Μεγάλες εκπλήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης

Με δύο μεγάλες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε ο 122ος Μαραθώνιος στη Βοστώνη, ο αρχαιότερος Μαραθώνιος στον κόσμο!

Μεγάλες εκπλήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης

Και στους άντρες και στις γυναίκες δεν κέρδισαν τα φαβορί πριν από την εκκίνηση αλλά δύο δρομείς που με αυτή τη νίκη τους στη Βοστώνη έγραψαν ιστορία.

Ο Ιάπωνας Yuki Kawauchi ήταν ο νικητής στην κούρσα των ανδρών με χρόνο 2:15:54 και στις γυναίκες η Αμερικανίδα Desiree Linden έφτασε πρώτη στον τερματισμό με χρόνο 2:39:54!

Ο αγώνας έγινε κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με συνεχή βροχόπτωση, κατά διαστήματα καταιγίδα, ισχυρούς ανέμους οι οποίοι σε αρκετά τμήματα της κούρσας ήταν κόντρα στους δρομείς αλλά και πλάγιοι, και θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς κελσίου.

«Έτρεξα τον αγώνα μου δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό. Κοίταζα μόνο τι κάνω εγώ. Για μένα αυτές οι καιρικές συνθήκες ήταν οι καλύτερες δυνατές», δήλωσε συγκινημένος μετά τη νίκη του ο Yuki Kawauchi ο οποίος στο 40ο χλμ ήταν μόλις 9’’ πίσω από τον περσινό νικητή της διαδρομής κενυάτη Geoffrey Kirui τον οποίο λίγα μέτρα μετά προσπέρασε.

Ο Κενυάτης είχε πάρει κεφάλι στην κούρσα από νωρίς και μετά το μισό του αγώνα κατάφερε να «χτίσει» και μια διαφορά από τους υπόλοιπους ελίτ δρομείς αλλά ο μαραθωνοδρόμος από την Ιαπωνία διέθετε περισσότερες δυνάμεις στα τελευταία κρίσιμα χλμ του αγώνα..!

Τρίτος ήρθε ο Αμερικανός Biwott Shadrack με χρόνο 2:18:32 ενώ o συμπατριώτης του Gulen Rupp που το φθινόπωρο κέρδισε τον μαραθώνιο του Σικάγου κάνοντας εκεί την έκπληξη, σήμερα ήταν σκιά του εαυτού του.

Στις γυναίκες η νίκη της Desiree Linden είναι ιστορική!

Πρόκειται για την πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει στη Βοστώνη μετά από 33 ολόκληρα χρόνια καθώς η προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1985 όταν νικήτρια είχε αναδειχθεί η Lisa Larsen κάνοντας τότε τα 42.195 μέτρα σε 2:34:06.

Λίγους μήνες πριν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης μια άλλη Αμερικανίδα, η Shalane Flanagan, έγραφε τη δική της χρυσή σελίδα στο αγώνισμα κερδίζοντας την κούρσα μετά από 40 χρόνια.

Πνιγμένη στα δάκρυα από τη συγκίνηση κρατώντας τη σημαία της χώρας της δήλωσε πως δεν έχει λόγια να περιγράψει τα συναισθήματά της.

«Πίστευα στον εαυτό μου και όσο περνούσε η ώρα είδα ότι κρατούσα τις δυνάμεις μου. Είμαι πολύ συγκινημένη! Νομίζω ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες επιτυχίες από Αμερικανίδες δρομείς», δήλωσε έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της.

Η Linden στη Βοστώνη το 2011 είχε έρθει 6η με 2:22:38 που αποτελεί και το ατομικό της ρεκόρ, πέρυσι τερμάτισε 4η με 2:25:06 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 είχε φτάσει στον τερματισμό 7η στη γενική κατάταξη με χρόνο 2:26:08.

Στα πρώτο μισό του αγώνα κράτησε δυνάμεις και κατάφερε να πάρει κεφάλι στο 35ο χλμ.

Μέχρι εκείνο το σημείο το προβάδισμα είχε η Mamitu Daska από την Αιθιοπία η οποία ωστόσο είδε πρώτα να την περνάει η Κενυάτισσα Gladis Chesir και μετά η Desiree Linden.

Τελικά στο βάθρο ανέβηκαν δύο Αμερικανίδες. Η Linden στο ψηλότερο σκαλοπάτι, η Sarah Sellers 2η και η Krista Duchene από τον Καναδά στην 3η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Molly Huddle από τις ΗΠΑ και η Edna Kiplagat από την Κένυα οι οποίες θεωρούνταν φαβορί, στα πρώτα 15 χλμ προσπαθούσαν να «κρύβονται» πίσω από την Mamitu Daska για να αποφεύγουν τον κόντρα άνεμο και τελικά τερμάτισαν στην 16η και 9η θέση αντίστοιχα.

Όσο για την Shalane Flanagan αναγκάστηκε γύρω στο 18ο χλμ να πάει στην τουαλέτα και όταν επέστρεψε κάλυψε μεν τη διαφορά αλλά η σπατάλη δυνάμεων μάλλον της κόστισε και τελικά τερμάτισε στην 7η θέση με χρόνο 2:46:31.

Είναι φανερό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν όλους τους δρομείς όχι όμως και τους θεατές καθώς 1 εκ κόσμος στάθηκε ξανά κατά μήκος όλης της διαδρομής προκειμένου να ενθαρρύνει την προσπάθεια των περίπου 30.000 μαραθωνοδρόμων που πήραν μέρος.

Αντίστοιχα ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν σημειωθεί άλλες 4 φορές στο παρελθόν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Το 1961 ο αγώνας έγινε με χιονόπτωση και 4 βαθμούς κελσίου, το 1976 με καύσωνα και 35 βαθμούς κελσίου, το 2002 με πυκνή ομίχλη που εμπόδισε ακόμα και την τηλεοπτική κάλυψη και το 2007 με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδα.

Καθοριστική ήταν η προσφορά των 9500 εθελοντών, 1900 προσωπικών γιατρών και των 3500 ανδρών ασφαλείας.

Τα 42.195 έτρεξε και η μεγάλη μορφή του Μαραθωνίου, ο Αμερικανός Πρωταθλητής και νικητής στη Βοστώνη το 2014, Meb Keflezighi για τη στήριξη του Ιδρύματος «Martin Richard» που φέρει το όνομα ενός 8χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στο τρομοκρατικό χτύπημα στον αγώνα το 2013.

Στους δρομείς που αγωνίστηκαν με ειδικό αμαξίδιο νικητής ήταν και φέτος ο Ελβετός Marcel Hug.