Νεκρός από ηλεκτροπληξία ο πρώτος Ελληνοκύπριος ολυμπιονίκης!

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1916 όταν πέθανε ο Ιωάννης Φραγκούδης. Σε πολλούς ίσως να μη «λέει» πολλά το όνομά του, αλλά ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στους παρθενικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής.

Νεκρός από ηλεκτροπληξία ο πρώτος Ελληνοκύπριος ολυμπιονίκης!

Κύπριος (γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1863, γιος του διπλωμάτη Χαράλαμπου Φραγκούδη), αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, κέρδισε τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1896 σε αγωνίσματα σκοποβολής.

Χρυσό στο περίστροφο 25 μ., αργυρό στο πολεμικό όπλο 300 μ. και χάλκινο στο ελεύθερο πιστόλι. Μέχρι το 2012 και την κατάκτηση από τον Παύλο Κοντίδη του αργυρού μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα ήταν ο μόνος Κύπριος με μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων, συμφοιτητής του διαδόχου, τότε, Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδέθηκε με φιλία. Έφτασε έως τον βαθμό του συνταγματάρχη Πυροβολικού και συμμετείχε στον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 αλλά και στον Α’ Βαλκανικό. Υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α’, ήταν παρών στη δολοφονία του (5/3/1913) στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνος, μάλιστα, συνέλαβε τον δολοφόνο του, Αλέξανδρο Σχινά. Δεινός ξιφομάχος, εκτός από σκοπευτής, είχε μονομαχήσει και είχε τραυματίσει τον αντιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο μετά από φιλονικία. Είχε, ωστόσο, άδοξο τέλος πεθαίνοντας από ηλεκτροπληξία στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί σε αποστολή του στρατού για την προμήθεια πυρομαχικών.