Xωρίς παγκόσμιο ρεκόρ αλλά με συγκινήσεις ο Μαραθώνιος του Λονδίνου

Τα παγκόσμια ρεκόρ σε άντρες και γυναίκες μπορεί να μην «έσπασαν» φέτος στον μαραθώνιο του Λονδίνου όπως πολλοί προσδοκούσαν αλλα ο αγώνας ηταν απο καθε άποψη συναρπαστικός!

Xωρίς παγκόσμιο ρεκόρ αλλά με συγκινήσεις ο Μαραθώνιος του Λονδίνου

Στην πιο ζεστή ημέρα που έχει διεξαχθεί ποτέ μαραθώνιος στη βρετανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν εξαιρετικές επιδόσεις των νικητών!

Στους άντρες το απόλυτο φαβορί, ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε, πήρε κεφάλι στην κούρσα από νωρίς και έκοψε πρώτος κορδέλα μετα την απόσταση των 42.195 μέτρων γράφοντας ιστορία.

Μπορεί με το 2:04:17 που έδειξε το ρολόι να μην κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ (2:02:58) του συμπατριώτη του Ντένις Κιμέττο, ο οποίος σήμερα αγωνίστηκε στη Βιέννη μακριά από τον καλό του εαυτό εγκαταλείποντας τον αγώνα λίγο πριν το 30ο χλμ...

Όμως αυτή ηταν η τρίτη φορα που ο Κιπκότσε κερδίζει τον μαραθωνιο του Λονδίνου μετα τις νίκες του το 2015 και το 2016.

«Ήρθα στο Λονδίνο να κανω έναν όμορφο αγώνα και πραγματικά έτρεξα έναν όμορφο αγώνα. Ευχαριστω Λονδίνο!», δήλωσε αμέσως μετά τον τερματισμό του ο θριαμβευτής του μαραθωνίου του Λονδίνου που θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος αυτή τη στιγμή στον κόσμο!

Σπουδαία η σημερινή ημέρα όμως ηταν και για τον θρύλο που ακούει στο όνομα «Μο Φάρα»! Ο βρετανός στο δεύτερο μαραθωνιο της ζωής του «έσπασε» μετα απο 33 χρόνια το βρετανικό ρεκόρ τερματίζοντας στην 3η θέση με χρόνο 2:06:21.

«Ήταν αγώνας ζωής και θανάτου... πήγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα», δήλωσε ο σπουδαίος Μο Φάρα ενώ στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε ο Αιθίοπας Τόλα Σούρα Κιτάτα με χρόνο 2:05:00.

Στις γυναίκες όλοι περίμεναν το φαβορί για τη νίκη, η Κενυάτισσα Μαίρη Κεϊτάνι, να καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ της Πόλα Ράκτλιφ (2:15:25 από το 2003). Ως δεύτερη πιθανή νικήτρια θεωρείτο η Τιρουνές Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία η οποία πριν το 30ο χλμ εγκατέλειψε..

Τελικά νικήτρια αναδείχθηκε η Κενυάτισσα Βίβιαν Τσεριγιοτ με 2:18:31 η οποία προσπέρασε λίγο μετα το 35ο χλμ την Μαίρη Κειτανι και έκτοτε δεν έχασε το προβάδισμα μέχρι να τερματίσει με χρόνο που την αναδεικνύει ως την 4η γρηγορότερη μαραθωνοδρόμο όλων των εποχών!

Η επίσης Κενυάτισσα Μπριτζιτ Κόσγκεϊ ήρθε δεύτερη με 2:20:13 και τρίτη η Ταβελεκ Μπεκέλε από την Αιθιοπία με χρόνο 2:21:30.

Όσο για την Κεϊτάνι, παρότι ο αγώνας δεν της βγήκε δεν τα παράτησε και τερμάτισε 5η με χρόνο 2:24:27 ενώ ήταν εμφανή τα σημάδια της κόπωσης στο πρόσωπό της μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε να κρατηθεί για 35 χλμ σε ένα τέμπο που θα της έδινε τη δυνατότητα να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Ράντκλιφ!

Την εκκίνηση στον Μαραθώνιο του Λονδίνου έδωσε η πριγκίπισσα Ελισσάβετ πατώντας το σχετικό μπουτόν από τα βασιλικά ανάκτορα σε απευθείας σύνδεση μέσω γιγαντοοθόνης με το σημείο όπου οι ελίτ δρομείς ανέμεναν να ξεκινήσουν τον αγώνα τους πίσω από τη γραμμή των 42.195 μέτρων.