Όταν ο Άι-Γιώργης έγινε... Ναυάγιο

Το «Ναυάγιο της Ζακύνθου», ή ο «Παναγιώτης», είναι ένα ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άι-Γιώργης της Ζακύνθου και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.

Όταν ο Άι-Γιώργης έγινε... Ναυάγιο

Το πλοίο ναυάγησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1979. Εντοπίστηκε ημέρες αργότερα από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στις 30 εκατομμύρια δραχμές.

Το πλήρωμα υποστήριξε πως αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης, προσάραξε στο ακρωτήρι Σχοινάρι. Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Βολίμες.

Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άι-Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως «Ναυάγιο». Ακόμα και σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη, αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.