Κωνσταντίνος Μπουζάκης: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού που σκοτώθηκε μετά από αγώνα με τον ΠΑΟΚ

Η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής για τη σεζόν 1969-70 επιφύλασσε ντέρμπι με το καλημέρα, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου 1969 ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Την επομένη συνέβη το μοιραίο για τον πρόεδρο των ερυθρόλευκων, Κωνσταντίνο Μπουζάκη...

 

Κωνσταντίνος Μπουζάκης: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού που σκοτώθηκε μετά από αγώνα με τον ΠΑΟΚ

Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα με μία μεγάλη νίκη (2-1), αλλά τα ξημερώματα της επόμενης μέρας τα χαμόγελα «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του προέδρου της ομάδας Κωνσταντίνου Μπουζάκη, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο κατά την επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη.

Το πρωτοσέλιδο του ΦΩΤΟΣ την επομένη του θανάτου του Κ. Μπουζάκη

Ο Κωνσταντίνος Μπουζάκης, επί 15 συναπτά έτη διευθυντής της ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, ανέλαβε την προεδρία του Ολυμπιακού το 1968, στη θέση της εμβληματικής μορφής του Γιώργου Ανδριανόπουλου, ο οποίος διετέλεσε στο συγκεκριμένο πόστο για 13 χρόνια (1954-1967).

Τα ξημερώματα της 24ης Σεπτεμβρίου 1969 και συγκεκριμένα στις 05:30 η Mercedes στην οποία επέβαινε συγκρούστηκε με φορτηγό λίγο έξω από την Κατερίνη και συγκεκριμένα στο 96ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τον θάνατο τόσο του ιδίου όσο και του 49χρονου οδηγού του αυτοκινήτου Αντώνη Φοργιέρη.

Ο αείμνηστος πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσει το «παρών» στον αγώνα της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ και στις 04:30 τα ξημερώματα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ»: «Στο 96ο χιλιόμετρο ένα πελώριο φορτηγό με οδηγό τον Γ. Κοντοχρήστο, ετών 28, άλλαξε ξαφνικά πορεία, πέρασε τη διαχωριστική γραμμή, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε με τρομακτική ορμή επί της Mercedes, την οποία συνέτριψε μαζί με τους δύο επιβάτες κάτω από τον τεράστιο όγκο του».

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ τονίζεται ότι: «Τα ίχνη επί της ασφάλτου δείχνουν καθαρά ο άτυχος οδηγός της Mercedes αντιληφθείς τον επερχόμενο κίνδυνο κατέβαλε απεγνωσμένη προσπάθεια για να τον αποφύγει, φρενάροντας απελπισμένα. Ήταν ένα φρενάρισμα 35 μέτρων! Δυστυχώς, ο οδηγός του φορτηγού, κοιμώμενος προφανώς αφυπνίστηκε μετά τη σύγκρουση».

Τα παραμορφωμένα πτώματα των δύο άτυχων ανδρών απεγκλωβίστηκαν μετά από ώρες από το κατεστραμμένο αυτοκίνητο, ενώ οι μαρτυρίες των αστυνομικών από την Τροχαία Κατερίνης, θέλουν τον Γιώργο Κοντοχρήστο, που οδηγούσε το φορτηγό, να προσπαθεί να αυτοκτονήσει μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί και τους αστυνομικούς να τον αποτρέπουν.

Ένας από τους πρώτους που έσπευσε στο σημείο μόλις έμαθε τα άσχημα νέα ήταν ο Παράσχος, γιατρός της ομάδας του Πιερικού εκείνη την περίοδο, ο οποίος ήταν και αυτός που πιστοποίησε τον θάνατο του Μπουζάκη και εν συνεχεία ειδοποίησε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Ο Παράσχος είχε εφημερία στο Κρατικό Νοσοκομείο της Κατερίνης εκείνη την ημέρα, όταν ειδοποιήθηκε για το δυστύχημα.: «Ήταν 05:50 και με καλούσαν επειγόντως να σπεύσω στον τόπο ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Νόμιζα ότι θα ήταν μία συνηθισμένη περίπτωση, αλλά το θέαμα που αντίκρισα όταν έφτασα ήταν συγκλονιστικό. Ήταν και οι δύο βαριά τραυματισμένοι στον θώρακα και διέκρινα και εσωτερική αιμορραγία.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα αναγνωρίσει τον Μπουζάκη. Όταν όμως πρόσεξα καλύτερα δεν μπορούσα να μην φωνάξω από έκπληξη. ‘Για όνομα του Θεού βρε παιδιά, αυτός είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού’, είπα και πράγματι αμέσως βρήκαμε την ταυτότητά του και διαπιστώθηκε ότι ο συνεπιβάτης ήταν ο Κωνσταντίνος Μπουζάκης», δήλωσε αργότερα στην «Αθλητική Ηχώ» ο κ. Παράσχος.

Στη συνέχεια, ο γιατρός του Πιερικού προσέθεσε: «Γύρισα στο νοσοκομείο και πήρα τηλέφωνο στη λέσχη του Ολυμπιακού, όπου μετέφερα τα νέα στον κ. Χρυσοχόου».

Ο γενικός γραμματέας του πειραϊκού συλλόγου, από την πλευρά του, νόμιζε αρχικά ότι ήταν κάποιο κακόγουστο αστείο, αλλά εν συνεχεία πείστηκε για την τραγική αλήθεια, ενώ η σορός του Κωνσταντίνου Μπουζάκη μεταφερόταν στην Αθήνα με ένα φορτηγό της ΔΕΗ.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μπουζάκη πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 1969, με παρόντα τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη και τον Ιωάννη Λαδά του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην τελετή βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, Ρουσσάκος, αλλά και διοικητικά στελέχη της ΑΕΚ και άλλων ομάδων.

Την ίδια στιγμή η σημαία του Ολυμπιακού κυμάτιζε μεσίστια στα γραφεία του συλλόγου εις ένδειξη πένθους.

Το φέρετρο του άτυχου προέδρου, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, κουβάλησαν οι ποδοσφαιριστές Κώστας Πολυχρονίου, Χρήστος Ζαντέρογλου, Ορέστης Παυλίδης και Γρηγόρης Αγανιάν, αλλά και ο προπονητής Στέφαν Μπόμπεκ.

Ο αρχηγός Γιώργος Σιδέρης δήλωσε: «Ήταν υπέροχος πρόεδρος, πραγματικός πατέρας μας. Το κενό του θα είναι δυσαναπλήρωτο, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

πηγή: sport-retro.gr