Κιπτσόγκε: Εφικτός ένας Μαραθώνιος σε χρόνο κάτω από δύο ώρες

Η πρώτη συνέντευξη του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου στον κόσμο μετά τη νίκη του στο Λονδίνο.

Κιπτσόγκε: Εφικτός ένας Μαραθώνιος σε χρόνο  κάτω από δύο ώρες

Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ίσως ο καλύτερος αυτή τη στιγμή μαραθωνοδρόμος στον κόσμο παρότι δεν είναι ο κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ.

Έχει άλλωστε πετύχει τόσα άλλα..!

Την Κυριακή στο Λονδίνο κέρδισε στον αγώνα του Μαραθωνίου για 3η φορά, πριν από δύο χρόνια στην ίδια κούρσα «άγγιξε» το παγκόσμιο ρεκόρ κερδίζοντας με 2:03:05, μόλις 8’’ μακριά από το 2:02:58 του Ντένις Κιμέτο, και το ίδιο καλοκαίρι στο Ρίο της Βραζιλίας έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης!

Στην κούρσα της βρετανικής πρωτεύουσας ο αγώνας ήταν σκληρός αλλά τελικά το απόλυτο φαβορί επιβεβαίωσε τις προβλέψεις.

Αγωνίστηκαν και πάλεψαν πολλοί αλλά τελικά πρώτος έκοψε κορδέλα και αυτή τη φορά ο Έλιουντ Κιπτσόγκε από την Κένυα με 2:04:17!

«Αισθάνομαι περίφημα! Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος που τερμάτισα για τρίτη φορά πρώτος στο Λονδίνο! Ο αγώνας ήταν πραγματικά απολαυστικός!», δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη 2 ημέρες μετά τον αγώνα για λογαριασμό της ομάδας “NN Running Team” στην οποία επίσης ανήκει.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε live στο Facebook και ο σπουδαίος Κενυάτης μαραθωνοδρόμος απάντησε σε ερωτήσεις φανατικών θαυμαστών του από όλο τον κόσμο.

«Ναι, είχα άγχος πριν τον αγώνα. Πάντα έχω άγχος και για να το αντιμετωπίσω προσπαθώ να τρέχω ελεύθερα», εξομολογήθηκε δείχνοντας όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

«Πρέπει να εμπιστεύεσαι το σχέδιό σου για τον αγώνα. Το σχέδιο που έχει καταστρώσει σε όλη την προετοιμασία. Και δεν είναι μόνο η προπόνηση. Αυτούς τους 4-5 μήνες της προετοιμασίας, «γυμνάζω» και το μυαλό μου για την ημέρα του αγώνα», δήλωσε επιβεβαιώνοντας τους δρομείς που πιστεύουν ακράδαντα ότι η επιτυχία στον μαραθώνιο δεν έχει σχέση μόνο με την απόδοση του σώματος αλλά χρειάζεται να έχει κανείς και δυνατή ψυχή και αποφασιστικότητα!

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε εννοείται ότι ακολουθεί το ιδιαίτερα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεων με απόλυτη πειθαρχία.

Για να βγάλεις 42 χλμ με τέμπο κάτω 2:50 με 3 λεπτά το χλμ, χρειάζεται επιμονή στην προπόνηση και φυσικά και το ταλέντο που διαθέτει ο καταπληκτικός Κιπτσόγκε.

Ο ίδιος είναι ερωτευμένος με τα πολλά χλμ. «Το long run» είναι η αγαπημένη μου προπόνηση είπε στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτοντας ότι η μεγαλύτερη απόσταση που έτρεψε σε αυτή την προετοιμασία για τον Μαραθώνιο του Λονδίνου ήταν 40 χλμ.

Και αν δεν ήρθε το παγκόσμιο ρεκόρ δεν έδειξε να τον απασχολεί ιδιαίτερα.

«Θα συνεχίσω να το κυνηγάω», δήλωσε γεμάτος αισιοδοξία ότι θα έρθει εκείνη η ημέρα που θα το καταφέρει.

Ίσως μάλιστα να έχει στο μυαλό του να το προσπαθήσει πάλι στο Λονδίνο μια και μπορεί να έκανε treble αλλά με δεδομένο ότι είναι ο αγαπημένος του Μαραθώνιος μάλλον θα τον δούμε ξανά στο μέλλον στη γραμμή εκκίνησης.

Και πάντα βέβαια με αυτό το χαρακτηριστικό χαμόγελο που έχει τη δύναμη να «φοράει» στο πρόσωπό του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές ενός αγώνα.

«Το χαμόγελο είναι ευτυχία! Και το τρέξιμο είναι ζωή! Αυτό θα έλεγα στα παιδιά που φυσικά χρειάζονται παράλληλα να αποκτήσουν γνώσεις στο σχολείο και να μορφωθούν», απάντησε σε μία από τις ερωτήσεις των θαυμαστών του.

Όσο για την περίοδο αποκατάστασης μέχρι την επόμενη προετοιμασία, θα επιχειρήσει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και τη σύζυγό του, ανάμεσα στα μασάζ και τις συνηθισμένες μετααγωνιστικές προπονήσεις.

Άλλωστε δεν θα είναι και ιδιαίτερα μεγάλο αυτό το διάστημα. Ο άνθρωπος που για 24’’ δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο την άνοιξη του 2017 στην πίστα της Μόντσα, θα επιστρέψει.

Άλλωστε το δήλωσε ευθαρσώς. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι εφικτό να τερματίσει άνθρωπος τον μαραθώνιο με χρόνο κάτω από 2 ώρες!», δήλωσε σαν να μιλούσε για το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

Σας φαίνεται εξωπραγματικό; Και πριν από μερικές δεκαετίες εξωπραγματικό θεωρούσαν να πατήσει άνθρωπος το πόδι του στο φεγγάρι…!