Αντίστροφη μέτρηση για το Zagori Mountain Running

Ο τεχνικός διευθυντής του ZMR, Βασίλης Τζουμάκας μιλάει στο fosonline.gr για τον αγώνα ορεινού τρεξίματος που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου. 

Αντίστροφη μέτρηση για το Zagori Mountain Running

Αν αγαπάς το ορεινό τρέξιμο δεν είναι δυνατόν να μην έχεις τρέξει στο Zagori Mountain Running. Το πιθανότερο είναι να έχεις ζήσει και να έχεις ξαναζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία! Να έχεις νιώσει την μαγική αύρα του ορεινού όγκου της Τύμφης και να έχεις γίνει ένα με τη φύση!

19-21 Ιουλίου θα διεξαχθεί φέτος ίσως ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος και οι λάτρεις δρομείς του βουνού μετράνε απλώς αντίστροφα τις ημέρες για το μεγάλο ραντεβού στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια. Όσοι ακόμα το σκέφτεστε, ίσα που προλαβαίνετε να δηλώσετε συμμετοχή.

Ο τεχνικός διευθυντής του Zagori Mountain Running, Βασίλης Τζουμάκας μιλά στο fosonline.gr για τις τελευταίες ετοιμασίες του υπέροχου ορεινού, διεθνούς φήμης αγώνα.

1. Μιλάμε πια για έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες ορεινού τρεξίματος ή μήπως για τον μεγαλύτερo;

«Το Zagori Mountain Running είναι η διοργάνωση που αγκαλιάστηκε από το σύνολο της ορεινής δρομικής κοινότητας κι έχει πλέον εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, της φύσης και της παρέας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η χαρά μας, όταν βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερους αθλητές να δηλώνουν συμμετοχή στους αγώνες που, όπως μας λένε, τους δίνουν την δυνατότητα να τρέξουν στα μοναδικά από κάθε άποψη μονοπάτια της Τύμφης και του Ζαγορίου! Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε πως ,το Zagori Mountain Running, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος της Ελλάδος!»

2. Πόσοι δρομείς αναμένεται να έρθουν φέτος στο Ζαγόρι για να πάρουν μέρος στους 4 αγώνες της διοργάνωσης;

«Αν και οι εγγραφές στον Half Marathon 21km και στον Entry Race 10km είναι ακόμη ανοιχτές, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, περιμένουμε περίπου 2500 αθλητές στους φετινούς αγώνες. Για μία ακόμη χρονιά οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας καθώς σημειώνεται σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι ,που και πάλι ήταν εξαιρετικά υψηλός ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αξίζει να αναφέρω πως, τόσο στον ΤeRA 80km όσο και στον Marathon+44km, ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων συμπληρώθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που αποτυπώνει την δυναμική της διοργάνωσης!»

3. Γνωρίζετε περίπου πόσοι θα έρθουν από το εξωτερικό και επίσης ποια μεγάλα ονόματα περιμένουμε;

«Το Zagori Mountain Running όπως σας είπα, είναι η διοργάνωση που αγκαλιάστηκε από το σύνολο της ορεινής δρομικής κοινότητας της Ελλάδος , με σπουδαίους αθλητές να συμμετέχουν κάθε χρόνο τόσο στον TeRA 80km όσο και στον Marathon+44km, δύο από τους πλέον απαιτητικούς αγώνες, ενώ σταθερή αξία για την διοργάνωση αποτελούν ,ο Half Marathon 21km κι ο Entry Race 10km. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην χώρα μας έχουμε αθλητές υψηλών επιδόσεων οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και σε αγώνες του εξωτερικού , οι οποίοι μας τιμούν με την συμμετοχή τους κάθε χρόνο! Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως ξεχωριστή αξία έχουν για εμάς, οι έφηβοι αθλητές , τα νέα ταλέντα που θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά αθλητών ορεινού τρεξίματος της χώρας μας! Για την διοργάνωση, εκτός από τους αθλητές υψηλών επιδόσεων οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο βάζοντας ο καθένας τους προσωπικούς του στόχους, ο αγώνας αυτός απευθύνεται και σε έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που τρέχουν για να διασκεδάσουν και να θαυμάσουν κάθε σημείο αυτής της υπέροχης διαδρομής. Για εμάς όλοι οι αθλητές είναι ισότιμοι και το ίδιο σημαντικοί! Σε ό,τι αφορά πάντως τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό, φέτος θα συμμετάσχουν περίπου 130 αθλητές από 35 χώρες ,γεγονός που επικυρώνει την αναγνωρισιμότητα και σημαντικότητα του ορεινού αυτού αγώνα».

4. Θέσεις συμμετοχής υπάρχουν σε κάποιον από τους αγώνες;

«Υπάρχουν ακόμη λίγες θέσεις στον Half Marathon 21km και στον Entry Race 10km, οι οποίες θα κλείσουν κι αυτές στις επόμενες μέρες. Οσοι λοιπόν δεν έχουν δηλώσει ακόμη συμμετοχή, ας μην καθυστερούν!»

