Στον Μαραθώνιο της Πράγας ο Γκάλεν Ραπ

Ο καλύτερος Αμερικανός Μαραθωνοδρόμος των ημερών μας, ο 32χρονος Γκάλεν Ραπ, παίρνει θέση εκκίνησης στον Μαραθώνιο της Πράγας την επόμενη Κυριακή 6 Μαίου.

Στον Μαραθώνιο της Πράγας ο Γκάλεν Ραπ

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας ο σπουδαίος δρομέας θα επιχειρήσει να κάνει ξανά μία κούρσα που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του δεδομένου ότι η προσπάθειά του πριν από δύο εβδομάδες στη Βοστώνη ήταν απογοητευτική.

Ομολογουμένως στον πιο δύσκολο μαραθώνιο που έχει διεξαχθεί ποτέ στην αμερικανική πόλη με τις χειρότερες δυνατές καιρικές συνθήκες, ο Ραπ ήταν από τους elite δρομείς που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα.

Περίπου στο 32ο χλμ εγκατέλειψε με συμπτώματα υποθερμίας από το τσουχτερό κρύο, την υγρασία και τους ισχυρούς κόντρα ανέμους κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Πλέον ο αγώνας στην Πράγα την επόμενη Κυριακή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κούρσα των ανδρών καθώς εκτός του Γκάλεν Ραπ, στην εκκίνηση θα βρεθούν πολύ γρήγοροι αθλητές όπως ο Αιθίοπας Σισέϊ Λέμα με ατομικό ρεκόρ 2:04:08, ο συμπατριώτης του Μπαζού Βορκού με ατομικό ρεκόρ 2:05:25 και ο Κενυάτης Στέφεν Κεμλανί με ατομικό ρεκόρ 2:06:24.

Το ρεκόρ διαδρομής στην πανέμορφη τσέχικη πρωτεύουσα κατέχει ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτανουί με 2:05:39 από το 2010.

Ο Γκάλεπ Ραπ θα επιχειρήσει να κερδίσει τον αγώνα αλλά το ρεκόρ του Κιπτανούι φαντάζει δύσκολο να «σπάσει».

Πάντως στον προηγούμενο Μαραθώνιό του πριν από αυτόν της Βοστώνης το φθινόπωρο του 2017, ο Γκάλεν Ραπ έγραψε ιστορία κερδίζοντας στο Σικάγο με χρόνο 2:09:20 που είναι και το ατομικό του ρεκόρ.

Ήταν η πρώτη φορά από το 1982 που κέρδιζε αυτή την κούρσα Αμερικανός δρομέας γεννημένος στις ΗΠΑ ενώ στις 11 Μαρτίου ο Ραπ στον Ημιμαραθώνιο της Ρώμης κέρδισε με 00:59:47, επίδοση που επίσης έχει ιστορικά χαρακτηριστικά.

Είναι ο 2ος Αμερικανός όλων των εποχών που τερματίζει ημιμαραθώνιο με χρόνο κάτω από μία ώρα και για μόλις 4 δευτερόλεπτα δεν «έσπασε» το αμερικανικό ρεκόρ στην απόσταση που κατέχει ο Ράϊαν Χολ.

Οι πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του ωστόσο είναι τα δύο ολυμπιακά μετάλλια, αργυρό το 2012 στο Λονδίνο στα 10χλμ και χάλκινο το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας στον Μαραθώνιο.