Η ίδρυση της Μπαρτσελόνα

Στις 29 Νοεμβρίου 1899 ιδρύεται η Μπαρτσελόνα, ο ομάδα που έμελλε να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο.

Η ίδρυση της Μπαρτσελόνα

Σαν σήμερα το 1899, υπό την πρωτοβουλία του Ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ, συγκεντρώθηκαν στο γυμνάσιο Σόλε της Βαρκελώνης υποψήφιοι ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας. Αυτή λοιπόν ονομάστηκε «Μπαρτσελόνα». Μία εκ των κορυφαίων και σπουδαιότερων στον κόσμο, η οποία έγινε γρήγορα ένας πολυαθλητικός και πολυνίκης σύλλογος με τεράστια βάση φιλάθλων παγκοσμίως. Στη συνάντηση εκείνη αποφάσισαν πως τα χρώματα της Μπαρτσελόνα θα είναι το μπλε και το βυσσινί, που ήταν τα χρώματα της ελβετικής Βασιλείας, της ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ στην πατρίδα του, για αυτό και ένα από τα προσωνύμιά της είναι το «μπλαουγκράνα».

Υπό την καθοδήγηση του Χανς Γκάμπερ, γρήγορα η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε τα σύνορα της Καταλονίας και έγινε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το 1902 μάλιστα αγωνίστηκε στον πρώτο μεγάλο τελικό της ιστορίας της, στο Κόπα Ντελ Ρέι, ενώ στις 14 Μαρτίου 1909 η Μπαρτσελόνα απέκτησε το πρώτο της γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θέσεων, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανάγκες της είχαν μεγαλώσει, καθώς τα μέλη της είχαν ξεπεράσει τα 10.000.

Ως το 1925 που ο Γκάμπερ παρέμεινε στην προεδρία η ομάδα κατέκτησε 5 Κύπελλα Ισπανίας και άλλα μικρότερα έπαθλα, αλλά ο δικτάτορας Πρίμο Ντε Ριβέρα επέβαλε εξάμηνη διακοπή των λειτουργιών της και την αποβολή του Γκάμπερ, γιατί οι οπαδοί της είχαν αποδοκιμάσει τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας. Ήταν δύσκολα και τα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου, καθώς ήταν απέναντι στον δικτάτορα Φράνκο που είχε ταχθεί υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα πέτυχε αξιόλογες διακρίσεις τη δεκαετία του ’40 και του ’50. Το 1954 μετακόμισε στο «Καμπ Νόου», ενώ το 1958 είχε την πρώτη της ευρωπαϊκή διάκριση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Εκθέσεων, μετέπειτα Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και νυν Γιουρόπα Λιγκ.

Το 1978 ήταν σημαδιακή χρονιά για την Μπάρτσα, καθώς την προεδρία του συλλόγου ανέλαβε ο Ζοζέπ Νούνιεθ που υποσχέθηκε να την κάνει παγκόσμια δύναμη και οικονομικά αυτάρκη. Το 2000, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Ζοάν Γκασπάρτ, η Μπαρτσελόνα είχε 7 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα Κυπελλούχων και 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Ήταν η ομάδα που ονειρεύονταν οι οπαδοί της και ξεκίνησε ο μύθος της.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1882: Γεννιέται ο Γάλλος αεροπόρος και εφευρέτης του υδροπλάνου Ανρί Φαμπρ.

1912: Αρχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1915: Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης του ασύρματου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης Γιουτζίν Πόλεϊ.

1924: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1925: Γεννήθηκε ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου Ερνστ Χάπελ.

1964: Σε τραγωδία μετατρέπεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942, καθώς μία έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1967: Οι Πιπινέλης και Τσαγλαγιαγκίλ συμφωνούν στην απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπτανται πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συσκέπτονται ο Σάιρους Βανς και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

1975: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ονομάζουν τη νέα εταιρεία που ίδρυσαν «Microsoft».

2001: Πέθανε ο Τζορτζ Χάρισον, κιθαρίστας και συνθέτης των Μπιτλς.

2009: Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που λαμβάνει 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη (10,22%).