Όταν… έλιωσαν τα χιόνια στο «Μάξιμιρ» (vid)

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά είναι μία από τις βραδιές που δεν ξεχνιούνται. Ακριβώς πριν από 22 χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου του 1998.

Όταν… έλιωσαν τα χιόνια στο «Μάξιμιρ» (vid)

Μία μαγική βραδιά για τον Ολυμπιακό στο Ζάγκρεμπ, όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν ραντεβού με την Ιστορία: την πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, στο παγωμένο Ζάγκρεμπ, απέναντι στην Κροάσια.

Η ομάδα-μοντέλο του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε ισοπαλία (1-1), λιώνοντας τα χιόνια του... πολικού Ζάγκρεμπ. Ο Ολυμπιακός έπαιζε για τέσσερα (!) αποτελέσματα: νίκη, ισοπαλία και ήττα με ένα ή και με δύο γκολ διαφορά. Σε θερμοκρασία -11 βαθμών Κελσίου, όμως, δεν μπορούσε να παιχτεί κανονικό ποδόσφαιρο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό. Στο 35ο λεπτό, μάλιστα, ο Γιώργος Αμανατίδης γλίστρησε στην προσπάθειά του να κόψει μία πάσα και ο Γιόσκο Γέλιτσιτς που βρέθηκε απέναντι από τον Ελευθερόπουλο άνοιξε το σκορ. Στο 69’, όμως, ήρθε ο Γιαννακόπουλος, ο οποίος με μία εκπληκτική κίνηση -λες και έκανε έλκηθρο στα χιόνια- με κεφαλιά-ψαράκι ισοφάρισε 1-1.

«Έκανε πολύ κρύο και είχε τόσο πάγο που δεν μπορούσα να σεντράρω στην περιοχή, γι’ αυτό έδωσα πάσα στον Νινιάδη. Ο Ανδρέας σούταρε, βρέθηκε ο Γιαννακόπουλος στην πορεία και τελικά πετύχαμε το γκολ» είπε λίγο αργότερα ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα για εκείνη τη φάση.

Ο Ολυμπιακός πήρε με αυτόν τον τρόπο την πρώτη και μοναδική έως σήμερα πρόκρισή του για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου τον περίμενε η Γιουβέντους, την οποία λίγο έλειψε να αφήσει εκτός ημιτελικών!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1912: Το υποβρύχιο «Δελφίν», με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού «Μετζιτιέ». Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική Ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.

1968: Επτά νεκροί και 21 τραυματίες από έκρηξη σε στοά των λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου. Η έκρηξη οφείλεται σε λάθος του υπευθύνου για τον χειρισμό εκρηκτικών.

1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

1996: Ο Έλληνας ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας παραλαμβάνει στη Σουηδία το εναλλακτικό Νόμπελ Ιατρικής.

2002: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού (Σχέδιο Ανάν).

2008: Σε κλίμα οδύνης και οργής, κηδεύεται στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ο 16χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που δολοφονήθηκε από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια.