Κλασικός Μαραθώνιος: Μην τον υποτιμήσεις και να το χαρείς! (vids)

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (10/11) και το fosonline σας δίνει κάποιες πληροφορίες για την αυθεντική διαδρομή, που πρέπει να χαρείτε όσοι πάτε και να μην την υποτιμήσετε.

Κλασικός Μαραθώνιος: Μην τον υποτιμήσεις και να το χαρείς! (vids)

Ο Νοέμβριος ήρθε και μαζί του επιστρέφει και το κορυφαίο δρομικό γεγονός του Κλασικού Μαραθωνίου ο οποίος αποτελεί «πόλο έλξης» για χιλιάδες κόσμο εντός και εκτός συνόρων. Το μεγάλο δρομικό γεγονός θα λάβει χώρα στις 10/11 την Κυριακή και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι αθλητές θα βρεθούν στην γραμμή εκκίνησης.

Εμείς σας δίνουμε κάποιες απαραίτητες συμβουλές λίγο πριν την εκκίνηση του μεγάλου αγώνα για να είστε απόλυτα έτοιμοι εσείς που θα βρεθείτε για πρώτη φορά στον Μαραθώνα.

Ρουχισμός:

Δεν θα ξεκινήσουμε από την προπόνηση την οποία έχετε κάνει ήδη αλλά θα πάμε κατευθείαν στο ρουχισμό που πρέπει να φορέσετε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αρχικά θα πρέπει να έχετε ξαναφορέσει τα ρούχα που θα βάλετε στον αγώνα. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με αυτά όπως επίσης και με τα παπούτσια. Οτιδήποτε σας είναι στενό ή ενοχλεί αλλάξτε το. Κοινώς φορέστε άνετα αθλητικά ρούχα και παπούτσια ειδικά για την περίσταση.

Τροφή και ενυδάτωση:

Σημαντικότατο κομμάτι το τι θα φάτε, καθώς και τα υγρά που θα πιείτε πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Υδατάνθρακες όπως μακαρόνια μια μέρα και λίγες ώρες πριν τον αγώνα είναι ότι πρέπει. Όσον αφορά τα υγρά πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα μη σταματάτε να πίνετε. Νερό, ισοτονικά ακόμα και κάτι σε ζάχαρη (κόκα κόλα) θα βοηθήσει. Σκεφτείτε ότι ο οργανισμός σας χάνει τόσα πολλά συστατικά μέσω του ιδρώτα και χρειάζεται ενυδάτωση συνέχεια. Για αυτό στους σταθμούς τροφοδοσίας που υπάρχουν ανά 5 χλμ διαδρομής να σταματάτε πάντα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως αν ανεβείτε σε μια ζυγαριά μετά τον αγώνα θα βρίσκεστε τουλάχιστον 2 με 2.5 κιλά κάτω λόγω των υγρών που αποβάλλει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της επίπονης προσπάθειας, όποτε θέλει «βενζίνη».

Η Διαδρομή:

Είναι πραγματικά ο δυσκολότερος Μαραθώνιος που θα αντιμετωπίσετε ποτέ. Ειδικά από το 11ο χλμ και μέχρι το 20ο η ανηφόρα είναι τέτοια που θα δοκιμάσει πραγματικά τα επίπεδα ετοιμότητας σας. Μην τρέχετε λοιπόν γρήγορα. Σιγά σιγά, συντηρητικά, ανεβάζετε ταχύτητα αν δείτε ότι μπορείτε μετά τα 30 χλμ. Μην ξεκινήσετε με ενθουσιασμό νομίζοντας ότι το έχετε εύκολα γιατί μετά θα εκπλαγείτε από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε.

Επίσης μη σταματήσετε καθόλου, έστω ελαφρύ τζόκινγκ, γιατί αν περπατήσετε μετά θα σφίξουν τα πράγματα. Θα σας δυσκολέψει πολύ να ανακτήσετε ρυθμό και το πιθανότερο είναι να ξάναπερπατήσετε και θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Προπάντων μην υποτιμήσετε τη διαδρομή. Μέχρι το 10ο χλμ θα σκεφτείτε από μέσα σας πως το έχετε εύκολα. Οι γάμπες και οι τετρακέφαλοι σφίγγουν απότομα για αυτό με φειδώ η αύξηση ρυθμού.

Οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν το ρόλο τους. Αναμένεται βροχή κατά την ώρα του αγώνα, ελπίζουμε όχι τόσο έντονη όσο αυτή.

Ο Τερματισμός:

Επίσης δύσκολο κομμάτι. Καλέστε φίλους για να σας βοηθήσουν να γυρίσετε σπίτι σας όταν θα τερματίσετε γιατί θα είναι δύσκολα. Καλέστε τους όμως προπάντων για να σας δώσουν κουράγιο, να χαρούν με τη χαρά σας και να πάρουν λίγη από την περηφάνια που θα πάρετε όταν θα τερματίζετε. Κάποιοι λένε ότι όταν φτάνεις στο τέρμα ξαφνικά νοιώθει δυνατός. Δεν είναι πάντα έτσι. Τη δύναμη τη νιώθεις σε πολύ πιο έντονο βαθμό όταν βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να σε χειροκροτούν και να περιμένουν να σε αγκαλιάσουν. Να τους έχετε δίπλα σας.

Η επόμενη μέρα:

Περίεργη. Σίγουρα θα νοιώθετε βασιλιάδες αλλά θα πονάτε πολύ. Θα σας πάρει μέρες να συνέλθετε αλλά, αφού θα έχετε τερματίσει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο δε θα σας σταματάει τίποτα. Γιατί ο Μαραθώνιος είναι μια υπέρβαση και αν καταφέρουμε να την κάνουμε τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!!! Καλό Τερματισμό σε όλους!!!

Χιουμοριστικό video με την επόμενη μέρα για έναν μαραθωνοδρόμο: