οι ισχυρισμοί περί παγώματός του με την κρυογονική μέθοδο, μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία για τον καρκίνο, είναι αστικός μύθος.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1914: Έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στο Κιούσου της Ιαπωνίας σκοτώνει 687 άτομα.

1937: Με διάταγμα του Στάλιν στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ ως εθνικώς ύποπτη. Αρχίζουν διώξεις.

1939: Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος».

1955: Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

1969: Εκτελούνται οι Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ, οι δύο Γερμανοί που καταδικάστηκαν για πέντε φόνους Ελλήνων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1969. Ο Χέρμαν Ντουφτ εκτελείται στην Κέρκυρα και ο Χανς Μπασενάουερ στην Αίγινα, αφού απορρίφθηκαν οι αιτήσεις χάριτος που είχαν υποβάλει.

1970: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Venera 7» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που φτάνει σε άλλον πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.

1971: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται ισόπαλος 1-1 στο Καραϊσκάκη με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, στον πρώτο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

1998: Σκοτώνονται σε τροχαίο ο πρωταθλητής στο μήκος Ντάγκλας Ντε Σόουζα, κάτοχος του ρεκόρ Νοτίου Αμερικής με 8,40 μ., και ο αθλητής του τριπλούν Γκουστάβο Λίμα Πίντο.

2008: «Κανόνι» 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.