Ο 73χρονος πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, μιλάει στο Fosonline.gr!

Ο Ισπανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) έτρεξε μαζί με τον Νίκο Αρμένη στο ΟΑΚΑ, σε μια πρωτότυπη συνέντευξη!

Ο 73χρονος πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, μιλάει στο Fosonline.gr!

Ξέρετε πολλούς 73χρόνους που ξυπνάνε 3-4 φορές την εβδομάδα για να τρέξουν; Αρκετούς θα μου πείτε ίσως... Ωστόσο δύσκολα θα βρείτε κάποιον σαν τον Πάκο Μποράο ο οποίος παράλληλα πραγματοποιεί δεκάδες ταξίδια κάθε χρόνο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και διευθύνει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται περίπου 460 αγώνες σε 115 διαφορετικές χώρες!

Ο Ισπανός ηγέτης των Μαραθωνίων όλου του κόσμου λατρεύει το άθλημα όσο λατρεύει τη ζωή! Άλλωστε το μότο του «Marathon is Life» τα λέει όλα. Μαραθώνιος και ζωή είναι ταυτόσημες έννοιες! Και παρότι ο Πάκο Μποράο διευθύνει επίσης έναν από τους καλύτερους μαραθωνίους στον πλανήτη με μία από τις πιο γρήγορες κούρσες, τον Gold Μαραθώνιο στη Βαλένθια, στάζει μέλι όταν μιλάει για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και την Ελλάδα!

Τρέξαμε περίπου μισή ώρα και όσες φορές πήγε η κουβέντα στην Αυθεντική διαδρομή και τον Μαραθώνιό μας, το πρόσωπό του φώτιζε! Μιλούσε σαν να αισθάνεται πλέον τη χώρα μας και γενέτειρα του Μαραθωνίου δεύτερη πατρίδα του! Αισθάνομαι τυχερός που με τιμά με τη φιλία του και κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα βρίσκει το χρόνο για να τρέξουμε λίγο μαζί, όπως το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ όπου κάναμε αυτή την προπόνηση-συνέντευξη για το fosonline.gr!

Ερ: Κύριε Μποράο, είστε ο ηγέτης, ο πρόεδρος της AIMS, αλλά ταυτόχρονα ασχολείστε ενεργά με τον αθλητισμό. Τρέχετε καθημερινά; Πόσες φορές την εβδομάδα;

Απ: Δυστυχώς, είναι αδύνατο για μένα να τρέχω καθημερινά. Οι σελίδες στην ατζέντα μου είναι γεμάτες από ταξίδια. Έτσι δεν έχω άλλη επιλογή παρά να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία για να τρέχω. Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι το πιο εύκολο άθλημα στη γη, και έτσι καταφέρνω να προπονούμαι 3-4 φορές την εβδομάδα, κάτι που είναι αρκετό για να κρατάω το σώμα μου σε ένα αποδεκτό επίπεδο.

Ερ: Γιατί τρέχετε;

Απ: Επειδή πολύ απλά μου προσφέρει ευτυχία… Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό: Έπαιζα ποδόσφαιρο έως τα 28 μέχρι να επιστρέψω στην IBM στην Ισπανία καθώς έπρεπε να διακόψω τις αυστηρές υποχρεώσεις που απαιτεί το άθλημα.

Μετά έκανα για ένα χρόνο χάντμπολ, στη συνέχεια τένις και ποδηλασία, και τελικά τρέξιμο καθώς βρήκα ότι ήταν το πιο εύκολο και το πιο ανεξάρτητο άθλημα για να είσαι σίγουρος ότι θα το συνεχίσεις. Από τότε, πολλά χρόνια πια απολαμβάνω όλα όσα μας δίνει αυτό το υπέροχο άθλημα!

Ερ: Πόσες φορές έχετε ολοκληρώσει έναν αγώνα μαραθωνίου στη ζωή σας;

Απ: Έχω τερματίσει και στους 19 μαραθωνίους στους οποίους αγωνίστηκα στη ζωή μου. Από τον πρώτο στη Μαδρίτη το 1978 μέχρι τον τελευταίο στην Αθήνα το 2014.

Ερ: Πώς αισθάνεστε πριν και μετά από κάθε προπόνηση;

Απ: Πριν, είμαι λίγο ενθουσιασμένος και σκέφτομαι πόσο θα τρέξω, πόσο γρήγορα θα προσπαθήσω να πάω, και προφανώς αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό είτε από τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις μου για τις επόμενες ημέρες, είτε απλώς από το πόσο δυνατός ή κουρασμένος αισθάνομαι πριν ξεκινήσω. Μετά την προπόνηση, έχω ένα ανάμεικτο συναίσθημα υπερηφάνειας και ικανοποίησης καθώς το να ιδρώνεις είναι απόδειξη καλής υγείας.

