1973: Το μακελειό στο αεροδρόμιο του Ελληνικού

Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια, σημειώθηκε η μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια σε ελληνικό αεροδρόμιο.

1973: Το μακελειό στο αεροδρόμιο του Ελληνικού

H επίθεση σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου του 1973, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι -ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ– επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οι δύο δράστες είχαν στόχο να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της "El Al" για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, αποφάσισαν να επιτεθούν σε όσους ήταν έτοιμοι να επιβιβασθούν στην πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ.

Εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 2.000 άτομα. Έριξαν πρώτα τέσσερις από τις πέντε χειροβομβίδες που κουβαλούσαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως. Στη συνέχεια και υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους επί δύο ολόκληρες ώρες.

Ταμπουρωμένοι πίσω από το μπαρ του αεροδρομίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με ομάδα αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο προτού τελικώς παραδοθούν. Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων μία, η ελληνική καταγωγής Τζίνα Τσαλάντη, 23 ετών, είχε έλθει με τον σύζυγό της από τις ΗΠΑ για τον γάμο της αδελφής της και ένας Αυστριακός που βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 55 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης.

Η επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία καταδικάζει την επίθεση και τη θεωρεί «πρόσχημα για τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού».

Οι δράστες ήταν οι Ταλαάτ Χουσεΐν Αμπντάλα και Ζεμέντ Μοχάμεντ Αχμέντ. Μια αεροσυνοδός πάντως, υποστήριξε ότι στην αίθουσα υπήρχε και τρίτος δράστης, ο οποίος όμως διέφυγε, όταν τους παρέδωσε τον οπλισμό.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι εφημερίδες ανέφεραν ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η άγνωστη οργάνωση «Το έβδομο απόσπασμα αυτοκτονίας», η οποία όμως χαρακτηρίστηκε ως φάντασμα.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας