Το αντίο του μεγάλου Λάρι Μπερντ (vid)

Σαν σήμερα, στις 18 Αυγούστου 1992, ο Λάρι Μπερντ, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου την αποχώρησή του από την ενεργό δράση μετά από 13 χρόνια στους Boston Celtics, λόγω προβλημάτων στη μέση του.

Το αντίο του μεγάλου Λάρι Μπερντ (vid)

Στην καριέρα του έχει ανακηρυχθεί 3 φορές MVP και έχει οδηγήσει τη Βοστόνη σε 3 πρωταθλήματα ενώ έχει πάρει μέρος σε 12 All Star Games. Υπήρξε μέλος της Dream Team του 1992 που πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη.

«Θα ήθελα να παίξω ακόμα 1-2 χρόνια, αλλά είναι πραγματικά αδύνατο. Οπότε αναγκάζομαι να αποχωρήσω, ωστόσο θα συνεχίσω να είμαι εδώ κι ας μην αγωνίζομαι. Δεν είναι ημέρα θλίψης. Είναι συναισθηματικά φορτισμένη μέρα, αλλά όχι μέρα θλίψης. Ήξερα ότι αυτή η μέρα θα ερχόταν. Προετοίμασα τον εαυτό μου, όμως όταν υπογράφεις το χαρτί ότι αποσύρεσαι και βρίσκεσαι μπροστά σε τόσο κόσμο για να το ανακοινώσεις, είναι λίγο διαφορετικό. Το χτύπημα και ο πόνος πήραν την απόφασή για μένα. Έδωσα την καρδιά μου, το σώμα μου, την ψυχή μου στους Σέλτικς. Τα τελευταία 17 χρόνια έβαλα το σώμα μου σε μια ζωντανή κόλαση. Ο τραυματισμός μου πάει καλύτερα, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσα να επανέλθω στο 100%. Θα μπορούσα να παίζω 40 παιχνίδια τη χρονιά, όμως δεν έχω μάθει να προσεγγίζω έτσι το μπάσκετ. Θέλω να παίζω κάθε παιχνίδι. Και από τη στιγμή που αυτό δεν είναι εφικτό, είναι καλύτερο να αποσυρθώ».

Ο καλύτερος all around φόργουορντ στην ιστορία του ΝΒΑ ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του σε συνέντευξη Τύπου στο «Boston Garden» μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου που ήρθε να προστεθεί δίπλα σε τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή NBA και τρία βραβεία MVP στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. Ο Μπερντ, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε 12 All-Star Games τα τελευταία δύο χρόνια της καριέρας του, ταλαιπωρείτο από πόνους στην πλάτη. Έπειτα από χειρουργική επέμβαση τον Ιούνιο του 1991, ο θρύλος των Σέλτικς έχασε 37 παιχνίδια κανονικής περιόδου και τα περισσότερα από τα πλέι-οφ.

«Αρκετά. Έπαιξα πολύ μπάσκετ και πόνεσα τόσο ώστε να με συντροφεύει μια ζωή. Ό,τι ακούτε από τώρα ή το επόμενο έτος ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία. Δεν θα παίζω μπάσκετ», είπε ο Μπερντ.

Οι μέσοι όροι καριέρας του, με 24,3 πόντους, 10 ριμπάουντ και 6,3 ασίστ σε 897(!) παιχνίδια, φαντάζουν φτωχοί μπροστά στο μεγαλείο του παίκτη αυτού και στον αντίκτυπο που είχε στο άθλημα.

«Η ανταγωνιστική του φύση, το όραμα στο γήπεδο, η ικανότητα να ανεβάζει το επίπεδο του παιχνιδιού αλλά και του συμπαίκτη του, ήρθε σε μια εποχή που το ΝΒΑ ήταν ένα πεθαμένο πρωτάθλημα. Η είσοδος του ως επαγγελματίας το 1979 στο ΝΒΑ, συνέπεσε με την είσοδο του Μάτζικ Τζόνσον. Οι δυο τους και οι μάχες μεταξύ Λέικερς και Σέλτικς ήταν το φιλί ζωής για το ΝΒΑ. Τίποτα δεν «ανέστησε» το πρωτάθλημα περισσότερο από την εμφάνισή τους, λειτουργώντας ως σταρ και πρότυπα για τους επίδοξους μπασκετμπολίστες. Δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί ποσοτικά ο αντίκτυπος που είχε ο Λάρι Μπερντ στο άθλημα. Με την ένταση, την αφοσίωσή του, την ανταγωνιστικότητά του και τη θέλησή του να κερδίζει, ήταν ο απόλυτος παίκτης ομάδας στο ομαδικό παιχνίδι που λέγεται μπάσκετ. Ξέρω ότι εκατομμύρια οπαδοί απλώς θέλουν να του πουν από καρδιάς ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλα όσα έχει δώσει στο παιχνίδι», είχε πει τότε ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν.