Μιχάλης Νικολινάκος: Ένα ξεροπήγαδο έσωσε τον ζεν πρεμιέ

Κρητικός από γονείς Μανιάτες, ηθοποιός και ζωγράφος, ο Μιχάλης Νικολινάκος, ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ‘50 από τα Μανιάτικα, βρέθηκε σε ένα ξεροπήγαδο και γλίτωσε στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Μιχάλης Νικολινάκος: Ένα ξεροπήγαδο έσωσε τον ζεν πρεμιέ

Σαν σήμερα, το 1994, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Μιχάλης Νικολινάκος. Ηθοποιός και ζωγράφος ταυτόχρονα, ο Νικολινάκος ήταν ψηλός, φωτογενής, κομψός, αρρενωπός και για όλα αυτά έγινε γνωστός και αγαπητός σε πολλές θαυμάστριες. Ένας πραγματικός ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’50.

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης από γονείς Μανιάτες. Ο πατέρας του ήταν λιμενικός αξιωματικός, τα δε παιδικά του χρόνια τα έζησε σε διάφορες παραθαλάσσιες πόλεις αφού λόγω της δουλειάς του πατέρα του έπρεπε συχνά να μετακομίζουν. Έτσι η Καλαμάτα, η Κέρκυρα, η Χαλκίδα και ο Γερολιμένας ήταν οι πόλεις που πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Όντας έφηβος, αυτή η περιήγηση κατέληξε στον Πειραιά όπου στα Μανιάτικα εγκαταστάθηκε με τα δυο του αδέλφια και τους γονείς του. Μετά την λήξη του πολέμου το 1946, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα το 1952 φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, αφού είχε ήδη εμπλακεί με τον κινηματογράφο γυρίζοντας την πρώτη του ταινία «Το στραβόξυλο», υπήρξε δε μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη.

Στρατιώτες δίχως στολή

Ο Μιχάλης Νικολινάκος στην Κατοχή βρέθηκε οργανωμένος στο ΕΑΜ μαζί με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους του προπολεμικού «Φιλολογικού Συλλόγου» του Πειραιά. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1959, πρωταγωνιστεί στην ταινία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου «Στρατιώτες δίχως στολή», όπου παίζει τον... εαυτό του. Ίσως ένα μέρος αυτού.

Στην πραγματικότητα ο Νικολινάκος το βράδυ της 16ης Αυγούστου 1944 βρισκόταν στη Νίκαια έχοντας ακούσει έναν Γερμανό να προαναγγέλλει το κακό, λέγοντας: «Κοκκινιά καπούτ». Διανυκτέρευσε σε φιλικό σπίτι στην περιοχή Περιβολάκι. Το ξημέρωμα Γερμανοί και ταγματασφαλίτες αναζητούσαν παντού δύο άτομα έχοντας μοιράσει φωτογραφίες τους. Ο ένας ήταν ο Νικολινάκος, ο οποίος έκανε ζημιά στους ναζί με τα σκίτσα του σε παράνομα έντυπα και τις ζωγραφιές του σε τοίχους. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους άντρες 15-60 ετών στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Ο Μιχάλης Νικολινάκος δεν πήγε και μπήκε σε ένα ξεροπήγαδο στην αυλή του σπιτιού. Έμεινε εκεί έως το άλλο βράδυ. Οι Γερμανοί δεν τον βρήκαν ποτέ. Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1994 στην Αθήνα σε ηλικία 71 ετών και κηδεύθηκε στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Πειραιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1884: Γεννιέται ο Αιμίλιος Βεάκης, Έλληνας ηθοποιός.

1928: Γεννιέται η Λούλα Αναγνωστάκη, Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας.

1943: Οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα προβαίνουν στη Σφαγή των Καλαβρύτων.

1967: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ των Ελλήνων επιχειρεί αντικίνημα κατά της χούντας των συνταγματαρχών και αποτυγχάνει. Αναχωρεί για τη Ρώμη και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει πρωθυπουργός.

1967: Ο Ούγγρος προπονητής Μάρτον Μπούκοβι φεύγει από την Ελλάδα, έχοντας παραιτηθεί την προηγούμενη, αφήνοντας τον Ολυμπιακό και τους δύο πρώτους τίτλους από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής το 1959. Φημολογείται πως η δικτατορία της 21ης Απριλίου τον είχε οδηγήσει στην απόφαση αυτή. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος θα εκδώσει το 2003 έναν κύκλο διηγημάτων με τίτλο «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι».

1977: Ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Έβανσβιλ σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα.

1981: Ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία.

1982: Σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει τη νοτιοδυτική Υεμένη, σκοτώνοντας 2.800 άτομα.

1995: Φεύγει από τη ζωή ο Μποστ, Έλληνας γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

2002: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει την ένταξη της Κύπρου μαζί με άλλες εννέα χώρες.

2003: Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, συλλαμβάνεται κοντά στη γενέτειρά του, το Τικρίτ.

2018: Ο Ολυμπιακός νικά 3-1 τη Μίλαν και πανηγυρίζει ιστορική πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.