Στη μνήμη του Κατσούλη...

Σαν σήμερα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014, ο φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση για δύο εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα, υποκύπτει στα δολοφονικά χτυπήματα οπαδών του Ηροδότου που δέχθηκε στο ματς για την πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής.

Στη μνήμη του Κατσούλη...

Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός θα ανακοινώσει την αναβολή όλων των εθνικών διοργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής, ως φόρο τιμής στη μνήμη του 46χρονου.

Ο φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης, είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από τουλάχιστον 10 οπαδούς του Ηροδότου κατά τη διάρκεια αγώνα στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον χτυπούσαν με μπουνιές και κλοτσιές στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια, ακόμα και όταν εκείνος έπεσε στο έδαφος, ενώ η τελευταία του προσπάθεια ήταν να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα του Εθνικού.

Ο άτυχος φίλος του Εθνικού μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και από εκεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μέρες μετά.

Παρά τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων και παρά τα σημάδια που έφερε στο πρόσωπο και στο σώμα, κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε προσπάθεια ο θάνατός του να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε γνωμάτευση του καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανώλη Αγαπητού, ο οποίος διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια», μια ασθένεια που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται σε υπέργηρα άτομα, αλλά που «έτυχε» να χτυπήσει τον Κώστα Κατσούλη στα 46 του, την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού. Για λιντσάρισμα έκανε λόγο, καταθέτοντας στο Εφετείο, ο αδελφός του, Θύμιος Κατσούλης.

Tο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης επέβαλε βαριές ποινές στους κατηγορούμενους. Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν για «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» ένας 36χρονος (Μ.Λ.) και ένας 29χρονος (Ε.Μ.), ενώ σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 27χρονος (Κ.Α.) που στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επίσης, ποινή τεσσάρων ετών επιβλήθηκε για «επικίνδυνη σωματική βλάβη και συμπλοκή» σε έναν τέταρτο κατηγορούμενο που είχε επιτεθεί σε άλλον οπαδό του Εθνικού κατά τη μέρα των επεισοδίων.