Η απόφαση της Δίκης της Νυρεμβέργης

Σαν σήμερα, την 1η Οκτωβρίου του 1946, εκδίδεται η απόφαση στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Η απόφαση της Δίκης της Νυρεμβέργης

Με την ονομασία Δίκη της Νυρεμβέργης αναφέρεται η δίκη των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών εγκληματιών πολέμου που διενεργήθηκε από συγκροτημένο ομώνυμο Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της γερμανικής πόλης, από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.

Το Δικαστήριο που συστάθηκε ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στις 8 Αυγούστου 1945 στο Λονδίνο για τη δίκη και πιθανή καταδίκη όλων των εγκληματιών πολέμου των προερχόμενων από τον Άξονα.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι το Δικαστήριο θα απαρτιζόταν από τέσσερα μέλη, καθένα από τα οποία θα είχε και ένα αναπληρωματικό. Τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη θα ορίζονταν από τις υπογράφουσες τη συμφωνία κυβερνήσεις. Απαρτία θεωρείται ότι έχει το Δικαστήριο μόνον όταν παρίστανται και τα τέσσερα μέλη του (τακτικά ή αναπληρωματικά). Αφέθηκε ανοιχτό το θέμα να υπάρξουν και άλλες δίκες, αν προέκυπτε τέτοια ανάγκη κατά την ακροαματική διαδικασία. Στο Δικαστήριο συμμετείχε, επίσης, και η Γαλλία.

Δώδεκα από τους 22 εξέχοντες ναζί καταδικάζονται σε θάνατο ως εγκληματίες πολέμου. Πρόκειται για τους Χέρμαν Γκέρινγκ (αυτοκτόνησε), Βίλχελμ Κάιτελ, Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, Ερνστ Καλτενμπρούνερ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ, Φριτς Ζάουκελ, Άλφρεντ Γιοντλ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν οι Ρούντολφ Ες, Βίλχελμ Φρικ και Έριχ Ρέντερ.

Σε ποινή 20ετούς κάθειρξης καταδικάστηκαν οι Μπάλντουρ φον Σίραχ και Άλμπερτ Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο Κόνσταντιν φον Νόιρατ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Ντένιτς. Αθωώθηκαν οι Γιαλμάρ Σαχτ, Χανς Φρίτζε και Φραντς φον Πάπεν.