Εθνική μπάσκετ: Δεκαπέντε χρόνια από το... συρτάκι στο Βελιγράδι! (vid)

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από το έπος του Βελιγραδίου, όταν η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Εθνική μπάσκετ: Δεκαπέντε χρόνια από το... συρτάκι στο Βελιγράδι! (vid)

Με αρχιτέκτονες τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Λευτέρη Κακιούση, αρχηγό τον Μιχάλη Κακιούζη και ένα εξαιρετικό σύνολο παικτών η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης προσπερνώντας κάθε εμπόδιο που βρήκε στο δρόμο της.

To παιχνίδι, όμως, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όλων, ήταν ο ημιτελικός με την Γαλλία και ο απροσδόκητος τρόπος με τον οποίο ήρθε η νίκη για την ελληνική ομάδα. Το παιχνίδι ακροβατούσε σε ένα σχοινί σε όλη τη διάρκειά του, όμως, λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης οι Γάλλοι κατάφεραν να αποκτήσουν διαφορά... ασφαλείας. Δύο άστοχα τρίποντα του Χατζηβρέττα και ένα εύστοχο του Τόνι Πάρκερ εκτόξευσαν τη διαφορά στους 7 (62-55).

Έμεναν 47 δευτερόλεπτα για το θαύμα, το οποίο ολοκληρώθηκε στην τελευταία επίθεση. Ο Ζήσης κατέβασε την μπάλα, δεν βρήκε ανοιχτό διάδρομο, την έδωσε στον Διαμαντίδη κι εκείνος με τρίποντο έκανε το 67-66. Οι Γάλλοι στα 3 δευτερόλεπτα που έμεναν δεν μπόρεσαν να σκοράρουν κι η εθνική μας πήρε το εισιτήριο για τον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1989.

Έτσι στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 η "Μπεογκράτσκα Αρένα" φιλοξένησε την Ελλάδα και τη Γερμανία, η οποία με μπροστάρη τον Ντιρκ Νοβίτσκι είχε αποκλείσει την Ισπανία σε έναν επίσης συγκλονιστικό ημιτελικό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ και ως το τέλος του αγώνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να διατηρήσει τη διαφορά.

Το άκουσμα της κόρνας βρήκε τα μέλη της ελληνικής αποστολής να γίνονται ένα κουβάρι και το τελικό 78-62 αποδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο πως η Ελλάδα ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη! Και τι παιχταράδες: Παπαλουκάς, Σπανούλης, Ζήσης, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Παπαδόπουλος και Κακιούζης.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8 (2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11 (2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23 (1), Σούλτσε 5 (1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2