Ερ: Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή; Μαραθώνιος ή Ημιμαραθώνιος και γιατί;

Απ: Προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα: Θεωρώ ότι ο ημιμαραθώνιος είναι η καλύτερη απόσταση για να κάνεις μια πολύ καλή προπόνηση, είναι ένα long run και μια καλή άσκηση χωρίς να χρειάζεται να εξαντλήσεις όλη τη δύναμη του σώματός σου.

Ο μαραθώνιος πάντα είναι ένα όνειρο πριν ξεκινήσεις, είναι μια ακραία προσπάθεια που απαιτεί βαθιά σωματική και πνευματική αποφασιστικότητα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και βέβαια αισθάνεσαι υπερηφάνεια όταν περνάς τη γραμμή του τερματισμού.

Ερ: Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδιά σας για τον Μαραθώνιο στη Βαλένθια; Σήμερα, είναι ένας από τους Gold Marathons. Είναι δυνατόν να γίνει στο μέλλον και Major Marathon;

Απ: Μπορεί να φανώ υπερβολικός αλλά για μένα δεν υπάρχουν όρια για τον Μαραθώνιο στη Βαλένθια. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Πρόκειται για αθλητισμό και αθλητισμός σημαίνει να πηγαίνεις, να αισθάνεσαι και να ωθείς τα όρια σου όσο περισσότερο μπορείς. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια αλλά πρόκειται για το διάσημο μότο των Ολυμπιακών Αγώνων «γρηγορότερα, ψηλότερα, πιο δυνατά» που καθένας από εμάς αισθάνεται επί της ουσίας όταν ασχολείται με τα σπορ.

Πραγματικά ο Μαραθώνιος της Βαλένθιας έχει μια συγκεκριμένη πορεία ποιότητας που σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι τις υψηλότερες επιδόσεις. Και θα ήμουν τρελός και απέναντι σε όσα ανέφερα προηγουμένως αν σας έλεγα ότι ως Οργανωτική Επιτροπή δεν προσπαθούμε να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς χρόνους.

Major Marathon; Δεν ξέρω. Νομίζω ότι πρόκειται περισσότερο για επιχειρηματικό ανταγωνισμό μεταξύ των διοργανωτριών πόλεων. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι στη Βαλένθια είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την κούρσα μας στην υψηλότερη δυνατή θέση, όπως άλλωστε φαίνεται ήδη με τα τρία ρεκόρ που έχουμε στο βιογραφικό του ημιμαραθωνίου μας. Αντίστοιχα ρεκόρ έρχονται και στον Μαραθώνιο!!!

Ερ: Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδιά σας για τον Μαραθώνιο μας;

Απ: Φέραμε την έδρα των γραφείων της AIMS στην Αθήνα και αισθάνομαι εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Μαραθώνιος είναι η μητέρα-ιστορία μας δεδομένου ότι από εδώ προέρχεται ο θρύλος του Φειδιππίδη και η ηρωϊσμός του, ενώ εδώ έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με τον Μαραθώνιο να είναι ο σημαντικότερος αγώνας που διεξήχθη το 1896.

Συχνά λέω ότι οποιοσδήποτε αγαπάει τον Μαραθώνιο θα πρέπει να τρέξει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του τον Αυθεντικό. Και όπως γνωρίζετε αυτό είναι που με ώθησε να το κάνω το 2014, σε ηλικία 68 ετών, 22 χρόνια μετά την απόφασή μου να σταματήσω να τρέχω αυτή την απόσταση.

Ερ: Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν πήρατε μέρος και τερματίσατε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο το 2014;

Απ: Η διαδρομή είναι δύσκολη, μία από τις πιο απαιτητικές που έχω τρέξει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το πιο βασικό όταν μπαίνεις σε αυτή την κούρσα είναι αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα που έχεις καθώς είναι σαν να τρέχεις σε εκατομμύρια σελίδες της Ιστορίας! Και όπως έλεγα, όπως δεν μπορούν να εξηγηθούν οι μύθοι έτσι δεν μπορούν να εξηγηθούν και τα συναισθήματα.

Ερ: Τι δεν θα ξεχάσετε ποτέ στη ζωή σας από εκείνη την ημέρα;

Απ: Δύο βασικά πράγματα: Τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς τη Μαρία Πολύζου για την αφοσίωσή της στην προπόνησή μου, την παρακολούθηση και τη φροντίδα της κατά τη διάρκεια του αγώνα εκείνη την ημέρα. Και δεύτερον τα τελευταία μέτρα και την είσοδό μας στο Παναθηναϊκό Στάδιο με όλα όσα αυτό σημαίνει για εμάς που λατρεύουμε τον Μαραθώνιο.

