Γιορτάστηκε η «Ημέρα του Μαραθωνίου» στη Θεσσαλονίκη

H ετήσια εκδήλωση της Ημέρας του Μαραθωνίου, έγινε το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Γιορτάστηκε η «Ημέρα του Μαραθωνίου» στη Θεσσαλονίκη

Με το βλέμμα στον επερχόμενο 15ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Σαββατοκύριακου 11-12 Απριλίου 2020 και με στιγμές έντονης λάμψης αλλά και μοναδικής συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της Ημέρας του Μαραθωνίου, το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στην οποία τιμήθηκαν οι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών και οι συντελεστές των δύο κορυφαίων διοργανώσεων του 2019 στη Βόρεια Ελλάδα, του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και του 8ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης.

Η λαμπρή εκδήλωση άνοιξε με τη βράβευση των νικητών όλων των ηλικιακών κατηγοριών άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), όλων των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος, με το κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής να σημειώνει ασύλληπτη επιτυχία. Περισσότεροι από 200 νικητές κάθε ηλικίας, συνοδευόμενοι από μέλη των οικογενειών τους, δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου και έκαναν μοναδική τη βραδιά, παραλαμβάνοντας με κάθε επισημότητά τα μετάλλιά τους.

Ταυτόχρονα, βραβεύθηκαν οι πολυπληθέστερες ομάδες των περσινών διοργανώσεων:
Ο ΣΔΥ Θεσσαλονίκης είχε τη μαζικότερη συμμετοχή με 139 δρομείς στον «Μαραθώνιο της Ιστορίας» (68 εκ των οποίων στη διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη) αλλά και με 126 δρομείς στον «Νυχτερινό» (101 από αυτούς έτρεξαν στα 21,1 χλμ. του Ημιμαραθωνίου), ενώ από τις ομάδες εκτός Θεσσαλονίκης ξεχώρισε ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, με 64 συμμετέχοντες τον περασμένο Απρίλιο (58 Μαραθωνοδρόμοι) και 131 τον περασμένο Οκτώβριο (118 εξ αυτών έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο δρόμο).

Ακολούθησε η γιορτή τίμησης των θεσμικών, κοινωνικών και εθελοντικών φορέων, όπως επίσης και των στελεχών που συνετέλεσαν στην επιτυχία δύο κορυφαίων αθλητικών γεγονότων της Βόρειας Ελλάδας για το 2019.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι το περιβάλλον του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ταιριάζει πολύ στον Μαραθώνιο, ο οποίος κατέκτησε μία σπουδαία διεθνή διάκριση, καθώς αναδείχθηκε 8ος καλύτερος Μαραθώνιος στον κόσμο. Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε στο μέλλον τέτοια γεγονότα, αθλητικά, πολιτιστικά, που θα αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην πόλη και θα βάζουν τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη. Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία».

Αντίστοιχους χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος ανακάλεσε τις μνήμες του 2006 όταν «γεννήθηκε» η ιδέα του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με τη δική του συνεισφορά, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εύχομαι να έχουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών φέτος, σ’ αυτή την κορυφαία αθλητική διοργάνωση», καθώς επίσης η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, κυρία Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Πέτρος Λεκάκης.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σημαντήρας, που προπονείται καθημερινά και τρέχει... ασταμάτητα, φτάνοντας να διανύσει συνολικά 705 χιλιόμετρα μέσα στον Ιανουάριο, τιμήθηκε για το μήνυμα που στέλνει μέσα από την αδιάκοπη προσπάθειά του.

«Ίσως στη δική μου περίπτωση υπάρχει κάποια εσωτερική ανάγκη που με κάνει να θέλω να βγω από το σπίτι και να τρέξω. Έχω τρέξει ακόμα και με 40 πυρετό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός ότι το τρέξιμο μπορεί να σφυρηλατήσει φιλίες ζωής. Γι’ αυτό θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συναθλητές που βραβεύθηκαν και να ευχαριστήσω ειδικά τον Σοφοκλή Χαρατσάρη με τον οποίο προπονούμαστε μαζί, έχουμε μοιραστεί πολλά και είναι αυτός που μου δίδαξε την προσήλωση στην προπόνηση, τον Λάμπρο Τάκη που με πήγε με πονεμένο πόδι από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον Κοσμά Κωνσταντινίδη για τις επιδόσεις και για τη φιλία του. Τέλος, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Δρόσο Χριστόπουλο και στην ομάδα του, όχι ως ανταπόδοση της φιλοφρόνησης, αλλά επειδή είναι πραγματικά “game changers” και άλλαξαν το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, ξεσηκώνοντας τους ανθρώπους από τον καναπέ», είπε ο κ. Σημαντήρας.

