Ο Ντάιμλερ κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα

Στις 10 Νοεμβρίου 1885, ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα.

Ο Ντάιμλερ κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα

Είναι 264 κυβικών και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ./ώρα. Την οδηγεί ο γιος του, Πάουλ. Το Ράιτβαγκεν, είναι η πρώτη στον κόσμο μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης (1885).

Ο Γκότλιμπ Βίλχελμ Ντάιμλερ (17 Μαρτίου 1834 – 6 Μαρτίου 1900) ήταν Γερμανός μηχανικός, βιομηχανικός σχεδιαστής και βιομήχανος, ο οποίος γεννήθηκε στο Σόρντορφ της σημερινής Γερμανίας (τότε ανήκε στο Βασίλειο της Βυρτεμβέργης, ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας). Υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης και στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης εφηύρε τον βενζινοκινητήρα υψηλής ταχύτητας.

Ο Ντάιμλερ και ο επί πολλά έτη επιχειρηματικός εταίρος του, Βίλχελμ Μάιμπαχ, ήταν δύο εφευρέτες των οποίων στόχος ήταν να δημιουργήσουν μικρούς κινητήρες υψηλής ταχύτητας που να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε μέσο μετακίνησης. Το 1885 κατασκεύασαν τον πρόδρομο του σύγχρονου βενζινοκινητήρα, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα δίτροχο, την πρώτη μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης, και την επόμενη χρονιά σε μία άμαξα και σε μία βάρκα.

Το 1890 ίδρυσαν την Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) και πούλησαν το πρώτο τους αυτοκίνητο το 1892. Ο Ντάιμλερ αρρώστησε και έκανε ένα διάλειμμα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα. Με την επιστροφή του, συνάντησε δυσκολίες με τους υπόλοιπους μετόχους, γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή του (και του Μάιμπαχ) το 1893. Επέστρεψαν και οι δύο το 1894. Το 1900 ο Ντάιμλερ πέθανε και ο Βίλχελμ Μάιμπαχ άφησε την DMG το 1907. Το 1924 η διοίκηση της DMG υπέγραψε μία συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας με την Μπεντς & Σία του Καρλ Μπεντς και το 1926 οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν στην Daimler-Benz AG, η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή Daimler AG.

ME MIA MATIA...
1775: Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
1924: Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.
1949: Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.
1970: Ο Δήμος Αθηναίων προωθεί δημοπρασία για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ αυτοκινήτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.
1979: Εμπορική αμαξοστοιχία με 106 βαγόνια που μετέφεραν εκρηκτικές και δηλητηριώδεις χημικές ουσίες εκτροχιάζεται στο Οντάριο, δυτικά του Τορόντο, προκαλώντας τεράστια έκρηξη και τη μεγαλύτερη εκκένωση εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία του Καναδά και μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία της Βορείου Αμερικής.
1983: Ο Μπιλ Γκέιτς παρουσιάζει τα Windows 1.0.
1989: Με αποκλεισμό ενός χρόνου από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση τιμωρείται η ΑΕΚ από την ΟΥΕΦΑ, λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί της στη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ.
1989: Ανατρέπεται το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.
1995: Σε κώμα πέφτει ο Φινλανδός πιλότος της Φόρμουλα 1 Mίκα Χάκινεν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην πίστα της Αδελαΐδας. Το 1998 θα ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στη Σουζούκα της Ιαπωνίας με McLaren-Mercedes.
1999: Μετά από παραμονή τριών χρόνων στον πάγκο του Ολυμπιακού (και ισάριθμα πρωταθλήματα Ελλάδας), ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λύνει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.
2002: Στον αγώνα Ιωνικός - ΟΦΗ (1-1) η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία της Α’ Εθνικής.
2015: Περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex. Ο αριθμός αυτός είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.