«Στέλλα», η πρεμιέρα της ταινίας - θρύλου

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου.

«Στέλλα», η πρεμιέρα της ταινίας - θρύλου

Ταινία - θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, που πρωτοπροβλήθηκε την 21η Νοεμβρίου 1955 και έκανε τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Η ατάκα του Γιώργου Φούντα «Στέλλα, φύγε, κρατάω μαχαίρι» έγραψε ιστορία. Την ταινία σκηνοθέτησε ο 33χρονος τότε Μιχάλης Κακογιάννης, που είχε δώσει δείγματα του ταλέντου του στην κωμωδία «Κυριακάτικο ξύπνημα» έναν χρόνο πριν. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη), μια δημοφιλής τραγουδίστρια στο λαϊκό μαγαζί «Ο Παράδεισος». Είναι πανέμορφη και εκρηκτική γυναίκα, που ζει και ερωτεύεται, πέρα από τα στερεότυπα της εποχής της. Όταν γνωρίζει τον Μίλτο (Γιώργος Φούντας), ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού που την τραβά σαν μαγνήτης, διακόπτει τον δεσμό της με τον Αλέκο (Αλέκος Αλεξανδράκης), νεαρό γόνο μιας πλούσιας οικογένειας που αντιδρούσε στη σχέση τους. Ο Μίλτος θέλει να την κάνει γυναίκα του κι εκείνη δέχεται, αλλά το μετανιώνει σχεδόν αμέσως. Γυναίκα περήφανη, που αδιαφορεί για τις κοινωνικές συμβάσεις, την ημέρα του γάμου τους τον στήνει στην εκκλησία και περνά τη νύχτα της με τον Αντώνη (Κώστας Κακκαβάς), έναν νεαρό που γνώρισε στον δρόμο. Την αυγή, επιστρέφοντας στο σπίτι της, έρχεται αντιμέτωπη με τον Μίλτο και συναντά τον θάνατο από το μαχαίρι του.

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Τσαρούχης και τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Κλασική είναι η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι «Αγάπη που έγινες δίκοπο μαχαίρι», ενώ στην ταινία ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια «Εφτά τραγούδια θα σου πω» και «Το φεγγάρι είναι κόκκινο».

Τα γυρίσματα έγιναν σε τοποθεσίες του Πειραιά και της Αθήνας. Το τρίστρατο που φαίνεται στο φινάλε, αγνώριστο σήμερα, σχηματίζεται από τη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Στους ελληνικούς κινηματογράφους έκανε πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου 1955 και ήταν η πιο εμπορική της σεζόν 1955-56, από τις 24 συνολικά ελληνικές παραγωγές που προβλήθηκαν (134.142 εισιτήρια).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

1942: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

1950: Δύο τρένα συγκρούονται στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά με απολογισμό 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 17 Καναδοί στρατιώτες που προορίζονταν για την Κορέα.

1954: Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος Δ. Σαπουνάκης και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

1976: Ο 55χρονος Κάζιμιρ Γκόρσκι, προπονητής της Εθνικής Πολωνίας, υπογράφει με τον Παναθηναϊκό διαδεχόμενος τον Αϊμορέ Μορέιρα.

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1980: Ξεσπά θανατηφόρα πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Νεβάδα. Σκοτώθηκαν 85 άτομα και 627 τραυματίστηκαν στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Πολιτείας.

1992: Πρώτη εμφάνιση του Νίκου Γκάλη με τα χρώματα του Παναθηναϊκού εναντίον του Άρη (ΠΑΟ - Άρης 82-70).

1992: Ο Αμερικανός γκαρντ του Ηρακλή Στιβ Μπαρτ παίζει τον τελευταίο του αγώνα στην Ελλάδα εναντίον του Σπόρτιγκ στα Πατήσια για την 9η αγωνιστική και σημειώνει τους 36 από τους 78 πόντους της ομάδας του. Λίγες ημέρες μετά θα συλληφθεί στο αεροδρόμιο για κατοχή ναρκωτικών και θα απελαθεί.