Το τέλος του «Ηρακλή τσέπης»

Στις 18 Νοεμβρίου του 2017 ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου έχασε τη μάχη που έδινε για εβδομάδες να κρατηθεί στη ζωή.

Το τέλος του «Ηρακλή τσέπης»

Η κατάσταση της υγείας του «Ηρακλή τσέπης», όπως ήταν το προσωνύμιό του, επιδεινώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ που μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό νέα από το νοσοκομείο. Βρισκόταν σε τεχνητό κώμα και τα ξημερώματα του Σαββάτου της 18ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ο θάνατός του από ηπατική ανεπάρκεια. Ήταν μόλις 50 χρόνων.

Γεννημένος στη Βουλγαρία αλλά πολιτογραφημένος Τούρκος, είχε κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (το ’88 στη Σεούλ, το ’92 στη Βαρκελώνη και το ’96 στην Ατλάντα), επτά χρυσά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δύο σε Ευρωπαϊκό με τις δύο χώρες που εκπροσώπησε, ενώ είχε ανακηρυχθεί αρσιβαρίστας της χρονιάς το 1984, το 1985 και το 1986.

Ήταν ο πρώτος και μοναδικός αρσιβαρίστας που είχε σηκώσει 2,5 φορές το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των 7 αθλητών που σήκωσαν 3 φορές το βάρος τους στην κίνηση του ζετέ. Επίσης, μόνο εκείνος είχε σηκώσει 10 επιπλέον κιλά από το τριπλάσιο σωματικό του βάρος. Ο Σουλεϊμάνογλου έκανε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικία των 16 ετών, αλλά έχασε την πρώτη του ευκαιρία για επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 εξαιτίας της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο σοβιετικό μποϊκοτάζ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το ίδιο καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Μελβούρνη το 1986, ο Σουλεϊμάνοφ επέστρεψε στην Τουρκία και ζήτησε την ιθαγένεια και άλλαξε το όνομά του. Η βουλγαρική κυβέρνηση απαίτησε και έλαβε 1,2 εκατ. δολάρια από την Τουρκία προκειμένου ο Σουλεϊμάνογλου να αλλάξει ομάδα.
Το 2000 στο Σίδνεϊ απέτυχε να σηκώσει τα 145 κιλά, που θα ήταν ολυμπιακό ρεκόρ, και δεν συνέχισε στον αγώνα. Έπειτα από αυτό εθίστηκε στο αλκοόλ, το οποίο διέλυσε το συκώτι του...

ME MIA MATIA...
1826: Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχωβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.
1902: Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών (Σανιδικά).
1916: Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ήδη χωρισμένη στα «κράτη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης (Νοεμβριανά).
1940: Σκοτώνεται μαχόμενος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Μίμης Πιερράκος.
1947: Πυρκαγιά σε πολυκατάστημα στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας σκοτώνει 41 άτομα. Είναι η χειρότερη καταστροφή από πυρκαγιά στην Ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.
1976: Εγκαθιδρύεται δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 425 υπέρ και 59 κατά από τα Κορτές, τη διορισμένη από τον Φράνκο Βουλή της Ισπανίας, και θεωρείται προσωπικός θρίαμβος του μεταβατικού πρωθυπουργού Αδόλφο Σουάρεθ.
1983: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί το ψήφισμα 541, το οποίο προτείνεται από τη Βρετανία και αποδοκιμάζει, μεταξύ άλλων, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τους Τουρκοκυπρίους, με την οποία επιχειρείται η απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη θεωρεί νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκλησή της.
1989: Καταρρέει το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία και μαζί του ο ηγέτης του, Τοντόρ Ζίφκοφ.
1996: Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε τρένο που διέρχεται τη σήραγγα της Μάγχης από τη Γαλλία προς την Αγγλία, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς και καταστρέφοντας περίπου 500 μέτρα σήραγγας.
2004: Ανακοινώνεται η απόφαση του Εφετείου, βάσει της οποίας η ΑΕΚ σώζεται οικονομικά, υπαγόμενη επιτυχώς στο άρθρο 44. Η επιτυχία, πέρα από τους φιλάθλους και φίλους της ΑΕΚ, οφείλεται στον Ντέμη Νικολαΐδη, που στις 4/8 ανέλαβε όχι μόνο τη θέση του προέδρου αλλά και το οικονομικό ρίσκο και πέτυχε ώστε το χρέος της ομάδας από 164 εκατ. ευρώ να μειωθεί στο ένα δέκατο, δηλαδή στα 16, καταβλητέα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
2015: Ο Γιόχαν Λόμου, ένας από τους καλύτερους παίκτες της ένωσης ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, πεθαίνει αιφνιδίως σε ηλικία 40 ετών.