Ερ: Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει κάτι το ξεχωριστό ή κάτι διαφορετικό που ο Μαραθώνιος στη Βαλένθια δεν έχει;

Απ: Κάθε Μαραθώνιος αποτελεί ένα μείγμα της κούρσας με την πόλη και κανένας μαραθώνιος δεν μοιάζει με κάποιον άλλο, κάτι που λειτουργεί θετικά για την τουριστική πλευρά του αγώνα. Κοιτάξτε… θα έλεγα ότι όλοι οι αθλούμενοι μαραθωνοδρόμοι ψάχνουν για τον επόμενο αγώνα τους, συνδυάζοντας πάντα την ομορφιά της πόλης που θα τρέξουν με τις πιθανές καλές επιδόσεις της κούρσας.

Η Αθήνα είναι η Ιστορία του Μαραθωνίου και κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ αυτό να το αλλάξει. Η Βαλένθια είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της: καλός καιρός, όμορφο περιβάλλον, flat διαδρομή, θεαματικά σημεία εκκίνησης και τερματισμού ...

Αν θα έδινα μια συμβουλή, θα έλεγα «τρέξτε και στους δύο και επιλέξτε μετά σε ποιον θα θέλατε να επιστρέψετε!"

Ερ: Ο Μαραθώνιος μπορεί να γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί μαραθωνοδρόμοι που δεν το γνωρίζουν αυτό. Τι θα μπορούσε να κάνει η AIMS σχετικά ώστε όλοι οι δρομείς παντού στον κόσμο να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για την ιστορία του μαραθωνίου;

Απ: Η AIMS είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριους και βασικούς στόχους την προαγωγή των μαραθώνιων και του τρεξίματος. Εργάζεται για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας των αγώνων. Από τη μία πλευρά, δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι ώστε να ξοδεύουμε υπέρογκα χρηματικά ποσά σε μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες. Αλλά είναι γεγονός ότι έχουμε την έδρα μας στην Αθήνα, πάντα στις όποιες συναντήσεις μας έχουμε σημείο αναφοράς την Αθήνα και πραγματοποιούμε δραστηριότητες στην Αθήνα.

Δηλαδή διοργανώνουμε τις ετήσιες εκδηλώσεις μας εδώ, όπως το Gala για τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς, το συμπόσιό μας και την τελετή για τη φλόγα του μαραθωνίου. Είναι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Το πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη, φθηνότερη ή πιο θετική διαφημιστική καμπάνια για την Ελλάδα, την Αθήνα και τον Μαραθώνιο από αυτή που αυτή της AIMS.

Ερ: Σήμερα, εδώ στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των καθημερινών αθλούμενων δρομέων αυξάνεται καθημερινά. Πολλοί από αυτούς τρέχουν μαραθώνιους, υπερμαραθωνίους, ορεινούς μαραθωνίους. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κύριος λόγος που συμβαίνει όλο αυτό με το δρομικό κίνημα;

Απ: Θα ήθελα να ορίσω όλες αυτές τις καινούργιες διοργανώσεις, από το δίαθλο και το τρίαθλο μέχρι τους υπερμαραθωνίους, τους αγώνες ορεινού τρεξίματος και ακόμη πιο δύσκολους αγώνες. Όλοι προέρχονται από την «οικογένεια» του μαραθώνιου και αποτελούν μια συνολική και non stop εφεύρεση που κάνει το άθλημα όλο και πιο δύσκολο, όσο και πιο προκλητικό, και πολύ περισσότερο επικίνδυνο. Η κύρια αιτία είναι η ανάγκη για περιπέτεια και γνωρίζουμε ότι η έννοια της περιπέτειας δεν έχει όρια.

Ερ: Θα ήθελα τη γνώμη σας για το ντόπινγκ, ειδικά όταν μιλάμε για ερασιτέχνες δρομείς, για αθλούμενους δηλαδή που τρέχουν για διασκέδαση αλλά δυστυχώς το πρόβλημα τους αφορά επίσης…

Απ: Όσοι αγαπάμε τον αθλητισμό θεωρούμε πάντα τους «κλέφτες» καρκίνο του αθλήματος, και όσοι ντοπάρονται είναι «κλέφτες». Το πρόβλημα είναι σημαντικό στους elite δρομείς καθώς δεν αφορά μόνο την αδικία, αλλά στερεί χρήματα από τους πραγματικούς νικητές. Αλλά όταν μιλάμε για ερασιτέχνες δρομείς, πέρα από το ότι μιλάμε επίσης για εξαπάτηση, το γεγονός είναι απλά ηλίθιο: Ξέρει κανείς τίποτα πιο τρελό απ’το να κοροϊδεύεις τον ευατό σου;

Ερ: Τι θα λέγατε σε κάποιους που είναι 40-50 ετών και ποτέ δεν έχουν τρέξει; Θα προσπαθούσατε να τους πείσετε να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους και πως;

Απ: Ξεκινήστε ... Και αν είναι δυνατόν με τη βοήθεια κάποιου προπονητή για να αποτρέψετε τραυματισμούς. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα το τρέξιμο, να είστε υπομονετικοί και πιστέψτε με δεν είναι ποτέ αργά για διασκέδαση.. Μπορείτε να διασκεδάσετε τρέχοντας!

