Τιμή και δόξα στον Μανούσκο

Σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1952, πεθαίνει ο εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος του Ολυμπιακού, Μιχάλης Μανούσκος.

Τιμή και δόξα στον Μανούσκο

Ήταν στρατιωτικός και πολιτικός και διετέλεσε δήμαρχος Πειραιά. Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της πόλεως του Πειραιά, βιομήχανος στο επάγγελμα. Ο βιομήχανος κλωστοϋφαντουργίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν πολύ αγαπητός στους εργάτες που είχε στη δούλεψή του. Θεωρείται από πολλούς Πειραιώτες αναμορφωτής της πόλης, λόγω των πολλών έργων που έγιναν στον Πειραιά επί των ημερών της δημαρχίας του. Κατά τον βομβαρδισμό του Πειραιά τον Ιανουάριο του 1944, στήριξε όσο κανείς άλλος τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες του. Ανέπτυξε έντονη αντιχιτλερική δράση την περίοδο της Κατοχής, εργαζόμενος στον «μυστικό» Τύπο.

Ήταν μαζί με τον Νότη Καμπέρο ιδρυτής του Ολυμπιακού. Ο τρελο-Νότης τού έδωσε τα ηνία και εκείνος άναψε τη σπίθα του κορυφαίου ελληνικού συλλόγου. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρός του (1925–1928), ενώ υπήρξε άλλες δύο φορές στο συγκεκριμένο αξίωμα (1937–1939, 1945–1950).

Το 1938 διορίστηκε από την κυβέρνηση Μεταξά δήμαρχος Πειραιά, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1941. Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λίγο μετά τη γερμανική εισβολή του Απριλίου 1941, αρνούμενος να συνεργαστεί με τους Γερμανούς κατακτητές. Αρνήθηκε να δώσει στους Γερμανούς λίστα επιφανών Πειραιωτών, τους οποίους οι Γερμανοί θα συνελάμβαναν ομήρους προληπτικά, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα απέτρεπαν πιθανά σαμποτάζ και αντιστασιακές ενέργειες, αφού, αν αυτές εκδηλώνονταν, οι όμηροι θα εκτελούνταν. Μετά την παραίτηση του Μιχάλη Μανούσκου διορίστηκαν δήμαρχοι από τους Γερμανούς. Απεβίωσε σε ηλικία 57 ετών, την 11η Δεκεμβρίου 1952. Ήταν το τρίτο ιστορικό στέλεχος του Ολυμπιακού που έχασε τη ζωή του σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Προηγήθηκαν ο Φίλιππος Κουράντης στις 17 Οκτωβρίου και ο Γιάννης Ανδριανόπουλος στις 6 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1844: Ο δρ Τζον Ριγκς εφαρμόζει για πρώτη φορά αναισθησία για την εξαγωγή δοντιού του συναδέλφου του Χόρας Γουέλς, χρησιμοποιώντας νιτρικό οξείδιο.
1886: Η Ντάιαλ Σκουέρ, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει 6-0 την Ίστερν Γουόντερερς. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη ως Άρσεναλ!
1946: Δημιουργείται η UNICEF, που θα βραβευτεί για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965.
1968: The Rolling Stones Rock and Roll Circus: Οι Rolling Stones πραγματοποιούν στο Λονδίνο συναυλία με τη συμμετοχή των Jethro Tull, The Who, Γιόκο Όνο κ.ά., η οποία μαγνητοσκοπείται και ηχογραφείται.
1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
1996: Διακόπτεται λόγω επεισοδίων ο αγώνας Άρης - Μπεσίκτας για το Κύπελλο Κόρατς και ενώ το σκορ είναι 40-31. Αφορμή της διακοπής είναι ένα αντιαθλητικό χτύπημα του Αλεξάντερ στον Αγγελίδη, ο οποίος του το ανταποδίδει και προκαλείται γενική σύρραξη.
1999: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
1999: Αυτοκτονεί στο σπίτι του ο Κολομβιανός διεθνής ποδοσφαιριστής της Αμέρικα Κάλι, Κάρλος Μοντόγια, σε ηλικία 26 ετών.