«Όταν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να τρέχει 700 χιλιόμετρα τον μήνα, όταν βγαίνει καθημερινά για τρέξιμο, ακόμα και άρρωστος, δεν επιτρέπεται όλοι εμείς οι υπόλοιποι να μην μπορούμε να αφιερώσουμε μισή ώρα για τρέξιμο, μέρα παρά μέρα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε και η περσινή νικήτρια του Δρόμου 10.000μ. γυναικών ηλικίας 70-74 ετών στον «Μαραθώνιο της Ιστορίας», κυρία Βούλα Τζεβελέκη, η οποία επισήμανε:
«Το τρέξιμο είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας, που έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του ανθρώπου και τον κάνει να νιώθει και να είναι πάντοτε νέος. Το σύνθημά μου είναι “κάντο τώρα που μπορείς”, όλοι μπορούμε να τρέξουμε και πρέπει να το δοκιμάσουμε!»

Από την πλευρά του, ο 81χρονος Ξενοφών Σιδηρόπουλος, 2ος νικητής στον Δρόμο 5.000μ. ανδρών στην κατηγορία 80-84 ετών, δήλωσε συγκινημένος:

«Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμβάλλουν σ’ αυτό το σπουδαίο έργο».

Κατά την παρουσίαση του αγωνιστικού προγράμματος, τονίστηκε ότι ο κορυφαίος αθλητικός θεσμός της Βόρειας Ελλάδας εμπλουτίζεται και θα διεξάγεται από φέτος σε δύο ημέρες:

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Απριλίου 2020, μετά την υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας, θα πραγματοποιηθεί ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (ώρα έναρξης: 19:00), με σημείο εκκίνησης το Δημαρχιακό Μέγαρο. Στην ίδια διαδρομή θα διεξαχθεί και ο ξεχωριστός Δρόμος 5.000μ. Γυναικών (ώρα έναρξης: 19:20), με πιλοτική εφαρμογή για πρώτη χρονιά και ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Έτσι οι γυναίκες δρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν είτε στον Δρόμο 5.000μ. με την παρέα τους ή τη δρομική τους ομάδα, είτε αποκλειστικά στον Δρόμο 5.000μ. Γυναικών, ο οποίος θα έχει κοινωνική διάσταση, αφού μέσω αυτής της συμμετοχής θα στηριχθούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η γιορτή του αθλητισμού θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί το πρωί της Κυριακής 12 Απριλίου 2020, με τον Διεθνή Μαραθώνιο δρόμο που ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη (ώρα έναρξης: 08:00), τον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (ώρα έναρξης: 08:45), τον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων που διεξάγεται παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα (ώρα έναρξης: 08:45), καθώς και με μία καινούργια εναλλακτική πρόταση άθλησης:

Τον 1ο Διεθνή Μαραθώνιο Πατινιών (1st International Thessaloniki Roller Marathon), επίσης στη διαδρομή Πέλλα - Θεσσαλονίκη (ώρα έναρξης: 10:00), στο πρότυπο των αντίστοιχων Μαραθωνίων Βαρκελώνης και Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, ο οποίος πλαισιώνεται από τον Δρόμο 1.000μ. Πατινιών Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (ώρα έναρξης: 08:40).

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού με όλους τους παρευρισκόμενους για την επόμενη μεγάλη γιορτή αθλητισμού της Βόρειας Ελλάδας, τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin το Σαββατοκύριακο 11-12 Απριλίου, που υπόσχεται ακόμα πιο δυνατές συγκινήσεις και ρεκόρ!
Οι εγγραφές για την κορυφαία διοργάνωση, η οποία πέραν του αθλητικού διαθέτει κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, επιστημονικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, μέχρι τις 13 Μαρτίου οι ομαδικές και μέχρι τις 18 Μαρτίου οι ατομικές