5. Τι θα λέγατε σε κάποιον δρομέα ο οποίος δεν έχει δοκιμάσει να τρέξει ποτέ στο βουνό; Τι θα του λέγατε για να τον πείσετε ότι αξίζει τον κόπο να ζήσει την εμπειρία;

«Το ορεινό τρέξιμο, είναι η πιο αυθεντική μορφή αθλητισμού! Είναι η φυσική εξέλιξη ενός τρόπου ζωής που χαρακτήριζε την καθημερινότητα των ανθρώπων στο παρελθόν! Το τρέξιμο στην άσφαλτο ή στο ταρτάν , εμείς το δημιουργήσαμε! Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με φόβο το ορεινό τρέξιμο κι επιπλέον όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει πρέπει να γνωρίζουν ,πως προκαλεί μικρότερη καταπόνηση στο σώμα και λιγότερους τραυματισμούς! Συμμετέχοντας στους αγώνες του Zagori Mountain Running, οι αθλητές, μπορούν να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία σε ένα μοναδικό ορεινό τερέν. Ο ορεινός όγκος της Τύμφης με τις εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό Φαράγγι του Βίκου, σε συνδυασμό με το πέρασμα από παραδοσιακά χωριά και πέτρινα γεφύρια, είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους αξίζει κάποιος να τρέξει στους αγώνες της διοργάνωσης! Τους διαβεβαιώνω πως, τόσο οι ίδιοι όσο και η οικογένεια ή οι φίλοι που θα έρθουν μαζί τους, φεύγοντας από το Ζαγόρι, θα έχουν αποκομίσει μια μοναδική εμπειρία τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε ψυχαγωγικό».

6. Ο αγώνας κάθε χρόνο σημειώνει τα δικά του ρεκόρ! Ρεκόρ συμμετοχών, επισκεπτών, άψογης διοργάνωσης. Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σας τα επόμενα χρόνια;

«Αυτό που λέτε, είναι αλήθεια! Πριν όμως μιλήσουμε για επόμενους στόχους, αξίζει να αναφέρουμε, πως φέτος σχεδιάσαμε και θα εφαρμόσουμε, ένα νέο πρωτόκολλο ιατρικής κάλυψης, πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο! Το μελετήσαμε με πολλή προσοχή, γιατί η ασφάλεια των συμμετεχόντων σε όλους τους αγώνες , είναι η βασική μας προτεραιότητα! Την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 2020, συμπληρώνονται 10 χρόνια "Zagori Mountain Running"!»

«Θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την διοργάνωση κι αυτή την επέτειο, θα την γιορτάσουμε όπως αξίζει στον τόπο που μας φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια, στους αθλητές που μας στηρίζουν με την συμμετοχή και την αγάπη τους , τους εκατοντάδες εθελοντές και τους χιλιάδες φίλους μας! Θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά η επόμενη , να είστε βέβαιοι!»

7. Κάθε χρόνο συνδυάζετε τη διοργάνωση του Zagori Mountain Running με κοινωνική προσφορά. Πείτε φέτος με ποιο τρόπο θα κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση;

«Για μας στο Zagori Mountain Running , κάθε αγώνας έχει τη δική του αξία! Και πιστεύουμε βαθιά, πως το σπουδαιότερο μετάλλιο θα έπρεπε να δίνεται στους ανθρώπους εκείνους, που ίσως δε μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες τρεξίματος , αλλά κάθε μέρα «τερματίζουν» με τον δικό τους τρόπο πετυχαίνοντας νίκες ιδιαίτερες και ξεχωριστές ! Αναγνωρίζοντας τέτοιες προσπάθειες , το Zagori Mountain Running «τρέχει» και στηρίζει, με συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιεί κάθε χρόνο, ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας που αποτελούν πρότυπο για το τι σημαίνει ΔΥΝΑΜΗ και ΕΛΠΙΔΑ ! Ετσι λοιπόν, το φετινό συλλεκτικό βραχιολάκι του Zagori Mountain Running, μαζί με το οικολογικό μήνυμα που φέρει κάθε χρονιά «Respect the Mountains», το οποίο ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του αγώνα, μας ευαισθητοποιεί σχετικά με τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης, με την προτροπή: «Run and Win CF». Το συλλεκτικό βραχιολάκι, «Respect the Mountain-Run and win CF», θα διατίθεται στο κατάστημα της Fifth Element στα Ιωάννινα και στο περίπτερο που θα λειτουργήσει στον χώρο της ZMR EXPO στο Τσεπέλοβο, έναντι συμβολικής αξίας. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Νοσοκοµείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» - Τµήµα Κυστικής Ίνωσης. Η Διοργάνωση του Zagori Mountain Running 2019 κάνει ένα πρώτο βήμα για την ενημέρωση του κοινού και τη στήριξη του Τμήματος, µε την ελπίδα ότι το μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου θα είναι αισιόδοξο και φωτεινό».