O θάνατος του Φρανκ Ζάπα

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1993, πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Φρανκ Ζάπα.

O θάνατος του Φρανκ Ζάπα

Η τελευταία τουρνέ του σε σχήμα ροκ συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε το 1988 με ένα δωδεκαμελές συγκρότημα που φημολογείται ότι είχε ρεπερτόριο πλέον των 800 τραγουδιών (τα περισσότερα του ίδιου του Ζάπα), το οποίο όμως διαλύθηκε με έντονους διαπληκτισμούς πριν ολοκληρωθεί η τουρνέ. Μέρη της τουρνέ αυτής υπάρχουν στα άλμπουμ The Best Band You Never Heard In Your Life, Make a Jazz Noise Here (κυρίως ορχηστρική και πειραματική μουσική) και Broadway the Hard Way (νέο αυθεντικό υλικό). Μικρά κομμάτια της βρίσκονται και στο You Can’t Do That On Stage Anymore Volume 6.
Το 1992 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο και πέθανε έναν χρόνο αργότερα. Ο Ζάπα κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Γουέστγουντ της Καλιφόρνια.

Ο Ζάπα εισήχθη μετά θάνατον στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995. Την ίδια χρονιά ο μεγαλύτερος σύγχρονος Λιθουανός γλύπτης, Κονσταντίνας Μπογκντάνας, δημιουργός πορτρέτων του Λένιν, φιλοτέχνησε μια προτομή του Ζάπα, η οποία και τοποθετήθηκε στο κέντρο του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Προς τιμήν του επίσης δόθηκε το όνομά του σε έναν αστεροειδή (3834 Zappafrank).

Ο Ζάπα παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την Κέι Σέρμαν, και τη δεύτερη με την Γκέιλ Σλόουτμαν, με την οποία και έμεινε μέχρι τον θάνατό του. Με τη Σλόουτμαν ο Ζάπα απέκτησε τέσσερα παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες, στα οποία έδωσε ασυνήθιστα ονόματα: Moon Unit, Dweezil, Ahmet Rodin και Diva.

Με καταγωγή από τη Σικελία και την Ελλάδα, ο Φρανκ Ζάπα απέκτησε, μετά θάνατον, το δικό του βιβλίο ζωγραφικής, με 72 καινούργιες εικόνες που περιμένουν να χρωματιστούν, ενώ το 1997 βραβεύτηκε με το Γκράμι για τη συνολική προσφορά του στη μουσική.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία) θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτήν τους την απόφαση τη γλώσσα.
1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.
1969: Ο Φρεντ Χάμπτον και ο Μαρκ Κλαρκ, μέλη του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, πυροβολούνται και σκοτώνονται κατά τη διάρκεια εφόδου από 14 αστυνομικούς του Σικάγο.
1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the Water».
1991: Το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
1995: Οξύτατη επίθεση κατά των ΜΜΕ εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τους στην Ελλάδα ως «απόστημα της δημόσιας ζωής».
2002: Αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι περισσότερα από το 80% των γονιδίων του είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια.
2011: Ο 57χρονος Βραζιλιάνος Σόκρατες, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία, παθαίνει από σηπτικό σοκ μετά από νοσηλεία του στην εντατική μονάδα νοσοκομείου.
2017: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Μότσης, που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση της ΕΡΑ Σπορ, του πρώτου πανελληνίου αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού.