Η Μαρία Πολύζου στην επιτροπή της AIMS για τις Γυναίκες

Είναι η μοναδική Ελληνίδα μεταξύ πετυχημένων γυναικών του δρομικού κινήματος από όλο τον κόσμο. 

Η Μαρία Πολύζου στην επιτροπή της AIMS για τις Γυναίκες

Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, όπως ανακοίνωσε η AIMS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων), είναι μία από τις γυναίκες της νεοσύστατης επιτροπής «AIMS WOMEN’S COMMISSION», που σκοπό έχει την ενθάρρυνση, την προώθηση και την ενίσχυση των γυναικών για τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο δρομικό κίνημα.

Όλα τα μέλη της επιτροπής «AIMS WOMEN’S COMMISION» διακρίνονται για την εμπειρία δεκαετιών που έχουν αποκομίσει από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και για την έντονη πολυετή τους δράση για την αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με τους αγώνες δρόμου και το τρέξιμο.

Η απόφαση για τη σύστασής της ελήφθη από τον πρόεδρο της AIMS Paco Borao και την αντιπρόεδρο Martha Morales με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Δύο ημέρες μετά, στον μεγαλύτερο μαραθώνιο γυναικών στον κόσμο με 22.000 συμμετοχές στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, η νικήτρια από τη Ναμίμπια Helalia Johannes έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο έμπνευσης γυναικών «AIMS insprirational Woman Award».

Η Ελληνίδα κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου και Αυθεντικής Διαδρομής είναι η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων.

Αντικείμενο της «AIMS WOMEN’S COMMISSION» είναι :

- Να διαμορφώσουν για τις γυναίκες τη μεγαλύτερη πλατφόρμα υγείας μέσα από την ενασχόληση με το τρέξιμο

- Να ενθαρρύνουν τις γυναίκες μέσα από το τρέξιμο

- Να βελτιώσουν τη συμμετοχή των γυναικών στα δρομικά γεγονότα σε όλα τον κόσμο

- Να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο δρομικό κίνημα γυναικών στον κόσμο

- Να είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης για τις γυναίκες σχετικά με το τρέξιμο αντοχή και μεγάλων αποστάσεων

- Να φέρουν σε επικοινωνία γυναίκες δρομείς από όλο τον κόσμο

- Να δημιουργήσουν κοινωνικά προγράμματα για γυναίκες

Συνολικά σε αυτή την επιτροπή μετέχουν 11 μέλη.

Επικεφαλής τέθηκε η αντιπρόεδρος της AIMS και διοργανώτρια του μαραθωνίου της Tangamanga στο Μεξικό Martha Morales ενώ μεταξύ των μελών είναι βέβαια και ο πρόεδρος της AIMS και διοργανωτής του Μαραθωνίου στη Βαλένθια Paco Borao. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί των ημερών του η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς υπό την αιγίδα της διοργανώνονται περίπου 460 αγώνες δρόμου σε 115 χώρες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Στην ανακοίνωση της AIMS παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία για όλα τα μέλη.

Για τη Μαρία Πολύζου αναγράφεται ότι πρόκειται για θρυλική αθλήτρια, συγγραφέα και παρουσιάστρια. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη Ελληνίδα που πήρε μέρος σε Μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 στην Ατλάντα, ότι είναι κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ με 2:33:40, ότι το 2010 στην επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναβίωσε τον Φειδιππείδιο Άθλο διανύοντας 520 χλμ από την Αθήνα στη Σπάρτη και πίσω στον Μαραθώνα για 6 ημέρες, ότι έχει γράψει το βιβλίο «Ψυχή τε και Σώματι» και πως έχει κάνει δεκάδες ομιλίες για τις αξίες του αθλητισμού και του Μαραθωνίου.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι τα εξής:

Dagmawit Amare: Μάνατζερ Στρατηγικής του Great Ethiopian Run για τον οποίο εργάζεται για 15 χρόνια διοργανώνοντας πάνω από 130 αγώνες μαζικής συμμετοχής στην Αιθιοπία. Ένας από αυτούς είναι το “Women First 5k” ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες γυναικών με 13.000 συμμετοχές το 2019.

Inna Ghernoblavskaya: Επικεφαλής του Μαραθωνίου της Μόσχας με δράση στην Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Ρωσική Αθλητική Ομοσπονδία και την Εθνική Υπηρεσία αντιντόπινγκ RUSADA.

Stacey Conley: Αθλήτρια και για 20 χρόνια διευθύντρια του Μαραθωνίου στο Όστιν των ΗΠΑ.

Renna Nelis: Διευθύντρια της AIMS στην Εσθονία. Κατάφερε να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στον Μαραθώνιο του Ταλίν σε ποσοστό πάνω από 2% του γυναικείου πληθυσμού στη χώρα της.

Tetsuya “Teddy” Okamura: Διοργανωτής του μεγαλύτερου μαραθωνίου γυναικών στον κόσμο στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Alessandra RAmella Pairin: Διευθύντρια της AIMS στην Ευρώπη και για πολλά χρόνια έχει εργαστεί για τα πιο σημαντικά δρομικά γεγονότα στην Ιταλία μεταξύ των οποίων ο μαραθώνιο στο Τορίνο.

Vaclav Skrivanek: Διευθύντρια Αγώνων δρόμου στην Τσεχία μεταξύ των οποίων και του «χρυσού» μαραθωνίου της Πράγας.

Shirley Yang: Με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και προσφορά στην Αθλητική Ομοσπονδία της Κίνας. Συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση του δρομικού κινήματος στην ασιατική χώρα. Συγκεκριμένα το 2011 στην Κίνα διοργανώθηκαν 22 μαραθώνιοι, το 2016 328, το 2017 1102 και το 2018 ο αριθμός έφτασε τους 1518! Πάνω από 5,8 εκατομμύρια δρομείς έτρεξαν σε κάποιον μαραθώνιο στην Κίνα το 2018.