Ερ. Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο δρομέα; Σε κάποιον που μόλις άρχισε να τρέχει..

Απ: Όπως είπα και πριν, μην φοβάστε και μην προσπαθήσετε να κάνετε ρεκόρ από την πρώτη μέρα! Αυτή η πρώτη περίοδος της άσκησης είναι ένα μεσο-μακροπρόθεσμο στάδιο που θα απολαύσετε για όλη σας τη ζωή. Και επαναλαμβάνω ότι καλό είναι να έχετε κάποιο προπονητή ή εκπαιδευτή για να αποφύγετε τους αρχικούς τραυματισμούς που συχνά εμποδίζουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν και να αισθανθούν σύντομα πιο δυνατοί.

Ερ: Πείτε μας κάτι περισσότερο για την "AIMS WOMEN’S COMMISSION";

Απ: Λοιπόν, όπως είπα νωρίτερα, η AIMS έχει σκοπό την προώθηση του μαραθωνίου και των αγώνων. Εργάζεται από απόσταση για την ποιότητα των αγώνων. Στο τελευταίο συνέδριό μας που πραγματοποιήθηκε στο Ταλλίν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ορίσαμε τρεις τομείς που θεωρήσαμε βασικούς στο τρέχον συνολικό πλαίσιο και παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο ως εξής:

- Ασφάλεια. Από τον κ. Mike Nishi από τον Μαραθώνιο του Σικάγου

- Βιωσιμότητα. Από τον Γιώργο Καζαντζόπουλο από την Ομάδα του Κόσμου

- Συμμετοχή των γυναικών. Από την Stacey Conley από τον Μαραθώνιο του Όστιν.

Στη συνέχεια, εξετάζοντας την πολύ θετική υποδοχή αυτών των παρουσιάσεων, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε επιτροπές για κάθε θέμα για να διευρύνουμε, να επεκτείνουμε τις ιδέες μας σε κάθε μία από αυτές. Για τη διαθεσιμότητα των ειδικών μελών μας ανέλαβε την ευθύνη η Martha Morales, αντιπρόεδρος της AIMS, που εκλέχθηκε στο Ταλίν για δύο θητείες, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια ισχυρή και αξιόπιστη επιτροπή για το θέμα αυτό. Η παραγωγικότητα ήταν τεράστια και μπορέσαμε να ξεκινήσουμε αυτήν την "Επιτροπή Γυναικών" ακριβώς στις 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα του ΟΗΕ.

Ερ:. Και τώρα μερικά πιο προσωπικά ερωτήματα ... Σας αρέσει να ακούτε μουσική ενώ τρέχετε;

Απ: Καθόλου; Είμαι δρομέας της πόλης, αν και μερικές φορές τρέχω μέσα σε πάρκα. Για λόγους ασφαλείας, δεν μου αρέσει να χάνω καμία από τις κύριες αισθήσεις, την ακοή και την αίσθηση της φυσικής ατμόσφαιρας! Καταλαβαίνω ότι ακούγοντας μουσική θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσω την μονοτονία αλλά ενώ τρέχεις υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να απολαύσεις.

Ερ: Έχετε παιδιά; Και αν ναι, τρέχει κάποιο;

Απ: Είμαι ένας τυπικό άνθρωπος: Έχουμε τρεις κόρες και καμία δεν ακολούθησε το πάθος του πατέρα της για τον αθλητισμό. Για να παρηγορηθώ σκέφτομαι ότι είναι ένα ακόμη φαινόμενο της διαφορετικότητας ...

Ερ: Τι λέει η γυναίκα σας για το καθημερινό σας πρόγραμμα, τη ρουτίνα σας, καθώς ταξιδεύετε πολύ και άρα λείπετε συχνά από το σπίτι ...

Απ: Έχουμε μια πολύ καλή σχέση, πιστεύοντας πως ό,τι κάνει τον άλλο χαρούμενο επιστρέφει τελικά στο γενικό κλίμα του σπιτιού. Μοιραζόμαστε κάποιες δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν το θέμα της διαχείρισης των elite του Μαραθωνίου στη Βαλένθια, έτσι ώστε να διατηρούμε ο ένας τον άλλον πολυάσχολο με τέτοιο τρόπο που μας αρέσει.

Ερ: Εάν πρέπει να πείτε κάτι για τον Μαραθώνιο χρησιμοποιώντας μόνο 4 έως 5 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Απ: Ο Μαραθώνιος είναι μια τεράστια πρόκληση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να λέω: MARATHON IS LIFE!