Η φονική καταιγίδα στην Αθήνα το 1977

Σαν σήμερα, πριν από 43 χρόνια, πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Δεκαεπτά νεκροί και εκτεταμένες ζημιές και στον Πειραιά.

Η φονική καταιγίδα στην Αθήνα το 1977

Η ανοχύρωτη στις πλημμύρες Αθήνα του 1977 παραδόθηκε μονομιάς στην «προγραμματισμένη» μανία της φύσης και σε πέντε ώρες μετετράπη σε κατεστραμμένη πολιτεία με λιμνοθάλασσες, κατεστραμμένες οικίες, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, νεκρούς, τραυματίες και αστέγους.

Η ώρα ήταν 19:00 και πριν προλάβουν καν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να αντιληφθούν την καταστροφή που ερχόταν από τον Σαρωνικό Κόλπο, εν μέσω τρομακτικών κεραυνών, ξέσπασε απότομα κατακλυσμιαία βροχή στα παραθαλάσσια προάστια, η οποία μέσα σε μία ώρα είχε επεκταθεί και στις βόρειες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Η κατακλυσμιαία αυτή βροχή όχι μόνο δεν ξεθύμανε με το πέρασμα της ώρας αλλά εγκαταστάθηκε πάνω από το Λεκανοπέδιο και με αμείωτη αν όχι αυξανόμενη ένταση, συνοδεία ισχυρής ηλεκτρικής δραστηριότητας, έκανε επέλαση αργά και καταστροφικά πάνω από την πόλη.

Η έκταση των καταστροφών ήταν τόσο μεγάλη και οι νεκροί, που από την πρώτη ημέρα ήταν επίσημα 24, μετά από μέρες ξεπέρασαν τους 39. Ανάμεσα στα θύματα δυστυχώς και πολλά μικρά παιδιά. Ανασύρθηκαν θύματα μέσα από λάσπες μετά από τρεις και τέσσερις ημέρες, παρότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πάντα μεγαλύτερος από τις επίσημες καταγραφές των αρχών.