Ο Νόμπελ και τα βραβεία του

Σαν σήμερα το 1895 ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του. Την ίδια ημερομηνία υπογράφει στο Παρίσι τη διαθήκη του, με την οποία προσφέρει την περιουσία του για τη θέσπιση των Βραβείων Νόμπελ μετά τον θάνατό του.

Ο Νόμπελ και τα βραβεία του

Ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ (21 Οκτωβρίου 1833 - 10 Δεκεμβρίου 1896) ήταν Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, γιος τού επίσης μηχανικού και βιομήχανου Εμάνουελ Νόμπελ, εφευρέτη της υποβρύχιας νάρκης. Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στις ΗΠΑ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χημεία και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της σε μεγάλες ποσότητες. Για την αποφυγή των εκρήξεων πέτυχε την παρασκευή δυναμίτιδας με πυριτική γη, εφεύρεση που διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εφηύρε τη νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα (1875) και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα (βαλλιστίτιδα, 1888). Το 1889 πούλησε την εφεύρεσή του αυτή στην ιταλική κυβέρνηση και το 1891 εγκαταστάθηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο.

Έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απέκτησε μεγάλη περιουσία, μεγάλο τμήμα της οποίας διέθεσε για φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα. Με το υπόλοιπο της περιουσίας του καθιέρωσε τα ομώνυμα Βραβεία Νόμπελ. Κλειστός χαρακτήρας από τη φύση του, ασχολήθηκε και με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Στο τέλος της ζωής του μάλιστα έγραψε και το δράμα «Βεατρίκη Τσέντσι».

Τα Βραβεία Νόμπελ είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία στον κόσμο και σημείο αναφοράς για άλλες ανάλογες προσπάθειες που ακολούθησαν. Τα βραβεία είναι πέντε τον αριθμό (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης), ενώ ένα έκτο, αυτό των οικονομικών, προστέθηκε το 1968.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1903: Ο Βίλχελμ Χάουζσιλντ γράφει ένα γράμμα προς τον εργοδότη του, τη φαρμακοβιομηχανία «Μπάγερ», ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η επιστολή φέρει την υπογραφή και άλλων 107 εργαζομένων. Η «Μπάγερ» θα δώσει τη συγκατάθεσή της και την 1η Ιουλίου 1904 θα ιδρυθεί η Μπάγερ 04 Λεβερκούζεν.

1944: Ο καθηγητής και υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά δάνεια, το ύψος των οποίων φτάνει τις 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 80.280.000.000 νέες δραχμές ή 500 πεντάκις εκατομμύρια κατοχικές δραχμές.

1952: Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Νίκος Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας».

1966: Σκοτώνονται δύο φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έξω από τα Τέμπη σε τροχαίο με το πούλμαν που τους μεταφέρει στη Βέροια για αγώνα του πρωταθλήματος με την τοπική ομάδα. Στους επιβαίνοντες είναι και ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, με τον 13χρονο γιο του Σπύρο, που θα βοηθήσει οικονομικά τις οικογένειες των θυμάτων.

1978: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

1989: Ένα Boeing 727 της Avianca εκρήγνυται στον αέρα πάνω από την Κολομβία, σκοτώνοντας και τους 107 επιβαίνοντες και 3 άτομα στο έδαφος. Το Καρτέλ Μεντεγίν θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

1992: Εκατόν εβδομήντα άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Πέρες στη Βενεζουέλα. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο Ούγκο Τσάβες.

2006: Ο αρχηγός της Εθνικής Ιταλίας, Φάμπιο Καναβάρο, κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» και γίνεται ο πρώτος αμυντικός τα τελευταία 10 χρόνια που ανακηρύσσεται «Καλύτερος Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής».

2008: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 5-1 την Μπενφίκα στο πλαίσιο των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.