Πάσχα με μαραθώνιους

Μερικοί απο τους πιο σημαντικούς μαραθώνιους στον κόσμο διεξάγονται αυτή την Κυριακή 8 Απριλίου δεδομένου ότι το καθολικό Πάσχα γιορτάστηκε την περασμένη Κυριακή.

Πάσχα με μαραθώνιους

Την ωρα που στην Ελλάδα θα ψήνουμε το παραδοσιακό αρνί, χιλιάδες μαραθωνοδρόμοι θα δίνουν τον αγώνα τους σε μια απο τις επτά πολυ ενδιαφέρουσες και δημοφιλεις μαραθώνιες κούρσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

ΡΩΜΗ/ΙΤΑΛΙΑ

Στην αιώνια πόλη, εκεί που ο θρυλικός Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπικίλα έγραψε ιστορία κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 τρέχοντας ξυπόλυτος, διεξάγεται καθε χρόνο τον Απρίλιο ένας απο τους gold μαραθώνιους!

Ο αγώνας διεξάγεται μέσα στην πανέμορφη πόλη της Ρώμης και οι δρομείς περνούν μπροστά απο τα πιο σημαντικά ιστορικά κτίρια της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η διαδρομή θεωρείται επίπεδη αλλα τα μεγάλα πλακόστρωτα τμήματά της κάνουν την προσπάθεια των δρομέων πιο δύσκολη. Στατιστικά ειναι συχνό φαινόμενο ο αγώνας να διεξάγεται με βροχόπτωση.

ΜΙΛΑΝΟ/ΙΤΑΛΙΑ

Θεωρείται δίκαια ένας απο τους πιο γρήγορους μαραθώνιους στην Ευρώπη δεδομένου ότι η διαδρομή ειναι επίπεδη σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της. Απο τα 42.195 μέτρα μόλις τα 3,1 χλμ ειναι πλακόστρωτα, δηλαδή καμία σχέση με τον μαραθωνιο της Ρώμης. Οι δρομείς περνούν μπροστά απο όλα τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της πόλης ενώ στατιστικά οι καιρικές συνθήκες είναι πολυ καλές για τρέξιμο με θερμοκρασίες 10-19 βαθμών Κελσίου.

ΠΑΡΙΣΙ/ΓΑΛΛΙΑ

Πάνω απο 50.000 δρομείς τρέχουν καθε χρόνο στον μαραθώνιος της πόλης του φωτός! Ο αγώνας θα διεξαχθεί αυτή την Κυριακή για 42η φορα και φέτος θα σημειωθεί νέο ρεκόρ συμμετοχών καθώς πίσω απο τη γραμμή εκκίνησης θα σταθούν περίπου 57.000 μαραθωνοδρόμοι απο 145 χώρες. Η διαδρομή έχει αρκετές εναλλαγές στις κλίσεις με διαδοχικά ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα και ως εκ τούτου ο αγώνας θέλει και στρατηγική..

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ/ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο πιο γρήγορος μαραθώνιος της εβδομαδας! Ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν διαδρομή για ρεκόρ! Πιο επίπεδη κούρσα δεν γίνεται.. σε έναν αγώνα που πραγματικά μοιάζει με γιορτή οχι μονο λόγω της μεγάλης συμμετοχής των δρομέων αλλα κυρίως εξαιτιας της ένθερμης υποστήριξης των αγωνιζομένων απο πανω απο 950.000 ενθπυσιωδεις θεατές! Ειναι χαρακτηριστικό ότι με τον ίδιο τροπο που αποθεώνονται οι elite δρομεις που τερματίζουν στις πρωτες θεσεις, χειροκροτειται απο τους θεατες μέχρι και ο τελευταιος δρομεας. Ειναι και αυτός gold marathon στη λίστα τις IAAF.

ΑΝΝΟΒΕΡΟ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ένας απο τους πιο ενδιαφέροντες μαραθώνιους που γίνονται καθε χρόνο στη Γερμανία. Στην ομορφη πόλη του Αννοβερου σε μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις. Το ρεκόρ διαδρομής το έχει στους άντρες απο το 2013 ο νοτιοαφρικανός Lusapho April με 2:08:32 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ διαδρομής και στις γυναίκες απο την Ουκρανή Olena Burkovska με 2:27:07.

Ο μαραθώνιος στο Αννόβερο γίνεται απο το 2001.

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Και δεύτερος μαραθώνιος αυτή την Κυριακή στη Γερμανία. Όχι τόσο δημοφιλής όσο αυτός στο Αννόβερο αλλα σε μια εξαιρετικά όμορφη διαδρομή. Παράλληλα με τον μαραθώνιο διεξάγεται ημιμαραθώνιος και αγώνες 10 και 3 χλμ. Ο αγώνας γίνεται μέσα στην πόλη ενώ τις προσπάθειες των δρομέων ενισχύουν με τη μουσική τους 36 μπάντες!

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ/ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Ποιος καλύτερος τρόπος για να δεις την εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Σλοβακίας απο το να την τρέξεις! Οι δρομείς περνούν δυο φορές πάνω απο τον Δούναβη και το μαραθωνιο «ταξίδι» τους θεωρείται απο τα πιο ελκυστικά στον κόσμο! Η διαδρομή όμορφη αλλα οχι απο τις πιο εύκολες..