H αποφυλάκιση του («Τυφώνα») Ρούμπιν Κάρτερ!

Σαν σήμερα το 1985 αποφυλακίστηκε, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χαρικέιν» Κάρτερ.

H αποφυλάκιση του («Τυφώνα») Ρούμπιν Κάρτερ!

Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966, απόρροια δικαστικής σκευωρίας. Στο μπαρ «Λαφαγέτ» της πόλης Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ δύο άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των θαμώνων, σκοτώνοντας ακαριαία δύο άνδρες και τραυματίζοντας έναν ακόμη και μία γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της λίγο αργότερα. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει τους δύο δράστες να επιβιβάζονται σε λευκό αμάξι και να εξαφανίζονται. Με αυτό το στοιχείο συνέλαβαν τον Ρούμπιν Κάρτερ και τον Τζον Άρτις, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα ομόχρωμο όχημα.

Ο Κάρτερ σε ηλικία 11 ετών είχε μαχαιρώσει άνδρα ισχυριζόμενος ότι ήταν παιδόφιλος. Αυτό συν ότι μπαινόβγαινε σε αναμορφωτήρια τον είχαν στοχοποιήσει στη («λευκή») αστυνομία του Νιου Τζέρσεϊ, την ταραγμένη, λόγω του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων, δεκαετία του ’60. Παρ’ ότι ο μόνος επιζών του μακελειού δεν τους αναγνώρισε και αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό την κοινωνική πίεση για εύρεση ενόχων τέσσερις μήνες μετά τους συνέλαβαν ξανά, αφού υπήρξαν μάρτυρες ότι βγήκαν από το μπαρ οπλισμένοι.

Καταδικάστηκαν σε ισόβια. Στη φυλακή ο Κάρτερ δεν φορούσε ρούχα κρατούμενου, ήταν αντιδραστικός και συχνός τρόφιμος της απομόνωσης. Μελέτησε νομικά και έγραψε την αυτοβιογραφία του («16ος γύρος») που εκδόθηκε το 1975. Την ίδια περίοδο υπήρχε αναψηλάφηση της υπόθεσής του, αλλά δεν καρποφόρησε παρά την υποστήριξη του Μοχάμεντ Άλι και του (κοινωνικά ευαισθητοποιημένου) Μπομπ Ντίλαν, που τον επισκεπτόταν συχνά και έγραψε το περίφημο «The Hurricane» («Τυφώνας», το προσωνύμιό του στα ρινγκ).

Το 1980 έλαβε επιστολή του νεαρού Λέζρα Μάρτιν που είχε διαβάσει την αυτοβιογραφία του και με τη βοήθειά του (και μελών του κοινοβίου που έμενε στον Καναδά) εξασφαλίστηκε νέα επανεξέταση πέντε χρόνια αργότερα, που απέδειξε τη σκευωρία και ότι οι προηγούμενες αποφάσεις είχαν στηριχθεί στο ρατσιστικό μίσος, σε ψευδομάρτυρες και αλλοιωμένες καταθέσεις. Ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον κυκλοφόρησε το 1999 ταινία για τη ζωή του («Ο Τυφώνας») με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον πρωταγωνιστή.

Μέχρι το θάνατό του από καρκίνο το 2014, σε ηλικία 76 ετών, ο Κάρτερ αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.